Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020


ΗΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Αντί μετωπικής σύγκρουσης και χρησιμοποίησης της κρατικής ισχύος για την εξουδετέρωση του κόμματος της “Χρυσής Αυγής”, έπρεπε οι πολιτικοί, που ισχυρίζονται πως διαπνέονται από δημοκρατικά ιδεώδη, να έδειχναν, στην πράξη, τη δική τους δημοκρατική και έντιμη συμπεριφορά. Ν’ αντιπαρέθεταν το δημοκρατικό Ήθος στην ανηθικότητα των ακραίων.
 
Αξία έχει το παράδειγμα. Αποτελεί όπλο ακαταμάχητο. Πανίσχυρο. Αυτό νουθετεί και διδάσκει. Σε αντίθεση με τις μεθοδεύσεις και τους κομματικούς υπολογισμούς.
 
Οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής και, πολύ περισσότερο, τα μέλη της, θα χαρακτηρίζονταν, το πολύ, σαν τύποι γραφικοί, αν τα κόμματα (του “συνταγματικού τόξου”) είχαν συμπεριφορά δημοκρατική, διδάσκοντας με το Ήθος και το παράδειγμά τους.
 
Λείπει η αληθινά δημοκρατική συμπεριφορά. Λείπει το ηθικό παράδειγμα. Λείπουν οι Αρχές και οι Αξίες, για τις οποίες προσφέρεις ακόμα και τη ζωή σου. Λείπει ο διάλογος, η αντιπαράθεση ιδεών, προγραμμάτων, λογικών επιχειρημάτων. Δεν λείπουν ο χυδαίος λόγος και μονόλογος, οι ύβρεις, η μισαλλοδοξία, το μίσος και η εμπάθεια. Μαζί με την αμάθεια.
 
Τη Χρυσή Αυγή στελέχωσαν και στήριξαν πολίτες. Πολίτες που απογοητεύτηκαν. Με αίσθηση της διάχυτης αδικίας και προκλητική την ατιμωρησία των ανήθικων, των κλεφτών και των επίορκων, που ευνοήθηκαν από το παντοδύναμο Κομματικό Κράτος. Αυτό το κόμμα, οι βουλευτές του οποίου φυλακίζονται χωρίς δίκη, άντλησε ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή, από την οποία άντλησαν και αντλούν όλα τα κόμματα, άσχετα από ιδεολογικές εντάξεις ή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ιδεολογικές (ιδεοληπτικές) δηλώσεις.
 
Οι ακραίες ιδεοληψίες δεν ευδοκίμησαν. Τουλάχιστον σε μήκος χρόνου. Οι ακραίοι, στη Χώρα μας, θεωρούνται περισσότερο σαν γραφικοί. Και απομονώνονται. Γι’ αυτό διατηρούσαν στο εκλογικό σώμα ποσοστά αμελητέα, ασήμαντα.
 
Η λεγόμενη “κρίση” κατέστησε τα ποσοστά των κομμάτων του πολιτικού περιθωρίου υπολογίσιμα. Το ένα από αυτά το εγκατέστησε στην αντιπολίτευση και το άλλο, το έσχατο, το ανέδειξε σαν τον τρίτο σε ισχύ κομματικό σχηματισμό. Πρόκειται για συγκυριακή μεγέθυνση που δεν έχει σχέση με ιδεολογίες ή πολιτικές επιλογές και κοινωνικούς προσανατολισμούς.
 
Με την καταδίωξη των βουλευτών και του κόμματος της Χρυσής Αυγής, το συγκυριακό, το πρόσκαιρο και θνησιγενές, τείνει να καθιερωθεί και να παγιωθεί σα δήθεν ιδεολογικό ρεύμα. Κατάντησε να εμφανίζεται η χώρα σα να διαθέτει ισχυρή κίνηση ακραίων, ενώ πρόκειται για απογοητευμένους, αγανακτισμένους και αδικημένους πολίτες που εντάχθηκαν σε αυτό το κόμμα (ή … “μόρφωμα”!), εξ αιτίας της αηδίας που προξένησαν με τις παράνομες και προκλητικές τους συμπεριφορές οι εγκάθετοι των άλλων κομμάτων, που ανέδειξαν στρατιές ανεπάγγελτων νεόπλουτων και αλαζόνων. Οι αλαζόνες και οι νεόπλουτοι συνεχίζουν να  στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό, όλες τις εξουσίες και τις αρχές, παραμένοντας αμετανόητοι και, βεβαίως, ατιμώρητοι.
 
Το παράδειγμα, το Ήθος, ο γνήσια δημοκρατικός αγώνας, με επιχειρήματα, σε πλαίσιο ισοτιμίας και ισοπολιτείας, αποτελούν και θ’ αποτελούν διαχρονικά τον αδιάρρηκτο φραγμό στις ακραίες εκδηλώσεις και κινήσεις, πολιτικές ή άλλες.
 
Ο σεβασμός των δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα μπορεί να νικήσει τις αντιδημοκρατικές ακραίες εκδηλώσεις, ενώ οι παράνομες καταδιώξεις των εμφανιζόμενων σαν “πολιτικών αντιπάλων”, όπως έχει γίνει κατανοητό από την  παγκόσμια Ιστορία, αντί να καταπολεμούν, ενισχύουν την ακρότητα, τον εξτρεμισμό και το μίσος.
 
Και, το χειρότερο, διατηρούν στην εξουσία τους ακατάλληλους και βαθιά ανήθικους.
 

Θεόδωρος Εύμηλος 

Your rating: None Average: 4.9 (36 votes)