Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020


Η ποιότητα της απονεμόμενης δικαιοσύνης

Αν γινόταν τώρα μια δημοσκόπηση σχετικά με την άποψη που έχουν οι πολίτες για την ποιότητα της απονεμόμενης από τα ελληνικά δικαστήρια δικαιοσύνης, θα είχαν ιδιαίτερη σημασία και αξία τα αποτελέσματά της και θ’ αποτελούσαν ασφαλή οδηγό για περαιτέρω σκέψεις, κρίσεις, προβληματισμούς και προτάσεις.
 
Η δημοσκόπηση πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα, σε ένα που θα περιλάβει τους μη νομικούς και σε δεύτερο που θα περιλαμβάνει ερωτήσεις με πρόσκληση να διατυπώσουν με ειλικρίνεια την άποψη τους οι έχοντες νομική παιδεία εν γένει καθώς και, ειδικότερα, οι επαγγελματίες νομικοί (δικαστικοί εν γένει, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, νομικοί σύμβουλοι).
 
Αν λάβουμε υπόψη την κρίση θεσμών, που μαστίζει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, ασφαλώς αντίστοιχη κρίση θα διαπιστωθεί πως υπάρχει και στον κρατικό μηχανισμό, που αποκαλείται ψευδεπιγράφως “ελληνική δικαιοσύνη”, δηλαδή στον μηχανισμό δια του οποίου επιδιώκεται να επιλύονται οι ποικίλες μεταξύ των πολιτών διαφορές, οι διαφορές μεταξύ πολιτών και κράτους και να καταδιώκεται το έγκλημα με την τιμωρία των παραβατών των ποινικών νόμων, τον οποίο, με άλλη ονομασία, γνωρίζομε ως “ελληνικά δικαστήρια” ποικίλων βαθμών, αρμοδιοτήτων και λειτουργιών.
 
Υποστηρίζεται, ορθώς, ότι δεν υπάρχει ελληνική δικαιοσύνη, γαλλική, αγγλική, γερμανική κλπ δικαιοσύνες, αλλά μόνο μία Δικαιοσύνη, προς την οποία πρέπει συνεχώς να είναι προσανατολισμένα όλα τα δικαστήρια των χωρών του πλανήτη, αυτήν να υπηρετούν με αφοσίωση και αυτήν αποκλειστικά να σέβονται, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη, η κοινωνική συνοχή και η ευημερία των πολιτών.
 
Το ερωτηματολόγιο της δημοσκόπησης καλούνται να διατυπώσουν όσοι επιθυμούν και θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς να θέσουν καίρια και κατάλληλα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από τους ερωτώμενους.
 
Σκοπός της δημοσκόπησης θα είναι να ερευνηθεί εάν οι πολίτες εμπιστεύονται τον τρόπο και την ταχύτητα, με τον οποίο λύνονται οι διαφορές από τα δικαστήρια καθώς και αν και πόσο εμπιστεύονται τους δικαστές, τους εισαγγελείς και τους δικηγόρους. Επίσης, θα πρέπει έκαστος από τους ερωτώμενους να δηλώσει, αν έχει ζητήσει δικαστική προστασία, αν αναμείχθηκε σε δικαστικές αντιδικίες καθώς και αν διώχθηκε ποινικά και για ποιο λόγο και ποιες οι εντυπώσεις και οι διαπιστώσεις του από τις σχετικές εμπειρίες και τα αντίστοιχα βιώματα.

Ε.Παπαδάκης

Your rating: None Average: 4.8 (10 votes)