Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020


Υπήρξε αντίδραση;

Γράφτηκαν στις εφημερίδες δηλώσεις κάποιου αντεισαγγελέα Εφετών, ο οποίος κατακρίνει (“καυτηριάζει”) τη νομοθετική εξουσία, επειδή επέτρεψε την εξαγορά των ποινών φυλάκισης μέχρι και πέντε ετών, αποδίδοντας τη ρύθμιση αυτή, όπως και άλλες, εν πολλοίς, “σε πανεπιστημιακούς που ασκούν δικηγορία και, έτσι, δρουν υπέρ πελατών τους”.
 
Τις εισαγγελικές αυτές δηλώσεις και τον ίδιο τον εισαγγελέα επαινούν καθ’ υπερβολή ορισμένοι επιφανείς, με άρθρα τους σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες (“Το Βήμα”, “Η Εστία”, “Καθημερινή”).
 
Γεννιέται όμως το ερώτημα: Ο εισαγγελέας των δηλώσεων αυτών υποστηρίζει με σοβαρότητα πως πρέπει όλοι οι καταδικαζόμενοι σε φυλάκιση να εγκλείονται στις φυλακές; Εάν υποστηρίζει τον εγκλεισμό στη φυλακή όλων των καταδικαζόμενων σε φυλάκιση, αγνοεί ότι οι φυλακές δεν εκπληρώνουν τον προορισμό τους, ούτε καν προσεγγίζουν τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν και υφίστανται, επειδή δεν αποτελούν σωφρονιστήρια, αλλ’ αποθήκες πόνου και μαρτυρίου, εξευτελισμού τού ανθρώπου και πανεπιστήμια εγκλήματος. Συνεπώς, σωστά η νομοθετική εξουσία επέτρεψε την εξαγορά των ποινών φυλάκισης, ώστε να μη φυλακίζονται όσοι για κάποιο λόγο παρανόμησαν ή είχαν την ατυχία να εμπλακούν σε δίωξη με κατάληξη την καταδίκη τους, η οποία δεν είναι πάντοτε προϊόν ορθής δικαστικής κρίσης.
 
Σχετικά πρέπει να υπάρξει διάλογος και παράθεση γνωμών και κρίσεων. Πρέπει να ερωτηθούν οι πανεπιστημιακοί (ή κάποιοι από αυτούς) για ποιο λόγο με τη σιωπή τους αποδέχονται την εισαγγελική θέση, η οποία δεν αναγνωρίζει σε αυτούς αγαθές προθέσεις, ούτε ιδεολογικά και επιστημονικά κίνητρα, αλλά ως μοναδικό κίνητρό τους δέχεται την ιδιοτέλεια. Πρέπει να υπάρξει άμεση και κατάλληλη απάντηση στον συγκεκριμένο εισαγγελέα ακόμη και με την υπενθύμιση, ότι υπάρχουν πολλοί πανεπιστημιακοί, οι οποίοι δεν ασκούν δικηγορία και δεν έχουν οποιοδήποτε λόγο να μην υπηρετούν την επιστήμη, την ανθρωπιά, τη λογική και κυρίως την ηθική.
 
Προ πάντων, θα πρέπει ξαναγίνει διάλογος σχετικά με τον σκοπό της ποινής, όπου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι σύγχρονες έρευνες της εγκληματολογίας, κατά της οποίας η επιβολή ποινής δεν αναχαιτίζει την εγκληματικότητα. Το ότι δε οι φυλακές αποτελούν λίγο-πολύ κέντρο για μεταπτυχιακές σπουδές εγκληματικότητας θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη σοβαρά.

Ε.Παπαδάκης

Your rating: None Average: 4.9 (13 votes)