Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020


Προτιμήστε ελληνικά προϊόντα

 
Μέσα στην απελπισία που κατάφεραν να εξαπλώσουν οι ηγέτες μας, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ, προσπαθούν ορισμένοι αισιόδοξοι ν’ ανακαλύψουν σανίδες σωτηρίας, προτείνοντας λύσεις ανάκαμψης και συνταγές εξόδου από την κρίση.
 
Είναι μια υγιής αντίδραση που φανερώνει πως υπάρχουν κρυμμένες κοινωνικές δυνάμεις που προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια για να δράσουν λυτρωτικά.
 
Μια από τις προτεινόμενες λύσεις είναι να προτιμάμε ελληνικά προϊόντα, εγκαταλείποντας την “ξενομανία” που μας στρέφει στα εισαγόμενα ξένα.
 
Ισχυρίζονται οι αισιόδοξοι πως αν κάθε Έλληνας αγοράσει, μέσα στο 2012, εγχώρια προϊόντα αξίας τουλάχιστον χιλίων ευρώ, αντί για ίσης αξίας ξένα, θα ενισχυθεί η οικονομία της χώρας με το ποσό των δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Επισημαίνουν ότι ολόκληρο το ΕΣΠΑ (το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) περιλαμβάνει χρηματικό ποσό δέκα οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για τη χρονική περίοδο 2007 έως 2013.
 
Αυτοί που προτείνουν τη στροφή στα ελληνικά προϊόντα αναφέρονται στα ελληνικά ενδύματα και υποδήματα, στα εγχώριας παραγωγής τρόφιμα και ποτά, με προτίμηση όσων παράγουν προϊόντα εντός της χώρας, γνωστοποιώντας πως τα ελληνικά προϊόντα έχουν εντυπωμένο τον χαρακτηριστικό αριθμό (barcode) που αρχίζει από 520.
 
Υποτίθεται πως τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά διακρίνονται για την ανώτερη συγκριτικά ποιότητά τους, επειδή παράγονται μέσα στο ήπιο κλίμα της Ελλάδας που περιβάλλεται από θάλασσες.
 
Το μεσογειακόκλίμακαι η γεωγραφική θέση της χώρας συντείνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ν’ αποκτούν τα τρόφιμα και τα ελληνικά κρασιά ανώτερη ποιότητα και γεύση.
 
Οι διαπιστώσεις των ειδικών είναι και διαπιστώσεις των μη ειδικών, που αξιολογούν θετικά τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά.
 
Συνεπώς, η προτίμηση στα εγχώρια προϊόντα της γης (και των ελληνικών θαλασσών) αποτελεί πράξη σωφροσύνης και πρόκριση του συγκριτικά καλύτερου, του εύγεστου και ωφέλιμου.
 
Εκτός από τα τρόφιμα, τα ποτά και, ίσως, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, χρήσιμη είναι η προβολή και άλλων ελληνικών προϊόντων, όπως των θαλασσινών προϊόντων, των μεθόδων παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας που ευνοούνται από το ήπιο κλίμα και τη μορφολογία του εδάφους (σχετικά με την αιολική ενέργεια).
 
Ακόμα, οι συμπατριώτες μας διαπρέπουν και σε άλλους τομείς παραγωγής, όπως είναι ο τομέας των καλλυντικών (παράδειγμα τα καλλυντικά Κορρέ).
 
Χρειάζεται όμως ενημέρωση από κάποιον αρμόδιο φορέα για τη διαφήμιση και προώθηση των εγχώριων προϊόντων, εάν (όπως υποστηρίζεται πειστικά με λογική επιχειρηματολογία) στηρίζεται η εθνική οικονομία.
 
Οι έλληνες παραγωγοί αξίζει να υποστηριχτούν (όχι μόνο για την ποιότητα των προϊόντων τους, αλλά) και για έναν ακόμη λόγο, ότι κατάφεραν και επιβιώνουν μέσα από τα εμπόδια, τις τρικλοποδιές, τη ληστρική φορολογία, τη γιγαντιαίων διαστάσεων γραφειοκρατία, τις απεργίες, τους αποκλεισμούς και τον διωγμό που υφίστανται από τους κρατικούς φορείς, δηλαδή από ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό που τους συνθλίβει, καθώς και από τους οπαδούς του κρατισμού, τους πολυπληθείς οπαδούς των ολοκληρωτικής νοοτροπίας κομμάτων και αποκομμάτων.
 
Χωρίς ν’ αγνοούνται οι επιθέσεις εναντίον των παραγωγών των τραπεζών, με τους τόκους – Λερναία Ύδρα που για σειρά πολλών χρόνων γινόταν κεφαλαιοποίησή τους και ανατοκισμός κάθε τρίμηνο, με αποτέλεσμα τα ποσά των εκατομμυρίων δραχμών, μέσα σε λίγα χρόνια, να γιγαντώνονται σε δισεκατομμύρια…
 
Προξενούν τον θαυμασμό όσοι πέτυχαν και επιμένουν να παράγουν στη χώρα μας, επειδή απέδειξαν πως έχουν ικανότητες, αντοχές, μεράκι και αδάμαστη θέληση. Ίσως και πατριωτισμό. Συνεπώς, οφείλουμε να τους επιβραβεύσουμε, προτιμώντας τα προϊόντα τους και, με αυτό τον τρόπο, τιμώντας τους αγώνες και το πείσμα τους.
 
Η υποστήριξή μας θα τους ενισχύει να μην υποχωρήσουν αλλά να εντείνουν την αποδοτική τους εργασία που, όπως μας πληροφορούν, ασκεί ευεργετική επίδραση σε ολόκληρη την κοινωνία της κρίσης, της παραίτησης και της απογοήτευσης.
 
Ακόμα, μαζί με την υποστήριξη στα εγχώρια προϊόντα και στους συμπατριώτες μας παραγωγούς, χρειάζεται ενθάρρυνση και προτροπή στους νέους ν’ αναπτύξουν δικές τους παραγωγικές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς, ακόμη και στις λεγόμενες νέες τεχνολογίες και επιστήμες, όπως είναι η πληροφορική.
 
Ανοίγονται φωτεινοί ορίζοντες δράσης και προκοπής, αρκεί να τονωθούν οι νέοι, να ενισχυθούν ηθικά και να πλαισιωθούν από την αγάπη, τη στοργή και το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων, που δεν έχουν θέση στους κομματικούς σχηματισμούς της απάτης. Ας πάψουν να είναι οπαδοί και επαίτες στις αυλές των πατρικίων. Να γίνουν όλοι οπαδοί της προσπάθειας και της πραγματικής εργασίας, διαγράφοντες από τα όνειρά τους το απάγκιο και τον αφοπλισμού του συνταξιούχου και της υποτυπώδους σύνταξης.
 
Να προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα και να εργαζόμαστε πραγματικά, παρακινώντας τους πολλούς, τους νεώτερους και τους ικανούς, να γίνουν αποδοτικοί και ωφέλιμοι, πρωτίστως στους εαυτούς τους, για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί, με αισιοδοξία, με πίστη, πείσμα και φιλότιμο, μια νέα υγιή και ευτυχισμένη κοινωνία.
 
Ε. Παπαδάκης
 
 

 

Your rating: None Average: 4.8 (22 votes)