Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019


Εχινοκόκκωση και δημόσια υγεία

 
Η εχινοκόκκωση είναι ένα χρόνιο νόσημα των χορτοφάγων και παμφάγων θηλαστικών και του ανθρώπου. Οφείλεται στην παρουσία εχινοκοκκικών κύστεων, προνυμφικών μορφών του παρασίτου Echinococcus granulosus το οποίο μπορεί να εντοπιστεί στα διάφορα όργανα των σαρκοφάγων ζώων και ιδίως του σκύλου.
 
Το νόσημα έχει παγκόσμια εξάπλωση. Στην χώρα μας ο εχινόκοκκος βρίσκεται ως παράσιτο του εντέρου στον σκύλο και με την μορφή κύστης στα αιγοπρόβατα, στα βοοειδή, τον χοίρο. Ο άνθρωπος και τα χορτοφάγα ζώα μολύνονται από τα αυγά του παρασίτου που διασπείρονται στο περιβάλλον από τα κόπρανα των μολυσμένων σαρκοφάγων. Η εν ζωή διάγνωση της εχινοκόκκωσης των χορτοφάγων ζώων είναι αδύνατη και αυτή γίνεται μόνο κατά την διάρκεια της νεκροψίας, όπου μπορούν να διαπιστωθούν κύστεις του εχινόκοκκου στα σπλάχνα των ζώων.
 
 
istock_000006883609xsmall.jpg
 
 
Η πρόληψη του νοσήματος είναι δυνατόν να γίνει : α) με την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους τρόπους μόλυνσης σε ενδημικές περιοχές β) με τον επιμελή κρεοσκοπικό έλεγχο γ) την απομάκρυνση των σκύλων από τις περιοχές των σφαγίων όπου μπορεί να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε ωμά μολυσμένα σπλάχνα και δ) τον προληπτικό αποπαρασιτισμό των σκύλων κάθε 4-5 μήνες.
 
Ο άνθρωπος παρασιτείται από τις εχινοκοκκικές κύστεις. Μολύνεται με την κατάποση των αυγών του ενήλικου παρασίτου, που διασπείρονται στο εξωτερικό περιβάλλον με τα κόπρανα του σκύλου. Οι κύστεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στο ήπαρ, όπου προκαλούν πεπτικά συμπτώματα. Όταν εντοπίζονται στους πνεύμονες, οι μικρές κύστεις δεν προκαλούν συμπτώματα, αν αυξηθεί όμως το μέγεθος τους προκαλούν βήχα, πόνο στο στήθος και αναπνευστική ανεπάρκεια. Η κλινική διάγνωση δεν είναι δυνατή, παρά μόνο η ακτινολογική. Η πρόληψη στηρίζεται στην προσωπική υγιεινή, στην αποπαρασίτωση των κυνηγετικών, ποιμενικών και οικόσιτων σκύλων καθώς και στη μη κατανάλωση ωμών ή άπλυτων λαχανικών και φρούτων.
 
 
Άννα Φ. Μπαρδάνη (annafbardani@yahoo.gr)
Κτηνίατρος
 

 

Your rating: None Average: 4.8 (20 votes)