Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020


Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας

 

Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας ιδρύθηκε το 1889 από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του Μαριγώ με σκοπό την περίθαλψη ορφανών και άπορων κοριτσιών.

Σήμερα φιλοξενεί κορίτσια από 6 ετών προερχόμενα από οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, προσφέροντάς τους στέγη, φροντίδα, συναισθηματική υποστήριξη, εξαιρετικές εκπαιδευτικές δυνατότητες και τα απαραίτητα εφόδια για την πρόοδό τους ως άνθρωποι στην κοινωνία.
 
Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα είναι μια μεγάλη αγκαλιά και μια οικογένεια για κάθε παιδί που φιλοξενεί. Όπως κάθε οικογένεια έχει καθημερινούς προβληματισμούς όπως ο ρουχισμός, η διατροφή, οι ασθένειες, η μελέτη των μαθημάτων, η κάλυψη των μαθησιακών αναγκών, η ψυχολογική στήριξη, η καλλιέργεια ιδιαίτερων κλίσεων και η ψυχαγωγία των παιδιών.
 
Με βεβαιότητα καταθέτω, μετά τη δεκαετή εθελοντική μου συμμετοχή και την προσωπική μου επικοινωνία με το επιστημονικό και το εξειδικευμένο προσωπικό, ότι οι ανάγκες των παιδιών καλύπτονται με τον καλύτερο τρόπο και οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί υπερβάλλουν εαυτούς.
 
Μέσα από το αστείο, το πείραγμα, τη συμβουλή, την επίπληξη, τα παιδιά αναπτύσσουν δεσμούς οικογενειακούς με το προσωπικό βασισμένους στην αγάπη και τον σεβασμό.
 
Κάθε παιδί ξεχωριστά ανάλογα με τις κλίσεις και τις δυνατότητές του έχει κάθε ευκαιρία, την οικονομική και ηθική στήριξη να εκπληρώσει τα όνειρά του.
 
Όπως προβλέπεται από το Καταστατικό που συνέταξε ο ίδιος ο Ιδρυτής, με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών τα κορίτσια ολοκληρώνουν τον βασικό κύκλο ζωής τους στο Ίδρυμα και τυπικά αποφοιτούν.
 
Μεγάλο ποσοστό των κοριτσιών ακολουθούν σπουδές στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και σε ιδιωτικές σχολές της επιλογής τους. Τα κορίτσια στηρίζονται και σε αυτή τη φάση της ζωής τους έως ότου μπορέσουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
 
Κάθε παιδί γνωρίζει ότι ακόμα και μακριά από το Ίδρυμα, οποιαδήποτε στιγμή χρειασθεί βοήθεια και συμπαράσταση στη ζωή του, το Χατζηκυριάκειο είναι στο πλάι του, σαν ένας στοργικός γονιός, φίλος και συνοδοιπόρος στη ζωή του.
 
clip_image001.jpgΤο Χατζηκυριάκειο ίδρυμα στεγαζόταν σ' ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο που όμως με τον σεισμό του 1999 έπαθε σοβαρή ζημιά και κρίθηκε ακατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών. Το κτήριο εκκενώθηκε και το οικοτροφείο και οι διοικητικές υπηρεσίες εγκαταστάθηκαν σε καταυλισμούς λυόμενων σπιτιών, στον περιβάλλοντα χώρο. Τα σπίτια αυτά ανεγέρθηκαν με την οικονομική συμπαράσταση Φίλων και Δωρητών του Ιδρύματος.
 
Εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών είναι αναγκαία και η στατική ενίσχυση του κτιρίου καθώς και ο εκσυγχρονισμός των χώρων και λειτουργιών του. Το κόστος είναι υψηλό και οι οικονομικοί πόροι του Ιδρύματος δεν επαρκούν για την αναστήλωση του Κτιρίου.
 
Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα δε λαμβάνει καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση. Οι μόνοι πόροι προέρχονται από τις μικρές ή μεγάλες δωρεές των φίλων του ιδρύματος, από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το προσωπικό σε συνεργασία με τους εθελοντές καθώς και από ενοίκια ακινήτων που έχουν περιέλθει στο Ίδρυμα. Σ’ αυτήν την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που περνάει η χώρα , οι προσφορές μειώνονται κι έτσι η ανάγκη για βοήθεια και συμπαράσταση γίνεται πιο επιτακτική.
 
Το Χατζηκυριάκειο πιστεύει στον εθελοντισμό. Στο Ίδρυμα υπάρχει ένα οργανωμένο σώμα εθελοντών που ξεκινά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και το προσωπικό που προσφέρει τον ελεύθερό του χρόνο εθελοντικά και υποστηρίζεται από μια συντονισμένη ομάδα εθελοντών διαφόρων ηλικιών.
 
Υπάρχει ανάγκη από ανθρώπους που αγαπούν τον χώρο και είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν στη ζωή του Ιδρύματος συνειδητά, με κανόνες και χωρίς προσδοκία οποιουδήποτε οικονομικού κέρδους.
 
Η ηθική ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη ανταμοιβή, γνωρίζοντας ότι με την κάθε προσφορά, μικρή ή μεγάλη, ενισχύεται η δράση του ιδρύματος ώστε να έχουν τα παιδιά τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζει.
 
Τα “νομικά επίλεκτα” δεσμεύονται να πάρουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ιδρύματος που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και ευχόμαστε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας.
 
Για περισσότερες πληροφορίες www.xatzikiriakio.gr     logo7.jpg
 
 
 
 
 
 
 
Μαρίνα Αυγερινού
 

 

 

Your rating: None Average: 5 (20 votes)