Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018


Τανζανία, χώρα διακοπών και χαράς ή χώρα θανάτου;

 
Ακόμα και σήμερα, μέσα στη λεγόμενη κρίση, πολλοί Έλληνες, από τους προνομιούχους αλλά και τους άλλους που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχιας, κάνουν “διακοπές” στο εξωτερικό.
 
 
Πάμπολλοι συμπατριώτες μας ταξιδεύουν σε χώρες της Ευρώπης, στην Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία, Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία, της Ανατολής, στην Ταϋλάνδη, Καμπότζη, Βιετνάμ και Ινδία, της Αμερικανικής Ηπείρου, Νότιας και Βόρειας μέχρι Αλάσκας, της Αυστραλίας και της Αφρικής.
 
 
Χωρίς να περιφρονούν οι ταξιδιώτες γι’ αναψυχή τις γειτονικές χώρες, με τα Σκόπια, τη Σόφια, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις για ψώνια σε χαμηλές τιμές.
 
 
Λίγοι, όμως, από τους ταξιδιώτες των διακοπών γνωρίζουν σαν χώρα τουριστικού προορισμού την Τανζανία που βρίσκεται Νοτιοανατολικά της Αφρικανικής Ηπείρου, επειδή εκεί βρίσκεται το μυθικό όρος Κιλιμάντζαρο, με την υψηλότερη κορυφή στην Αφρική, η περίφημη λίμνη Βικτώρια, η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη του κόσμου, και η κοιλάδα με τη μεγάλη χαράδρα (GreatRiftValley). Περιβάλλεται από την Κένυα, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα – Μπουρούντι, το Ζαΐρ, τη Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη, με ανατολικό σύνορο τον Ινδικό Ωκεανό.
 
 
 
 
 
main_africa_air_great_rift_valley1.jpg   African-Elephant-Tanzania-Africa.jpg
 
Η αχανής αυτή χώρα κατοικείται από 41 περίπου εκατομμύρια ψυχές και είναι μια από τις πτωχότερες χώρες του κόσμου, με μέσο όρο ζωής των κατοίκων της τα 52 έως 53 έτη, εξ αιτίας των δύσκολων συνθηκών ζωής και επιβίωσης.
 
Συνεπώς, χαρακτηρίζεται η Τανζανία σαν χώρα διακοπών (τουριστικού προορισμού) αλλά και σαν χώρα που υποφέρει από φτώχια, υποσιτισμό, ασθένειες, αληθινή κρίση και θάνατο, με κατά κεφαλή εισόδημα από τα τελευταία στην παγκόσμια κλίμακα.
 
Πρόκειται για οξύμωρο: Χώρα αναψυχής η Τανζανία και ταυτόχρονα χώρα δυστυχίας και θανάτου!
 
Όπως πληροφορηθήκαμε από το κάλεσμα αγάπης για τα παιδιά της Τανζανίας” [στα “Νομικά Επίλεκτα”], εξοπλισμένοι με ζήλο, με θάρρος, αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα, πείσμα και αγάπη για τον Άνθρωπο, κληρικοί και λαϊκοί, έσπευσαν στην Τανζανία για να βοηθήσουν με την προσωπική τους παρουσία, την εργασία και την αγάπη τους τα βρέφη και τα παιδάκια που υποφέρουν και πεθαίνουν αβοήθητα. Και, μαζί με αυτά, τους απελπισμένους γονείς τους.
 
Εκτός από τη βοήθεια στα “δικά μας παιδιά”, με τη στήριξη από τους εθελοντές μας του Χατζηκυριάκειου και των άλλων ευαγών ιδρυμάτων, με προσφορές δώρων, φαγητού και χρημάτων σε πολλούς ενδεείς και περιφρονημένους, με παροχή βοήθειας και συμπαράστασης στους αδελφούς μας στις φυλακές και τις άλλες δραστηριότητες που μας θυμίζουν πως είμαστε Άνθρωποι, βοήθεια χρειάζονται και άλλα ανθρώπινα πλάσματα. Αυτά που δεν χωρίζονται με τα σύνορα των κυρίαρχων κρατών, αλλά που μας συνδέει αδιάρρηκτα ο σύνδεσμος της αγάπης μας, η ψυχή, η καρδιά και η συμπόνια μας (σε συμπαράσταση στοργής και προσφοράς).
   
Καλή είναι η διδασκαλία περί της αγάπης από την Ορθόδοξης Εκκλησία καθώς και από τα άλλα δόγματα, ομολογίες και εκδοχές του Χριστιανισμού. Άριστη είναι η δοξολογία προς τον Θεό και η τήρηση του τυπικού των λατρευτικών εκδηλώσεων, των λειτουργιών και των δεήσεων.
 
Όμως, πάνω από όλα, όπως διδάσκεται αυθεντικά, αξία έχει η πράξη (η ορθοπραξία) και, μάλιστα, η προσφορά στον άλλο, που υποφέρει, άσχετα από φύλο, φυλή, χρώμα, εθνότητα ή άλλα διακριτικά και χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
 
Για να διεκδικεί κάποιος την ιδιότητα του Ανθρώπου οφείλει να προσφέρει ακόμα και όταν δεν υπάρχει περίσσευμα, από το υστέρημά του.
 
Χωρίς προσφορά σε εκείνον που βρίσκεται σε ανάγκη, που υποφέρει, τον άρρωστο, τον κατατρεγμένο, τον πεινασμένο και τον ανήμπορο, η αγάπη δεν έχει περιεχόμενο. Δεν έχει νόημα. Παραμένει λέξη κενή και ανούσια. Απλή λέξη. Δίπλα στις άλλες λέξεις, τις νεκρές και άχρηστες, που τις ζωογονεί το πνεύμα, η ψυχή, η ανθρωπιά, η ανιδιοτελής προσφορά.
 
Η αγάπη αποκτάει δύναμη. Γίνεται ανίκητη και ακτινοβολεί φως υπερκόσμιο, γαλήνιο, λυτρωτικό, όταν μετουσιώνεται σε πράξη. Σε πράξη ή σε πολλές και συνεχείς πράξεις αγάπης.
 
Τέτοιες εξακολουθητικές και αδιάκοπες πράξεις αγάπης εκτελούν εκλεκτά μέλη της κοινωνίας των Ανθρώπων που έχουμε τη χαρά να προέρχονται από τα σπλάχνα του λαού μας, του τόσο πονεμένου. Του λαού μας με την οξύτατη οικονομική “κρίση”, η οποία σε σύγκριση με τον θάνατο από πείνα, από έλλειψη νερού και από επιδημίες δεν είναι κρίση, είναι απαλό χάδι της ζωής, σκιά που φεύγει, όνειρο που διαλύεται.
 
Εκεί στον τόπο τουριστικών προορισμών, στη σε σχέση με εμάς μακρινή Τανζανία, τελεσιουργείται το μυστήριο των μυστηρίων.
 
Νέοι άνθρωποι, από τη χώρα μας, την προσβαλλόμενη και ξεφτιλιζόμενη Ελλάδα, μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Μας στηρίζουν, μας ανακουφίζουν και μας παρηγορούν καθώς προσφέρουν από το περίσσευμα της ψυχικής τους δύναμης, από την καρδιά τους και τις πρακτικά ανύπαρκτες υλικές τους δυνάμεις. Μας ενισχύουν καθώς δίνουν ζωή στα βρέφη και στα παιδάκια που πεινούν, διψούν και υποφέρουν.
 P6180093-635x476.jpg
Ανοίγουν την αγκαλιά τους, “οι δικοί μας” άνθρωποι, και μαζί με αυτούς, επί κεφαλής, ένας νέος κληρικός (μητροπολίτης), ο Δημήτριος Ζαχαρέγκας. Γεννημένος το 1965 είναι νεότατος. Με σθένος ψυχής και δύναμη προσφοράς. Μαζί του και άλλοι, όπως ο Βασίλειος Τσιμούρης, νέοι και μεγαλύτεροι, συμπαρίστανται, αγωνίζονται και προσφέρουν, όλοι τους βγαλμένοι από το σπλάχνα της χώρας μας. Με μοναδικό τους εφόδιο την πίστη και μια απέραντη, ευλογημένη αγάπη που καλύπτει το Σύμπαν.
 
Στις ανοιχτές αγκαλιές των ανθρώπων μας στην Τανζανία κουρνιάζουν τα παιδάκια, τα βρέφη και οι χωρίς πόρους ζωής ρακένδυτοι και ανέστιοι γονείς τους. Γεύονται τους καρπούς της αγάπης, της προσφοράς, της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης. Τη δύναμη της ανιδιοτέλειας που δεν θέλουμε να τη λέμε πια φιλανθρωπία.
 
Με ελάχιστα εφόδια και χρήματα από τις προσφορές μας, τα εφόδια της αγάπης μας, ανοίγονται πηγάδια για να ρέει άφθονο το νερό που ποτίζει τη σακατεμένη από τον ήλιο και ξεραμένη, άκαρπη γη της Τανζανίας. Ιδρύονται σχολεία για να καταπολεμηθεί η αμάθεια και οι δεισιδαιμονίες. Καλλιεργείται η γη για να καρπίσει. Μοιράζονται τρόφιμα, τα στοιχειώδη για την επιβίωση. Διανέμονται ρούχα και άλλα αγαθά απαραίτητα για την επιβίωση και αναγκαία για τη ζωή που πρέπει να ξεπεράσει τα 53 χρόνια, να γίνει αληθινή ζωή χαράς και ευλογίας.
 
Εκεί στην Τανζανία η αληθινή αγάπη πολεμάει την πείνα, τη δίψα, την ανέχεια, τη δυστυχία και νικά. Κατατροπώνει τους εχθρούς των πεινασμένων παιδιών που γελούν και τραγουδούν δοξάζοντας τον Θεό καθώς γεύονται το φαγητό της προσφοράς, πίνουν το νερό της στοργής και απολαμβάνουν τα στοιχειώδη αγαθά που τους παρέχουν οι αληθινοί Άνθρωποι από την Ελλάδα που ξέρει τι θα πει φτώχια, πείνα, δίψα και ανέχεια. Πάνω από όλα ξέρει τι σημαίνει Άνθρωπος και ανθρώπινος πόνος.
 
Πολλοί στρέφονται ενάντια της Εκκλησίας, επειδή την ταυτίζουν με τους γνωστούς επίορκους και τους διαχρονικούς θεομπαίχτες. Μιλούν για “πάμπλουτη εκκλησία”, εννοώντας κάποιους πάμπλουτους και προκλητικούς ρασοφόρους, για εκκλησιαστική περιουσία κολοσσιαία, εννοώντας τα κτήρια που δεν αποδίδουν και τα καταπατημένα από τους επιτήδειους ακίνητα.
 tanzania2.jpg
Όμως, η αληθινή και ζωντανή Εκκλησία, η εκκλησία του Λαού, δεν έχει καμιά σχέση με πλούτο και αποκτήματα, με περιουσίες και αποταμιεύσεις, με επιχειρήσεις και υλικά αγαθά. Η αληθινή Εκκλησία δείχνει το μεγαλείο της και τώρα, με τους ανθρώπους της στην Τανζανία. Με την αυταπάρνηση όλων εκείνων που μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι για τον αγώνα τους, που κάποτε πρέπει να γίνει και ήδη γίνεται και δικός μας αγώνας προσφοράς, συμπαράστασης, αλληλεγγύης και αγάπης.
 
Η αγάπη δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν δέχεται διακρίσεις, κοινωνικές, ταξικές, επαγγελματικές, φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες. Φωτίζει και παρέχει τη θαλπωρή της σε όλους γιατί είναι παντοδύναμη και ταυτίζεται με τον αληθινό Θεό που είναι όλος η ίδια η αγάπη, η στοργή και η προσφορά. 
 
 
 
 
Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το ΤΑΝΖΑΝΙΑ σαν χώρα και τόπο τουρισμού στα παρακάτω links …
 
 
Γίνετε φίλοι στο official page στο  facebook   -   Tourism Tanzania -   και δειτεφοτογραφιες και  τις εντυπώσεις ανθρώπων που την επισκέφτηκαν.
 
 
tanzania_vacation_booklet_365170_h.jpg681x454.jpg681x454lk.jpg
 
 
Εμμανουήλ Παπαδάκης
 
Your rating: None Average: 4.9 (10 votes)