Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020


ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΛΟΓΙΚΉ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την Τετάρτη, 27.01.2016, δημοσιεύθηκε η είδηση, ότι ένα κορίτσι, στη Δανία, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε χρηματική ποινή, επειδή κατάφερε την τελευταία στιγμή, με τη χρήση σπρέι πιπεριού, να ξεφύγει από τα χέρια αλλοδαπού που της επιτέθηκε προσπαθώντας να τη βιάσει.
 
Αιτιολογία της επικείμενης άσκησης δίωξης εναντίον του θύματος της απόπειρας βιασμού είναι ότι στη Δανία δεν επιτρέπεται η κατοχή σπρέι πιπεριού.
Σύμφωνα με την είδηση, την 27.01.2016 γύρω στις 22:00, τοπική ώρα, μια νεαρή στη Δανία δέχθηκε την επίθεση ενός αλλοδαπού, στην πόλη Sonderborg της Νότιας Δανίας.
 
Ο παρ’ ολίγο βιαστής έριξε τη νεαρή γυναίκα στο έδαφος και προσπάθησε να τη γδύσει. Πριν όμως πετύχει τον στόχο του, η νεαρή κατάφερε να του ξεφύγει εξαναγκάζοντας σε φυγή τον υποψήφιο βιαστή της, με τη βοήθεια μιας συσκευής σπρέι πιπεριού .
 
Το θύμα αφηγήθηκε στην αστυνομία ότι ο αλλοδαπός μιλούσε αγγλικά και προσπάθησε να της βγάλει το παντελόνι, αλλά κατάφερε να τον απωθήσει χρησιμοποιώντας το σπρέι. Ο αλλοδαπός το έβαλε στα πόδια και παρέμεινε ακαταδίωκτος και ατιμώρητος.
 
Αντί, όμως, να παρασχεθεί στη νεαρή η απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη, γνωστοποίησε σε αυτήν η αστυνομία, ότι η ίδια κινδυνεύει να τιμωρηθεί με χρηματική ποινή γιατί δεν είναι νόμιμη η κατοχή και η χρήση σπρέι πιπεριού. Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Knud Kirsten στη δανέζικη τηλεόραση. Ως χρηματική ποινή προβλέπεται το ποσό των 500 κορωνών Δανίας, δηλαδή το αντίστοιχο ποσό 70 ευρώ.
 
Αυτή η δήλωση προξένησε κύμα διαμαρτυριών μέσω των ΜΜΕ επειδή είναι απίστευτο και απαράδεχτο να καταδιώκεται το θύμα και όχι ο θύτης. Φαίνεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις στα ΜΜΕ, ότι κάτι σάπιο υπάρχει στη νομοθεσία της Δανίας. Με αυτή τη λογική, υπάρχει κίνδυνος να ζητήσει ο θύτης ακόμη και αποζημίωση από το θύμα του εξ αιτίας της παράνομης χρήσης του σπρέι εναντίον του.
 
Ας ελπίσουμε πως ανάλογες συμπεριφορές δεν θα υπάρξουν στη χώρα μας, οι αρχές της οποίας επιμένουν να πιθηκίζουν κάθε τι που προέρχεται από τις προηγμένες χώρες ιδιαίτερα της Βόρειας Ευρώπης.
 
Γιώργος Καστριώτης

  

Your rating: None Average: 4.9 (13 votes)