Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020


Καταδίκες απο το ΕΔΔΑ

  

Την 12.12.2013 εκδόθηκε μια ακόμη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ ή ΕΔΑΔ), η υπ’ αριθ. 40146/11 (Κανάκης κατά Ελλάδας), με την οποία η χώρα μας καταδικάστηκε και πάλι για τις άθλιες συνθήκες, που επικρατούν στα λεγόμενα “καταστήματα κράτησης”, δηλαδή στις φυλακές (στις αποκαλούμενες “αποθήκες ψυχών”).
 
Με την απόφαση αυτή, η Ελλάδα οφείλει να πληρώσει το συνολικό ποσό των 11.000 ευρώ στον προσφεύγοντα για την, κατ’ ουσία συμβολική, αποκατάσταση της ηθικής βλάβης (μαζί με τα δικαστικά έξοδα: 8.500 + 2.500 €), την οποία υπέστη ο φυλακισμένος, εξ αιτίας των άθλιων συνθηκών, υπό τις οποίες κρατήθηκε (και εξακολουθεί να κρατείται σαν θύμα των τριτοκοσμικών συνθηκών απονομής Δικαιοσύνης)  σε διάφορες φυλακές ανά την Επικράτεια.
 
Όπως αναφέρει η απόφαση, σε ένα κελί με επιφάνεια μόλις εννέα -9- τετραγωνικών μέτρων στοιβάζονται τέσσερις φυλακισμένοι, χρησιμοποιώντας κοινή τουαλέτα, που δεν απομονώνεται από τον χώρο του κελιού (αναφέρονται οι φυλακές Κορυδαλλού, Πατρών, Κέρκυρας και Λάρισας).
Στην ίδια απόφαση περιγράφονταις και οι λοιπές απαράδεκτες συνθήκες, υπό τις οποίες βασανίζονται οι φυλακισμένοι.
Επίσης αναφέρονται οι απόψεις των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και η προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η απαράδεκτη (για πολιτισμένη χώρα) κατάσταση των δεσμωτηρίων.
 
Ακόμη, γίνεται μνεία στο σκεπτικό της απόφασης των διατάξεων της ΕΣΔΑ (της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα δικαιώματα του ανθρώπου), οι οποίες παραβιάστηκαν και εξακολουθούν, σημειωτέον, να παραβιάζονται.
 
Επ’ ευκαιρία έκδοσης της απόφασης, προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η διαπίστωση, ότι οι λεγόμενοι “αρμόδιοι” κρατικοί υπάλληλοι και λειτουργοί εξακολουθούν να μην συγκινούνται από τις συνεχείς καταδίκες της Ελλάδας για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των καταδικασμένων αλλά και των υποδίκων. Οι πλέον αρμόδιοι από αυτούς, αντί να παρεμβαίνουν και ν’ απαιτούν την άμεση διόρθωση των πράξεων και παραλείψεων σχετικά με τις συνθήκες, υπό τις οποίες διαβιώνουν, σα ζώα, οι φυλακισμένοι, απλώς  …“νίπτουν τας χείρας τους”.
Χαρακτηριστικά, η δραστήρια εκπρόσωπος των δικαστικών λειτουργών, σε πρόσφατη δήλωσή της, αποποιήθηκε τις ευθύνες του κλάδου της, τονίζοντας, με έμφαση, ότι “οι δικαστές δεν έχουν καμιά ευθύνη για το σωφρονιστικό σύστημα”.
 
Με αυτήν την, ας πούμε, “λογική”, δεν έχει κανένας ευθύνη. Συνεπώς, το πρόβλημα μετατίθεται στα ίδια τα θύματα των άθλιων συνθηκών των φυλακών, που θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να μην καταδικαστούν στις εξοντωτικές ποινές που, συνήθως, επιβάλλουν τα δικαστήρια κάτω από τις επίσης απαράδεκτες συνθήκες, υπό τις οποίες απονέμεται η λεγόμενη Δικαιοσύνη, που πόρρω απέχει από την ουσιαστική και αληθινή Δικαιοσύνη.
Ενώ οι θεσμικά ταγμένοι να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την, κατά το Σύνταγμα, αξία – αξιοπρέπεια του Ανθρώπου και, ειδικά την ανθρώπινη ζωή και υγεία αδρανούν, παραβιάζοντας τα καθήκοντά τους, ο μη κυβερνητικός οργανισμός “Ένωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου”, ήδη από το 2008 υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδική αναφορά, με την οποία κατήγγειλε τις απάνθρωπες συνθήκες στις ελληνικές φυλακές, με πλήρη τεκμηρίωση (και με τις υπογραφές 700 και πλέον φυλακισμένων).
 
Χάρι σε αυτήν την ενέργεια, το “σωφρονιστικό σύστημα” της Ελλάδας τέθηκε υπό επιτήρηση από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνεπώς, υπάρχει η, έστω αμυδρή, ελπίδα, ότι οι αρμόδιοι φορείς και, κυρίως, οι ασκούντες την κρατική εξουσία (που μεριμνούν να νομιμοποιήσουν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις για να μην καταδικάζεται η χώρα μας από το ΕΔΔΑ) θα εξαναγκαστούν να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης, ώστε να μην βασανίζονται οι κρατούμενοι (καταδικασμένοι και προφυλακισμένοι), να μην εξοντώνονται και να μην θίγεται καθημερινά η ανθρώπινη ιδιότητά τους. Αλλά και για να μην πληρώνει η Ελλάδα σημαντικά χρηματικά ποσά για αποζημιώσεις στους βασανιζόμενους κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους αφήνουν την τελευταία τους πνοή μέσα στις φυλακές, χωρίς να προλάβουν να αναπνεύσουν τον αέρα της στερημένης τους Ελευθερίας.
 
 
Ε. Παπαδάκης
Your rating: None Average: 4.8 (19 votes)