Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019


Γυναίκες μετά τα 40

 

Πολλές γυναίκες στις μέρες μας, αποφασίζουν να αλλάξουν καριέρα και τρόπο ζωής μετά τα 40. Αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι κάτι πολύ ευνοϊκό για την μετέπειτα ζωή τους ενώ άλλοτε κρύβει κινδύνους καθώς αποκρύπτει σοβαρά προβλήματα της γυναίκας που δεν έχουν βγει στην επιφάνεια.
 
Είναι λογικό και συνηθισμένο μετά τα 40 μια γυναίκα να αναζητά τον εαυτό της ή να είναι μπερδεμένη για το τι κάνει ή πως ζει τη ζωή της. Είναι μια περίοδος απολογισμού, αξιολόγησης αλλά και επαναδιαπραγμάτευσης. Για όσες έχουν παιδιά, η ηλικία των 40 για τη μητέρα συνήθως συμβαδίζει με την είσοδο των παιδιών στην εφηβεία κάτι που της επιτρέπει να απομακρυνθεί από τη συνεχή φροντίδα τους, μιας και μπορούν πια να φροντίσουν τον εαυτό τους μόνα τους και να κάνει πράγματα ωφέλιμα για τον εαυτό της.
 
Δεν είναι καθόλου σπάνιο μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της, είτε να ζητά διαζύγιο, είτε να αλλάζει καριέρα, είτε απλά να βρίσκει νέα ενδιαφέροντα και χόμπι. Για πολλές γυναίκες αυτό μπορεί να σημαίνει ότι απλά στέκονται στα πόδια τους και βάζουν σε τάξη τη ζωή τους για άλλες όμως σημαίνει πως έρχονται στην επιφάνεια τα συμπτώματα της χρόνιας αυτοκαταπίεσης και των προβλημάτων.
 
Η γυναίκα σε μια κρίσιμη και βιολογικά καμπή της ζωής της όπως είναι έτσι κι αλλιώς τα 40 για τον πρόσθετο λόγο ότι πλησιάζει στην λήξη της γόνιμης περιόδου της αλλά και υπό την επίδραση ορμονών, έρχεται να αμφισβητήσει τις επιλογές της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Αναρωτιέται αν διάλεξε τον σωστό σύζυγο, αν είναι καλή μητέρα αλλά κυρίως τι στερήθηκε για να κερδίσει όλα αυτά. Η σχέση κόστους κι οφέλους επανεξετάζεται.
 
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που στην ηλικία των 40 αφοσιώνονται στην καριέρα τους ή κι ακόμα αλλάζουν τελείως επάγγελμα. Και αυτό δεν είναι καθόλου κακό αν σκεφτεί κανείς πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ιδιαίτερα ώριμη συναισθηματικά περίοδο όπου η γυναίκα ξέρει ακριβώς τι θέλει. Έτσι μια αλλαγή στην επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να γεμίσει τη γυναίκα με δύναμη κι ενέργεια. Μπορεί να πετύχει πράγματα πολύ σημαντικά για εκείνη.
 
Από την άλλη μεριά η ηλικία των 40 είναι μια περίοδος επαναξιολόγησης της ζωής της γυναίκας και αυτό δεν μπορεί πάντα να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Έτσι, τα νέα ενδιαφέροντα και τα χόμπι της μπορεί να επικαλύπτουν στην ουσία μια οδυνηρή συναισθηματική κατάσταση που ουσιαστικά εξουθενώνει την γυναίκα. Μια γυναίκα λοιπόν αν αποφασίσει ότι «κάτι λείπει από τη ζωή της» , ότι δεν είναι ευχαριστημένη από το γάμο της, είναι συνηθισμένο να βρει μια καινούρια ασχολία για να μην ασχολείται ή σκέφτεται τα προβλήματά της. Στην πραγματικότητα όμως με αυτόν τον τρόπο δίνει παράταση σε μια ήδη πολύ οδυνηρή και προβληματική κατάσταση αντί να την εξετάσει και να την επιλύσει.  
 
Τις περισσότερες φορές ωστόσο, οι αλλαγές του τρόπου ζωής μιας γυναίκας μετά τα 40 όταν γίνονται συνειδητά και με θέληση δεν μπορούν παρά να έχουν καλά αποτελέσματα και να ευνοούν την καλή ψυχική υγεία.
 
 
Θεοφίλη Δήμητρα, Κοινωνική Λειτουργός- Ψυχοθεραπεύτρια,
www.dimitratheofili.gr
dimitratheofili@yahoo.com
2107226438
 

 

Your rating: None Average: 4.8 (12 votes)