Σαββάτο 18 Ιανουαρίου 2020


ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Στη χώρα μας τείνει να καθιερωθεί σαν έθιμο η συστηματική καταστροφή αγαλμάτων, άλλων έργων τέχνης, αντικειμένων κοινής χρήσης και ωφέλειας καθώς και δημόσιων κτηρίων. Δεν υπάρχει τοίχος που να μην έχει ρυπανθεί με μουντζούρες. Συνήθως με συνθήματα και χυδαίες φράσεις.

 

Η αντίδραση από την Πολιτεία είναι υποτυπώδης και οι βανδαλισμοί που υφίστανται οι πόλεις (ειδικά η Αθήνα) και οι πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις γίνονται ανεκτοί από τους αδρανείς πολίτες, η αισθητική των οποίων δεν θίγεται. Άλλωστε οι βανδαλισμοί θεωρούνται μάλλον από την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας σαν μια σπουδαία “δημοκρατική κατάκτηση”. Σαν δικαίωμα των βανδάλων (εξ αιτίας της ατιμωρησίας) να εκφράζονται με όποιον τρόπο επιθυμούν καταστρέφοντας όσα, ελάχιστα, ωραία έχουν απομείνει στις πόλεις καθώς και στην πρωτεύουσα.

 

Μέσα στο Μάρτιο του 2015, απολαύσαμε την πλήρη καταστροφή των εξωτερικών τοίχων του ιστορικού κτηρίου του Πολυτεχνείου, που αποτελεί ένα από τα τελευταία εναπομείναντα οικοδομήματα με τα οποία είχε κοσμηθεί η Αθήνα από τους μεγάλους Ευεργέτες καθώς και από παγκόσμιας αναγνώρισης αρχιτέκτονες και πολεοδόμους.

 

Επίσης, καμαρώσαμε την καταστροφή και τη ρύπανση όσων αγαλμάτων διασώθηκαν από τις καταστροφές των πολέμων και των δημοτικών αρχόντων καθώς και τη βεβήλωση ιστορικών ναών – κοσμημάτων της πρωτεύουσας. Και πάλι χωρίς καμιά άξια λόγου αντίδραση ή σοβαρή διαμαρτυρία. Καθένας κοιτάζει τα στενά, μυωπικά μικροσυμφέροντά του και ελάχιστοι ψιθυρίζουν μερικά ψόφια λόγια εναντίωσης στους εξακολουθητικούς βανδαλισμούς και τις βαρβαρότητες.

Αφορμή για τις ανωτέρω επισημάνσεις έδωσε η είδηση της καταδίκης από δικαστήριο της Σιγκαπούρης δύο νεαρών από τη Λειψία της Γερμανίας, ηλικίας 21 και 22 ετών αντίστοιχα, επειδή λέρωσαν με σπρέι (γκράφιτι) ένα βαγόνι του μετρό στη Σιγκαπούρη, κατά τον Νοέμβριο του 2014.

Σε κάθε ένα από τους δράστες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης εννέα -9- μηνών και τριών -3- ραβδισμών στα γυμνά του οπίσθια.

Ο δικαστής που καταδίκασε τους νεαρούς αιτιολόγησε την απόφασή του για την επιβολή αυτής της ποινής σα μέσο, που θα χρησιμεύσει για την αποτροπή άλλων επίδοξων δραστών, που θα ήθελαν να λερώσουν με γκράφιτι δημόσια περιουσία.

Οι δύο άνδρες μουντζούρωσαν με γκράφιτι το βαγόνι του μετρό κατά την 7η και 8η Νοεμβρίου 2014. Συνελήφθησαν δύο εβδομάδες αργότερα στη Μαλαισία και προφυλακίστηκαν. Στο δικαστήριο έγινε η προσαγωγή τους με χειροπέδες. Καθένας φορούσε άσπρη κοντομάνικη μπλούζα με την επιγραφή στη ράχη : “φυλακισμένος”.

Οι δηλώσεις περί μετάνοιας των δραστών και οι διαβεβαιώσεις του συνηγόρου τους, ότι δεν πρόκειται ποτέ πια να επαναλάβουν τέτοια συμπεριφορά  δεν ωφέλησαν και οι δύο νεαροί θ’ αποφυλακιστούν κατά τον Αύγουστο του 2015, μετά την έκτιση της ποινής τους.

 

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Σιγκαπούρης, το έγκλημα του βανδαλισμού τιμωρείται με συνδυασμό σωματικής ποινής (ραβδισμού) και φυλάκισης. Η ποινή αυτή έχει τις ρίζες της στην εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας. Η σωματική ποινή εκτελείται με ένα μπαστούνι επάνω στα γυμνά οπίσθια του καταδικασμένου.

 

Ίσως το ακραίο αυτό παράδειγμα να παρακινήσει σε λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων για τη ματαίωση στο μέλλον και στη Χώρα μας της επανάληψης νέων βανδαλισμών από τους ομότεχνους των δύο γερμανών δραστών (βανδάλων).

 

Ε. Παπαδάκης

 

 

Your rating: None Average: 4.6 (11 votes)