Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020


To Αλογάκι (10η συνέχεια)

 
ΠΑΡΕΚΒΑΣΗ
 
Ακραία καιρικά φαινόμενα... ανάψτε τα μαγκάλια!
Ρε πως αλλάζουν οι καιροί! Και τα βουνά ξεπέφτουνε κι οι κάμποι δυστυχούνε...
Ολόγυρα μας, τα τελευταία χρόνια, φυσομανούν ασταμάτητα τα πεντανέμια  της οικονομικής  κρίσης. Βρισκόμαστε στο μάτι του καπιταλιστικού κυκλώνα, που κάθε μέρα, όπως τόχει συνήθειο, στέλνει όλο και περισσότερους να κοιμηθούν πάνω σε χαρτόκουτα. Άλλους τους σπρώχνει να ψάξουν να βρουν τροφή στα σκουπίδια. Άλλοι πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις πάνω στα μαγκάλια.
Μιλάμε για μεγάλες απρόβλεπτες ανατροπές, με άγνωστη συνέχεια αλλά γνωστές συνέπειες.
Μπήκαμε για τα καλά ξυπόλητοι, χωρίς φανάρι, στις υγρές, σκοτεινές σπηλιές της φτώχειας και της μιζέριας.
Μιλάμε για την γνωστή “ανεμοθύελλα” που προκαλεί η ακόρεστη απληστία των αφρόνων πολυδισεκατομυριούχων, που κάθε χρόνο αβγαταίνουν.
Μεταξύ αυτών και η εγγονή του Μάο!
 
Είναι αυτοί που κατακυρίευσαν και καταληστεύουν τη γη, με το έτσι θέλω.
Χρόνο με το χρόνο, με ταχύτατους ρυθμούς, γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι!
Μιλάμε, για τη δίνη που ισοπεδώνει υπολήψεις και εισοδήματα. Που μετατρέπει τον άνθρωπο σε απλή λογιστική μονάδα, για να  απεικονίσει  την απόσβεση της υπόστασης του, στον ισολογισμό της παγκοσμιοποιημένης δυστυχίας.
Μιλάμε για την  καταιγίδα που  απειλεί να πάρει, μέσω Εφορίας και Τραπεζών, ακόμη και την  “πρώτη κατοικία”  των μουζίκων. Φοβερίζει  να αφήσει άστεγους τους υποτακτικούς - οφειλέτες που τάχουν κάνει μούσκεμα!
Ξυπνήστε ραγιάδες, σας παίρνουν τους σοφάδες!
 
Ήδη κρώζουν πάνω από τα “κόκκινα” δάνεια τα κοράκια της διεθνούς κερδοσκοπίας. Οι τράπεζες, πάντα  φίλες μας, ετοιμάζονται να πουλήσουν σε distres funds (“επενδυτικά χαρτοφυλάκια” της δυστυχίας) τα “κόκκινα”  δάνεια ακόμα και στο 10%της ονομαστικής τους αξίας! Στόχος τους είναι η εξυγίανση των ισολογισμών τους!
Μιλάμε για την αθέατη πλευρά της “αειφόρου” διάσωσης-καταστροφής !
Κρίμα που τόσα χρόνια οι έρημοι και πάντα αφελείς οφειλέτες, ζούσαν  με το φόβο και την ψευδαίσθηση, ότι θα τους πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές!
 
Η διάφορα είναι στη γεύση!
Καθώς μαίνεται ο ανεμορούφουλας, βροντοκοπούν ακανόνιστα τα πορτοπαράθυρα της ζωής μας. Έχουμε χάσει ολότελα τον ύπνο μας. Ο επιούσιος γίνεται αγώνας επιβίωσης και η ζωή μας δυστυχία ρεφενέ!
 Κουρνιασμένοι στα κονάκια μας, όπως  τα πουλιά στις φωλιές τους, όταν χοροπηδά στις στέγες η καταιγίδα, σωπαίνουμε, ψαχνόμαστε, κρυφοκοιτάμε και ζυγίζουμε το είναι μας. Ανάθεμα και αν ξέρουμε για που τραβάμε!
Το πάπλωμα της φτώχιας, του φόβου και της ανασφάλειας μας έχει κουκουλώσει μέχρι τα αυτιά.
Μετράμε το χαμένο κουράγιο μας που κλάταρε και τσιμπιόμαστε.
Η κατάθλιψη φτερουγίζει μέρα - νύχτα ολόγυρά μας, σαν τη νυχτερίδα, και μας περιμένει απελπιστικά πρόθυμη, στη γωνία.
Πολλούς τους τσιγκλά, τούς εξωθεί να τολμήσουν να δουν την Πρέβεζα ανεβασμένοι σε ένα μπαλκόνι. Από εκεί θα ακούσουν τον Κ. Καρυωτάκη να απαγγέλλει...
 
«Θάνατος είναι οι κάργες που χτυπιούντε στους μαύρους τοίχους και τα κεραμίδια ,θάνατος οι γυναίκες που αγαπιούνται καθώς να καθαρίζουνε κρεμμύδια...»
 
Η συνέχεια αφορά έμμεσα τη στατιστική και ενδιαφέρει άμεσα το ημερήσιο όνειδος των ΜΜΕ.
Μια αυτοκτονία περισσότερη, δεν χάλασε ο κόσμος! Όλες οι χώρες  επιζητούν μια διάκριση, μια πρωτιά! Χαράς το πράμα!
Το ανυπολόγιστο κόστος της παρατεταμένης κρίσης για την ψυχική μας υγεία αποτυπώνεται στην κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών και των ακούσιων ψυχιατρικών εγκλεισμών, κυρίως ανάμεσα στους ανέργους, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.
Κομίζουν, βέβαια, γλαύκα εις Αθήνας!
 
Στο μεταξύ οι κοκαλένιες σκέψεις μας γλιστρούν, όπως οι χάντρες στο κεχριμπαρένιο κομπολόι.
Πέφτουν αργά - αργά, μία - μία, κατάχαμα και δεν ξανασηκώνονται.
Αντί ν’ αποκτήσουμε δύναμη και να αντλήσουμε κουράγιο να τις μαζέψουμε, εμείς απλώς τραγουδάμε...
Εδώ κανένας δεν μιλά, κανένας δεν χορεύει, ακούνε μόνο την πενιά και ο νους τους ταξιδεύει...”
Διάβασα ότι 2.5 εκατομμύρια “αδούλωτων” Ελλήνων βρίσκονται πλέον στα όρια της φτώχειας.
Πως πορεύονται και για που τραβάνε αυτοί οι άνθρωποι; Πώς βολεύονται, τι τρώνε που κοιμούνται, βλέπουν όνειρα, τι Θεό πιστεύουν;
Ο ορισμός της απελπισίας.
 
Απολυμένοι και οι δύο γονείς,  δύο μικρά παιδιά, ενοίκιο και χαράτσι ΔΕΗ.
Είναι η σιωπή χρυσός;                                                                     
Ωστόσο εμείς σκυφτοί, ράθυμοι, δουλικοί, συνηθίσαμε να περιμένουμε κάθε τρίμηνο να “μπουκάρουν” οι λογιστές-τσιράκια των αρχόντων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Αυτοί οι ξιπασμένοι τεχνοκράτες που κρατάνε με χάρη τα κομψά δεφτέρια τους.
 Έρχονται εδώ για  να περιγράψουν, να απογράψουν και ενδόμυχα να χαρούν με την εξαθλίωση που μας προκαλούν τα προγράμματα διάσωσης (καταστροφής) που σχεδίασαν δολίως και εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τα γνωστά για τον αμοραλισμό τους, αφεντικά τους.
Μάλιστα κύριοι χρωστάμε, αλλά πόσο; Θα εξοφλήσουμε ποτέ;
Το χρέος, παρά τις αιματηρές θυσίες των γνωστών θυμάτων (μισθωτών και των συνταξιούχων), αυξάνει. Το 2015 θα είναι μεγαλύτερο! Για ποιά διάσωση μιλάτε;
 
Τελευταία “έγκυρη” έρευνα έδειξε πως οι χαρτογιακάδες φοροεισπράκτορες της ΤΡΟΪΚΑ, έχουν στο μυαλό τους μόνο αριθμούς και οικονομικούς δείκτες. Στο φαγητό τους χρησιμοποιούν μια ειδική μουστάρδα φτιαγμένη με νόστιμο πολτό από τόκους υπερημερίας, διαλεγμένα βότανα υψηλών επιτοκίων και βιολογικά, όχι τοξικά! ομόλογα που φυτρώνουν “αυτοφυώς” στις αυλές των ανέργων!
Τα μνημόνια τα σερβίρουν ως κρύο πιάτο !
Αυτά τα χορτάτα  “καλόπαιδα”  έρχονται ν’ απολαύσουν την κατάντια μας και δεν χαμπαριάζουν. Όλα στο σφυρί...
Kαι το φιλότιμό μας;
 
Συνηθίσαμε τελικά  και ανυπομονούμε πότε οι “διακεκριμένοι” επισκέπτες μας θα φορέσουν “τα φελόνια τους” για να μας αλλάξουν τον αδόξαστο.
Σταυροκοπιόμαστε και περιμένουμε  να μας ψάλλουν έναν ακόμη εξάψαλμο περί λιτότητας, περικοπών και  απολύσεων το ανάγνωσμα.
Δεξιός ψάλτης ο αμετροεπής, λαλίστατος Άδωνις, γενική του Αδώνιδος! Ο τσαρλατάνος τηλεβιβλιοπώλης - πολιτικός ψάλλει παράφωνα το δοξαστικό της διαθεσιμότητας.  Νοιάζεται μπας και του κλέψουν τη δόξα οι τοκιστές και σουλατσαδόροι λογιστές, που τον έχουν ταράξει στις καρπαζιές, όπως τον Τζανετάκο στον κινηματογράφο!
 
Ο ρηχός άδειος λόγος του, η εύκολη μαγκιά ως πολιτικό επιχείρημα, οι άπειρες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, εμπλουτισμένες από τραμπούκικη υστερία, είναι βγαλμένες από την επιθετική κακογουστιά του Νίκου Φώσκολου, που απεβίωσε πρόσφατα.
Βοήθεια... βουλιάζουμε... Ο Άδωνις δαγκώνει... το φίμωτρο γρήγορα!
Στο Νοσοκομείο των Παίδων κλείνονται  ραντεβού για το 2015!
 
Κανένα άρρωστο παιδάκι που έχει ανάγκη για άμεση ιατρική βοήθεια δεν θα ζει τότε, προς τιμήν του ακροδεξιού, υπερπατριώτη υπουργού, που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει!
Είναι ολοφάνερο ότι ο ρέκτης υπουργός κάνει τα πάντα για ν’ αυξήσει τα ποσοστά του στην τηλεθέαση και να εκτινάξει στα ύψη την παιδική θνησιμότητα και όχι μόνο!
Θέλει μια Ελλάδα άρρωστη, ανάπηρη, χωρίς παιδιά, γιατρούς και φάρμακα.
Θέλει, όπως του παράγγειλαν “οι δανειστές” μας, μια Ελλάδα κλινικά νεκρή, πλήρως απαξιωμένη, για να την αγοράσουν ολόκληρη, κοψοχρονιά!
Μέχρις στιγμής τα πάει περίφημα!
 
Στο μεταξύ εμείς παραμένουμε γονατιστοί. Ούτε βλέπουμε, ούτε ακούμε. Έχουμε ήδη  ακουμπήσει τη μύτη μας στο χώμα.
Όχι από πίστη, αλλά από φόβο.
Σφάξε με πασά μου να αγιάσω!
Ποιός άραγε έσπειρε τόση δουλικότητα στα χέρσα, τα άνυδρα μυαλά μας; Που πήγαν τα περήφανα νιάτα και τα τιμημένα γηρατειά;
Γιατί απεργούν οι μάγοι; Για το ασφαλιστικό; Για το χαράτσι; Για να σώσουν το τσαντίρι τους! Για όλα μαζί; Γιατί εξαφανίστηκαν;
Μήπως τους έκοψαν το  επίδομα θέρμανσης;
Όπου να ναι θ’ αρχίσει το μεγάλο φαγοπότι.
Τούτο το σπίτι ποιός θα το πάρει;
 
Μα η Τράπεζα φυσικά! Ο τοκογλύφος της γειτονιάς μας! Ο δικός μας τοκογλύφος.
Που ξέρεις μπορεί να πετάξει και καμιά γόπα king size για να ξεχαρμανιάσουμε!
Το δίπλα σπίτι θα το πάρει ο έφορος για συνολικό χρέος 250Ευρώ! Για να χρηματοδοτήσει το κράτος δικαίου που υπηρετεί με “αυταπάρνηση”. Τo σπάνιο προσόν του μακελλάρη έφορου είναι ότι με επιτυχημένη επέμβαση έχει αφαιρέσει και την τελευταία τσίπα φιλότιμου. Έτσι δεν κοκκινίζει όταν τον κράζουν και οι κότες που έκανε κατάσχεση σε επίδομα 250 Ευρώ για χρέη προς Δημόσιο!
Είδες  οι Έφοροι, είδες η ΔΕΗ;
 
Παπούτσι από τον τόπο σου... Όλα τάχει πει ο ανώνυμος θυμόσοφος λαός, που σήμερα λουφάζει στον καναπέ του και κάνει στριφτό τσιγάρο με καπνό από τα καρκινογόνα δελτία των 8.30
Την ίδια ώρα, τα παπαδάκια της κυβέρνησης, με κόκκινα μάγουλα, καλοχτενισμένα με τη χωρίστρα δεξιά, καλοντυμένα, στρουμπουλά και χαρωπά!
- Φορούν λευκούς ποδήρεις  χιτώνες  και κρατούν ίσια τις λαμπάδες της υποτέλειας.
-Κρεμάνε χιαστί τα οράρια που γράφουν FOR SALE.
Σε ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά, πωλείται το παρόν και το μέλλον του τόπου.
-Κρατάνε και κουνάνε πέρα δώθε αναμμένα τα θυμιατά της δουλικότητας, καίγοντας μοσχολίβανο αγορασμένο με μεγάλες θυσίες, από το υστέρημα των συνταξιούχων του ΟΓΑ! 
-Λυσσάνε να πάρουν έστω μια θέση καντηλανάφτη και μεγαλύτερο κομμάτι αντίδωρο.
 
Στη χειρότερη περίπτωση, είναι απόλυτα ικανοποιημένοι εάν καπαρώσουν μια  θέση σταβλίτη στους “βασιλικούς στάβλους” (διάφορους ευαγείς οργανισμούς) της Ευρώπης. Της Ενωμένης Ευρώπης, όχι της άλλης !
Εάν αυτοί οι οσφυοκάμπτες πλαστικοί “ηγέτες” μας βρεθούν δίπλα στα ευγενικά και υπερήφανα άλογα, ίσως, λέω ίσως, καταλάβουν τη σημαίνει “έχω χάσει την αξιοπρέπειά μου!”
Εκεί βλέπω να καταλήγει ο πιο “ντόπερμαν” υπουργός οικονομικών των τελευταίων 100 ετών, που δυστυχώς ακόμα δεν του έχουν κάνει εμβόλιο. Έτσι εξακολουθεί να ξεφουρνίζει ό,τι του καπνίσει, απευθυνόμενος στους υποφορολογούμενους, “τυχερούς” Έλληνες!
 Και η υπερβολή έχει τα όριά της!
 
Θα του δώσουν οι αφεντάδες του παχυλό μισθό και ένα ξυστρί να ξύνει τα καπούλια τους.
Αυτοί  θα κάνουν χωρατά σε βάρος του.
Πιθανόν να του δώσουν και μπόνους  υπεραπόδοσης, αφού κατάφερε μαζί με τους υπόλοιπους εκλεγμένους πολιτικούς του προϊστάμενους, να ξεπουλήσουν τη χώρα τους στο άψε σβήσε! Τρομερά παιδιά καλοδιαλεγμένα!
Έκτακτο δελτίο.
 
Η κυβέρνηση σκιών που διαθέτουμε φοβερίζει και, μετά το Succes story, απειλεί να βγει στο τρίτο αντάρτικο! και δήθεν τάχα μου να αντιλέξει στην ΤΡΟΪΚΑ.
Κρίμα, αλλά είναι τζάμπα μάγκες!
Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους για τους … πλειστηριασμούς... Τα άλλα τα βάζουμε κάτω από το χαλί!
Όπου να ναι θα αρχίσουμε να παίρνουμε και εμείς δέματα όπως οι παντέρμοι οι Φιλιππινέζοι. Ο τρομαχτικός τυφώνας, που τους διαμέλισε, έφυγε. Η δική μας χρόνια  φυματική λιτότητα κόλλησε σκόπιμα στο τεχνητό έλος που δημιούργησε και συντηρεί η ΤΡΟΪΚΑ, και θα μείνει.
 Οι Φιλιππινέζοι θα στήσουν πάλι τα τσαντίρια και θα ζούνε με μια χούφτα ρύζι, όπως πριν. Όπου φτωχός κι η μοίρα του!
Εμείς, όπως φαίνεται, όταν σωθούν τα σκουπίδια, θα πεθάνουμε από την πείνα.
Θα ζήσουνε μόνο όσοι ξέρουν που βρίσκονται οι χαρουπιές και που φυτρώνουν οι κουφολαχανίδες.
Με λίγο λάδι και άγρια χόρτα τη σκαπούλαρες!
 
Έτσι δεν έγινε και στην προηγούμενη Γερμανική κατοχή που μάζευαν τους νεκρούς με τα κάρα του Δήμου…
Μέσα στη φούρια και τον πανικό μη μου κόψει το ρεύμα ο κυνικός, ο πολιτικά ανάλγητος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ξέχασα το “αλογάκι”…
Αυτός ο υπουργός που γράφει στα ...αζήτητα τις δικαστικές αποφάσεις (χαράτσι ΔΕΗ) και ήδη έχουν αρχίσει να τον πετροβολούν και οι δικοί του!
Αυτός  που σακατεύει  τους πληβείους, χαμηλοσυνταξιούχος,  όπως τους αποκαλεί, όταν βρίσκεται στον παροξυσμό που προκαλεί η ανεύθυνη κατάχρηση της εξουσίας, που σκοπίμως του χάρισαν.
Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι εκλεγμένος “άρχων” και δεν φοβάται το πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό γαυγίζει και δαγκώνει.
Αυτά τα ολίγα για μερική εκτόνωση.
 
Πρέπει να παραδεχθώ ότι “το αλογάκι” είναι μια ευχάριστη παρένθεση. Μια γλυκιά αναδίφηση στα παιδικά μου χρόνια. Μια φυγή.
Είναι κάτι, ας πούμε ένα μαντολίνο, που με νανουρίζει απαλά, όπως το παλιό καλό παραμύθι την ώρα που ψιλοβρέχει.
Όταν γράφω για αυτά, νομίζω ξαφνικά πως μπήκε για τα καλά ο Αύγουστος. Με βλέπω να κάθομαι  στην πλατεία του χωριού κάτω από τον γέρο πλάτανο, πίνοντας μια σπιτική, δροσερή, γλυκιά βυσσινάδα.
Η εξιστόρηση τους με συναρπάζει και μου θυμίζει εκτός από  τα άλλα  πως η ζωή είναι αλλού.
Μου ψιθυρίζει στοργικά και μου λέει με νόημα πόσο γλυκά είναι το πρωί τα βατόμουρα, τα φραγκόσυκα και τα παραγινωμένα αγριάπιδα, όταν δεν έχεις πάρει πρωινό γιατί δεν σου δώσανε, αφού και αυτοί δεν είχαν.
Επιμένει πως μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ακόμη και αν περπατάς ξυπόλυτος, όταν δεν χρωστάς τίποτα στους συνεταίρους σου (νταβατζίδες) ΔΕΗ, Τράπεζα και Εφορία!
Αρκεί να πεις μια καλημέρα στο γείτονα και να μην ξεχάσεις να ταΐσεις τις κατσίκες και τις  κότες!
Λόγω “εκτάκτων καιρικών συνθηκών”, “ψήφιση προϋπολογισμού!”, η συνέχεια στο αλογάκι αναβάλλεται....
 
 
Φώτης Ανδρέου
 
(συνεχίζεται)

 

 

 

Your rating: None Average: 4.8 (16 votes)