Σαββάτο 18 Ιανουαρίου 2020


Ο ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ήρθε στην επικαιρότητα το πρόβλημα του Αντισημιτισμού, μετά από σχόλια υποψήφιου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αναδείχθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, σχετικά με την έννοια των αρχικών (ΝΕΡΙΤ) της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης καθώς και σχετικά με τους Εβραίους στη σύγχρονη Κοινωνία.
 
Με αφορμή τον θόρυβο στα ΜΜΕ, είναι χρήσιμο να προβληματιστούμε σχετικά με τον Αντισημιτισμό στη Χώρα μας και να σκεφτούμε αν και κατά πόσο οι Έλληνες διακατέχονται από εχθρικά προς τους Εβραίους συναισθήματα.
 
Με τη λέξη Αντισημιτισμός, εννοούμε την εχθρότητα προς τους Εβραίους (τους Ισραηλίτες).
 
Ορισμένοι εχθροί των Εβραίων, δηλώνουν συχνά πως δεν στρέφονται εναντίον του Εβραϊκού Λαού, αλλά κατά του εθνικιστικού τους Κινήματος (του Σιωνισμού).
 
Στο περιορισμένο πλαίσιο του σημειώματος τούτου, δεν είναι δυνατό να γίνει ιστορική αναδρομή σχετικά με τον διαχρονικό Αντισημιτισμό, ούτε ανάλυση.
 
Περιοριζόμαστε στο σήμερα και στο πρόσφατο παρελθόν, επιγραμματικά.
 
Κατά τη διάρκεια του Β.Π.Π., οι Έλληνες και οι Εβραίοι βρέθηκαν στον ίδιο Συνασπισμό κατά του Άξονα (εναντίον του ναζιστικού φαινομένου). Για τον λόγο αυτό, οι Έλληνες στάθηκαν δίπλα στους Εβραίους συμπολίτες και, σχεδόν στο σύνολό του, ο Λαός προσπάθησε να εμποδίσει την πραγμάτωση του μη αποτραπέντος τελικά σχεδίου εξόντωσης (την “τελική λύση”).
 
Σήμερα, εξακολουθούν να διαδίδονται ποικίλα σχόλια, να γίνονται δηλώσεις και να γράφονται πολλά εναντίον όχι μόνο του Σιωνισμού, αλλά και φυλετικά κατά των Εβραίων. Σε αυτό συντείνει η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Ισραηλιτών και Παλαιστινίων.
 
Οι αρνητικές αυτές θέσεις δεν προσλαμβάνουν τον χαρακτήρα εχθρότητας των Ελλήνων κατά των Ισραηλιτών ή Εβραίων. Αντίθετα, πολλοί εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τα επιτεύγματα του ιστορικού τούτου Λαού.
 
Πλείστοι Έλληνες, εβραϊκής καταγωγής, συνέτειναν και συντείνουν στην προκοπή του Τόπου, με τη δουλειά, τη μόρφωση και τις ικανότητές τους.
 
Ας μην ξεχνάμε τη Μαρία Ρεζάν, την αλησμόνητη, ταλαντούχο δημοσιογράφο, και τον Μαρδοχαίο Φριζή, τον Αξιωματικό που έπεσε μαχόμενος εναντίον των Ιταλών, το 1940, για να περιοριστούμε σε δύο από τους εβραϊκής καταγωγής συμπατριώτες μας, και τη Μαρία Λέφκοβιτς, τη διάσημη Ελληνίστρια και Φιλόλογο, που αντιμετώπισε επιτυχώς τα περί Αφροκεντρισμού και Μαύρης Αθηνάς του Μάρτιν Μπερνάλ, για ν’ αναφερθεί κάποια διεθνής προσωπικότητα, εβραϊκής καταγωγής, με πηγαία φιλελληνικά αισθήματα (αλλά και πράξεις).
 
Στην Ελλάδα, ο Αντισημιτισμός, εμφανής ή υφέρπων, μόνο ζημιές μπορεί να προκαλέσει, εξ αιτίας της δυσφήμησης την οποία προξενεί και λόγω της δημιουργίας μιας ακόμη αδόκητης εστίας τριβών και συγκρούσεων.
 
Η σχέση της Χώρας μας με το Ισραήλ και οι μεταξύ των δύο λαών σχέσεις πρέπει να παραμείνουν όχι μόνο φιλικές, αλλά εγκάρδιες, για πολλούς λόγους. Κάποιοι από αυτούς είναι,
 
(α΄) ότι οι δύο λαοί έχουν χαράξει διακριτή, εξέχουσα και παράλληλη πορεία μέσα στην Ιστορία,
 
(β΄) Έλληνες και Εβραίοι αλληλοεπηρεάστηκαν, πάντοτε θετικά για τον ανθρώπινο Πολιτισμό, και η Ορθοδοξία έχει σαν στήριγμα τα Ιερά Βιβλία των Εβραίων, χωρίς να χρειάζεται ν’ αναλυθούν οι άπειρες πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις,
 
(γ΄) αμφότεροι οι λαοί απειλούνται αδιάκοπα από άλλους λαούς, που αποτελούν αληθινούς ωκεανούς εκατομμυρίων,
 
(δ΄) όσες φορές ήρθαν σε επαφή Έλληνες και Εβραίοι το αποτέλεσμα ήταν θετικό, όπως τουλάχιστον πληροφορούν πολλοί ομογενείς μας, στην Αμερικανική Ήπειρο, που αναφέρουν περιστατικά αλληλοβοήθειας και υποστήριξης και
 
(ε΄) σήμερα, στο πλαίσιο της γιγαντούμενης Παγκοσμιοποίησης, κέρδος μόνο προκύπτει και όφελος ανυπολόγιστο από τη συνεργασία των δύο Λαών, τους οποίους ενώνει, πέραν της Ιστορίας και του Πολιτισμού, η Μεσόγειος.
 
Πέρα από αυτές τις κοινότυπες επισημάνσεις, να μην ξεχνάμε, ότι, χάρι στο Ισραήλ, αντιμετωπίζεται ο υπαρκτός Μουσουλμανικός Φανατισμός και ο αχαλίνωτος Φονταμενταλισμός των ακραίων Ισλαμικών Φατριών, που έχουν πολλαπλασιαστεί, απειλώντας την ίδια την ύπαρξή μας. Οι Εβραίοι, είτε το θέλουμε είτε δεν το επιθυμούμε, αποτελούν συνοριακό ανάχωμα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και, συνακόλουθα, της Χώρας μας, η οποία δεν κινδυνεύει λιγότερο.
 
Με την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ και τον παραμερισμό και του τελευταίου ίχνους Αντισημιτισμού και Μισαλλοδοξίας, μπορεί να υπάρξει πρόοδος και προκοπή για όλους, ακόμη και για τους φανατικούς.
 
Και ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω…
 
Θεόδωρος Εύμηλος

  

Your rating: None Average: 5 (28 votes)