Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020


ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Στην Ελλάδα, εκτός από τον υπερπληθωρισμό των γιατρών, μηχανικών, οικονομολόγων και άλλων, διατίθεται κολοσσιαίο πλήθος δικηγόρων, πολλοί από τους οποίους, αντί ν’ ασκούν δικηγορία, στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό ως ειδικοί σύμβουλοι, γενικοί γραμματείς, νομικοί σύμβουλοι, ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες, βουλευτές, υπουργοί και άλλες ιδιότητες.
 
Προσόν για να διοριστεί ο δικηγόρος (ακόμα και στις τράπεζες ως έμμισθος ή συνεργαζόμενος) είναι η κομματική ένταξη και σχεδόν ποτέ η αξία, η ικανότητα και το ήθος. Γι’ αυτό, ο θεσμός και η δικηγορική ιδιότητα απαξιώνονται.
 
Παράλληλα, ο κρατικός μηχανισμός στελεχώνεται από πλήθος συνταξιούχων δικαστών και εισαγγελέων (με ιδιότητες επιθεωρητών, ειδικών ελεγκτών, προέδρων Ανεξάρτητων Αρχών, Συμβούλων Υπουργών, ειδικών Συνεργατών και άλλων).
 
Ο διορισμός των συνταξιούχων δικαστικών στον κρατικό μηχανισμό δεν είναι λογικός, εφ’ όσον η έξοδός τους από την ενεργό υπηρεσία έχει σχέση με την ηλικία και την, κατά τεκμήριο, σωματική και πνευματική ανεπάρκεια των συνταξιοδοτηθέντων. Άλλωστε, υπάρχει πλήθος μέγα υποαπασχολούμενων κρατικών λειτουργών και ανέργων επιστημόνων (με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα) για να στελεχώσουν τις Ανεξάρτητες Αρχές και άλλους δημόσιους φορείς, ασκώντας έργα ελεγκτή, επόπτη, συμβούλου ή επιθεωρητή.
 
Ο διορισμός τέως δικαστικών λειτουργών στο Δημόσιο θυμίζει τη δογματική ισοβιότητα των Μητροπολιτών και δεν έχει σχέση με ευνομούμενο Κράτος και σύγχρονη Κοινωνία. Θυμίζει τις Γερουσίες του παρελθόντος και τα λοιπά μεσαιωνικά κατάλοιπα, από τα οποία δεν εννοεί ν’ απαλλαγή η οπισθοδρομική μας Κοινωνία.
 
Σχετικά με τον διορισμό δικηγόρων σε ποικίλες κομματικές θέσεις ή σε θέσεις ευνοιοκρατικές και προνομιούχες σημαντικό ρόλο παίζουν οι διενεργούμενες ανά τριετία δικηγορικές εκλογές.
 
Στις τελευταίες εκλογές των δικηγόρων αντιπαρατέθηκαν οι εκλεκτοί των δύο κυβερνητικών κομμάτων, ο εκλεκτός της λεγόμενης “Δεξιάς” και κάποιος γόνος του φθίνοντος “Σοσιαλιστικού Κόμματος”, ήδη διορισμένος σε μεγάλη Κρατική Επιχείρηση, στον ΟΤΕ. Αμφότεροι διέθεσαν την απαιτούμενη κομματική υποστήριξη καθώς και τα οικονομικά μέσα για να υποστηρίξει έκαστος την υποψηφιότητά του. 
 
Επικράτησε ο γιός μακαρίτη υπουργού των Σοσιαλιστών, που εμφανίστηκε σα δήθεν ακομμάτιστος ή υπερκομματικός [Nomika-Epilekta : “Δικηγορικές Εκλογές”].
 
Μέσω των δικηγορικών εκλογών προωθούνται οι προνομιούχοι δικηγόροι σε διάφορες προσοδοφόρες θέσεις και απαλλάσσονται από το καθημερινό άγχος των λοιπών συναδέλφων τους, που αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό αντίξοες και άνισες συνθήκες εργασίας.
 
Με εφαλτήριο τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, οι εκλεγόμενοι Πρόεδροι ή Σύμβουλοι αποκτούν ασφαλή πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό. Συνήθως, όποιος εκλεγεί πρόεδρος του ΔΣΑ τοποθετείται σαν υποψήφιος βουλευτής, υπουργοποιείται ή αποκτά άλλη επαγγελματική θέση και εξακολουθεί να πλουτίζει άκοπα. Ήδη υπάρχει κίνδυνος τέως πρόεδρος του ΔΣΑ, στη συνέχεια βουλευτής και αρχηγός κόμματος, να επιλεγεί, με γνήσια κομματικά κριτήρια (όχι κατ’ αξία), σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οπότε αυτός ο ήδη υποβαθμισμένος Θεσμός θα χάσει και όποιο υπόλειμμα αίγλης έχει απομείνει (εξ αιτίας της αναγόρευσης σε προέδρους αποτυχημένων πολιτικών και συνταξιούχων).
 
Οι εκλεγόμενοι σαν Σύμβουλοι του ΔΣΑ, χάριν της κομματικής τους προσήλωσης, αναγορεύονται σε Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων ή σε Ειδικούς Συμβούλους και αποκτούν το ποθούμενο άκοπο εισόδημα, αναγνωρισιμότητα και ισχύ. Συνήθως χρησιμοποιούν τις θέσεις που αποκτούν ευνοιοκρατικά για να προωθούν τα προσωπικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα των συνεργατών τους, όντας ανίκανοι να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στην Κοινωνία.
 
Από δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο, πληροφορούμαστε τη δράση διορισμένων δικηγόρων. Κάποιος από αυτούς, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα, πέτυχε ν’ αποκτήσει κρατικό αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, επιβαρύνοντας το Δημόσιο με σημαντικά χρηματικά ποσά. Άλλος, συνάδελφος του πρώτου, αν και κατηγορούμενος για κακουργηματικές πράξεις, συνέβαλε στην αγορά του αυτοκινήτου του Γενικού Γραμματέα. Επί πλέον, απέκτησε την ιδιότητα του Ειδικού Επιστημονικού Συνεργάτη και προσκολλήθηκε σαν σύμβουλος στη Γενική Γραμματέα, επίσης δικηγόρο, άλλου Υπουργείου [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” της 16.03.2014, σελ. 14].
 
Οι διορισμένοι δικηγόροι (και όχι μόνο αυτοί) απολαμβάνουν τα αγαθά που παρέχει το Δημόσιο στα όργανά του, εξαργυρώνοντας την κομματική τους προσήλωση με αμοιβές, τιμές και δόξα, που δεν δικαιολογούν τα προσόντα, το ήθος και οι ικανότητές τους.
 
Το ερώτημα είναι, αν υπάρχει ελπίδα ν’ αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση. Ν’ αναδεικνύονται οι άξιοι και έντιμοι, οι ικανοί να προσφέρουν στην Κοινωνία.
 

Θεόδωρος Σκίρας  

Your rating: None Average: 5 (43 votes)