Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019


Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

Σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται οποιαδήποτε λεκτική ή μη λεκτική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα, που αποσκοπεί ή έχει αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου και, κυρίως, γυναίκας.

Μπορεί να εκδηλώνεται με ανεπιθύμητες ερωτικές ή ανήθικες προτάσεις, προτάσεις για ραντεβού εκτός εργασίας, αποστολή ερωτικών sms και e-mail, ενοχλητικό φλερτάρισμα, άσεμνες παρατηρήσεις, ακόμα και με αστεία σεξουαλικού περιεχομένου. Υπάρχει όμως και η μη λεκτική παρενόχληση, όταν πρόκειται για ανεπιθύμητη συμπεριφορά εκφραζόμενη με πράξεις, όπως περιττά αγγίγματα, χάδια ή τσιμπήματα στο σώμα.
 
Με την πάροδο των χρόνων τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας όλο και αυξάνονται. Πρόκειται για ένα λεπτό θέμα, το οποίο δεν αγγίζει μόνο το γυναικείο φύλο, αλλά κάθε εργαζόμενο. Μπροστά βέβαια στον αριθμό των γυναικών, που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εν γένει θύματα διακρίσεων στον χώρο αυτό, ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών είναι σχεδόν ανύπαρκτος.
 
Μόλις ένα στα δέκα περιστατικά καταγγέλλεται. Οι εργαζόμενες δεν τολμούν να παραπονεθούν για να μη χάσουν τη θέση εργασίας τους και να μη διασυρθούν, γεγονός το οποίο στις μέρες μας εν όψει οικονομικής κρίσης επιδεινώνεται. 
 
Μία συνωμοσία της σιωπής, λοιπόν, που δύσκολα σπάει. Όσο όμως η συμπεριφορά αυτή αποκρύπτεται και δεν καταγγέλλεται, ένα ζωτικό μέρος της κοινωνίας θα συνεχίσει να τρομοκρατείται και ν’ απαξιώνεται.
 
Σχετικά με την “παρενόχληση” και, κυρίως, με την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας κατά το παρελθόν και τα ανύπαρκτα κοινωνικά της δικαιώματα, κατάσταση που διατηρείται, εν πολλοίς, και στον παρόντα αιώνα, ιδιαίτερα χρήσιμο αποβαίνει το βιβλίο του ιστορικού, δοκιμιογράφου και λογοτέχνη Θεόδωρου Καρζή «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ(Ν) ΜΕΣΑΙΩΝΑ» των εκδόσεων Φιλιππότη, β΄ έκδοση έτους 1997, με την ανάγνωση του οποίου αποκτά ο αναγνώστης ιδιαίτερα χρήσιμες γνώσεις και κατάρτιση και, για το λόγο αυτό, το συστήνουμε εκθύμως.
 
Ε. Α.
Your rating: None Average: 4 (5 votes)