Σαββάτο 18 Ιανουαρίου 2020


ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Για τις προφυλακίσεις δικαίων και αδίκων από Δικαστές και Εισαγγελείς, έγινε εκτενής λόγος σε προηγούμενα σημειώματα.
 
Πρόσφατα (την 08.02.2014) τέως Αρεοπαγίτης, Πρόεδρος στη δίκη Κοσκωτά, αρθρογράφησε για τις αθρόες προφυλακίσεις. Τόνισε, ότι στοιβάζονται στις ακατάλληλες και υπερκορεσμένες φυλακές, εκτός από τους καταδικασμένους, και εκείνοι, τους οποίους προφυλακίζουν οι δικαστές, στέλνοντάς τους σε τόπους διασυρμού και εξαθλίωσης.
 
Με αφορμή το άρθρο του ανώτατου Δικαστή, επανέρχεται το ζήτημα των άδικων προφυλακίσεων και του διασυρμού των συλλαμβανόμενων, οι οποίοι διαπομπεύονται, προσπαθώντας μάταια να καλύψουν το πρόσωπό τους και τις χειροπέδες, με τις οποίες, χωρίς λόγο, δεσμεύονται από τους Αστυνομικούς.
 
Σύμφωνα με τον νόμο, δεσμεύεται αυτός που συλλαμβάνεται μόνο αν αντιστέκεται ή αν είναι ύποπτος φυγής. Οι αστυνομικοί παραμερίζουν τον νόμο και σύρουν τους κατηγορουμένους με χειροπέδες μπροστά από τις κάμερες των Τηλεοπτικών Σταθμών, που μεριμνούν, ώστε να μην ξεφύγει κανένα πλάνο από τη διαπόμπευση των κατηγορουμένων, πολλοί από τους οποίους, στο τέλος, αθωώνονται.
 
Τόσο η προφυλάκιση (η χωρίς δίκη στέρηση της ελευθερίας) όσο και η διαπόμπευση των συλλαμβανόμενων αποτελούν μέσα μέτρησης του επιπέδου του πολιτισμού μας.
 
Η Ελληνική Κοινωνία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, τον οποίο περιφρονούσαμε σαν απολίτιστο και υπανάπτυκτο, επειδή και η Ελλάδα τείνει να κατατάσσεται στις απολίτιστες και υπανάπτυκτες χώρες. Αρκεί να σκεφτούμε πόσοι συμπολίτες μας, πολλές φορές μαζί με τις οικογένειές τους, διασύρονται, προπηλακίζονται, λοιδορούνται και εξοντώνονται ηθικά και φυσικά, επειδή δεν ενδιαφέρονται εκείνοι που έχουν επαγγελματικό καθήκον, εκτός από το ηθικό, να προστατεύουν την Τιμή, την Υπόληψη και την Αξιοπρέπειά τους.
 
Οι ταγμένοι να προστατεύουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικοί (η Κρατική Εξουσία) δεν εκπληρώνουν το καθήκον τους. Αντίθετα, πρωτοστατούν στη διαπόμπευση και τον δημόσιο διασυρμό των κατηγορουμένων. Στη χώρα μας, όταν κάποιος επικαλεστεί το κατοχυρωμένο Δικαίωμα στο Τεκμήριο Αθωότητας (που έχει κάθε κατηγορούμενος, μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του), αντιμετωπίζει άλλοτε τον χλευασμό και, κατά κανόνα, την παγερή αδιαφορία ειδικά δικαστικών Λειτουργών, που δεν νοιάζονται για τα ουσιώδη, αλλά για το πώς θα στριμώξουν τον κατηγορούμενο ή και τον απλά ύποπτο για να τον εξαποστείλουν, χωρίς δίκη, στα κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενα “Καταστήματα Κράτησης” [βλ. “Νομικά Επίλεκτα”, σχετικό άρθρο με τίτλο “τεκμήριο αθωότητας ή τεκμήριο ενοχής;”]. 
 
Χαρακτηριστικά, γνωστός Δημοσιογράφος από τη δημοσιογραφική του έπαλξη, στην εφημερίδα “Το Βήμα”, καταφέρθηκε εναντίον όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και των φυλακισμένων, λοιδορώντας και προαναγγέλλοντας πως θα επανέλθει δριμύτερος, με άλλο άρθρο. Ο Δημοσιογράφος αυτός εντάσσεται στους υπέρμαχους της διαπόμπευσης και του περιορισμού των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δηλαδή εκείνων που επιθυμούν την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του πολιτισμού και τον διεθνή εξευτελισμό μας.
 
Για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, έπρεπε ήδη να είχαν αντιδράσει όλες οι Επιστημονικές Ενώσεις και, ειδικά, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, παραμερίζοντας τον αγώνα για επικράτηση στις εκλογικές αναμετρήσεις. Εξ αιτίας, όμως, του πληθωρισμού των δικηγόρων και των άλλων ανυπέρβλητων λειτουργικών προβλημάτων καθώς και της νοοτροπίας, που επικρατεί στη Χώρα μας, ο θεσμικός ρόλος του Δικηγόρου έχει υποβαθμιστεί (η υποβάθμιση αυτή βλάπτει τον Πολίτη, που γίνεται έρμαιο της κρατικής ισχύος και αυθαιρεσίας). Για τον λόγο αυτό, οι δικαστικοί λειτουργοί συμπεριφέρονται προς τους δικηγόρους απαξιωτικά, θεωρώντας το δικηγορικό λειτούργημα περίπου ως  …περιττό! Γι’ αυτό, με μεγάλη δυσκολία, ο δικηγόρος αγωνίζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, ένα από τα οποία, το κυριότερο, είναι η προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, μάλιστα, του Δικαιώματος στην Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια.
 
Χαρακτηριστική της απαξίωσης του θεσμού του Δικηγόρου (ως υπερασπιστή του πολίτη, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ως ισότιμου οργάνου στην απονομή της Δικαιοσύνης) είναι η δήλωση της εκπροσώπου των συνδικαλισμένων Δικαστών, η οποία δήλωσε (την 29.01.2014), σε Επιτροπή της Βουλής, ότι οι Δικηγόροι δημιουργούν τις αντιδικίες και σύρουν τους πολίτες στα Δικαστήρια για να έχουν δικηγορική ύλη και εργασία.
 
Η εκπρόσωπος, των Διοικητικών Δικαστών, εισηγήθηκε, στην ίδια Επιτροπή, ν’ αυξηθούν τα παράβολα, ώστε να γίνει οικονομικά ασύμφορη η προσφυγή του Πολίτη στα Δικαστήρια (σε αντίθεση με το άρθρο 20§1 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας από τα δικαστήρια).
 
Βιώνουμε, συνεπώς, μια ακόμα σοβαρή επίθεση εναντίον των Ατομικών Δικαιωμάτων εκ μέρους φορέων της Κρατικής Εξουσίας, στην οποία οφείλουμε ν’ αντιτάξουμε πλήρη άμυνα, προστατεύοντας τους Θεσμούς της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, οι οποίοι δεν επιτρέπουν τις συνεχιζόμενες αυθαίρετες προφυλακίσεις.
 

 Ηφθίμη Παππά 

Your rating: None Average: 5 (28 votes)