Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020


Αντισταθείτε!

 
Κατά καιρούς διαβάζω και σταχυολογώ κάποια άρθρα από τον ημερήσιο τύπο που για μένα λένε πολλές πικρές αλήθειες. Πρόσφατα, στα “Νομικά Επίλεκτα” αναφέρθηκα στην Γερμανία του Χίτλερ και της Μέρκελ [“Χρεοκοπίακαι ηθικό Χρέος”]. Προσπάθησα να αναλύσω τις επικίνδυνες συνέπειες μιας πολιτικής, που (και στον πόλεμο και σήμερα) έχει ή τείνει να καταστρέψει τη χώρα μας.
 
Μ’ ευχαρίστησή μου διαβάζω και άλλα παρόμοια άρθρα, τα οποία στηλιτεύουν τον γερμανικό ηγεμονισμό αλλά και …τη γαλλική κυβέρνηση. Ακόμη, με ευχαρίστηση διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα κίνημα που συνεχώς διογκούται και προτρέπει τους Έλληνες να διεκδικήσουν επιτέλους τα δικαιώματά τους από την οικονομικά ισχυρή Γερμανία (πολεμικές αποζημιώσεις – κατοχικό δάνειο).
 
Την περίοδο αυτή μαζεύονται υπογραφές και ευχαρίστως υπέγραψα κι εγώ. Με λίγα λόγια, εκτός από τις πορείες και τις διαμαρτυρίες που στρέφονται εναντίον των κυβερνήσεων Κουίσλινγκς που έχουμε στην Ελλάδα, θα πρέπει παράλληλα να διεκδικήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά που μας οφείλουν.
 
Όπως έχω καταλάβει, η πολιτική των κυβερνήσεων της Γερμανίας, είτε προέρχεται από τους Ναζί είτε από τις επόμενες Κυβερνήσεις, σκοπεύουν με κάθε τρόπο, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα και κάθε μορφή πολέμου, να κάνουν τη Γερμανία όσο γίνεται πιο ισχυρή, για να επιβάλλει αδίστακτα τη θέλησή της στους άλλους. Deutschland über Alles”,     για να μην ξεχνιόμαστε.  Αυτό σήμερα είναι φανερό και βεβαιώνεται από την επικείμενη διάλυση της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Επίσης γίνεται απόλυτα κατανοητό όταν δεις το κακοραμμένο ταγιέρ της Μέρκελ να μιλάει και τον ποκοπίκο τον Σαρκοζί να χειροκροτεί. Ας κάνει κι αλλιώς!
 
Απ’ όλη αυτή την ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης, αναντίλεκτα  ωφελημένη είναι μόνον η Γερμανία.  Όλες οι μομφές και οι προσχηματικοί  - δόλιοι  ισχυρισμοί  που εκτοξεύουν οι Γερμανοί κατά των Ελλήνων, που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν ειναι από τη φύση τους αγγελούδια, διαψευδονται παταγωδώς (βλ τεμπέληδες κλπ). Κάπου διάβασα ότι οι Βόρειοι και κυρίως οι Γερμανοί ζηλεύουν εμάς , τον ήλιο μας, τις θάλασσές μας και τα ούζα μας. Δεν το συζητώ, άλλο πράγμα να πίνεις ούζα στην ακρογιαλιά κάτω από το πεύκο  με ντομάτα τυρί και ελιά και να γίνεις λιάδα, άλλο να σε πάρουν σηκωτό από την καλλίτερη μπυραρία!.. Αυτό δεν χωνεύεται εύκολα και το πληρώνουμε ακριβά. Και τώρα στά σοβαρά.
 
Παραθέτω το άρθρο του Περικλή Κοροβέση, στο οποίο καταγράφεται με πειστικό τρόπο η συνεχής και αδιάλλειπτη πολιτική της Γερμανίας, από τους οικονομολόγους του Χίτρλερ μέχρι σήμερα. Αμέσως μετά παραθέτω το άρθρο του Σταύρου Λυγερού, ο οποίος με απλό τρόπο διαπιστώνει ότι έχουμε ήδη χρεωκοπήσει και απλώς κερδίζουμε χρόνο με τις δόσεις και τα δάνεια.
 
 
«Κάτι πρέπει να κάνουμε.», του Περικλή Κοροβέση.
 
Μετά την πτώση της Γαλλίας το 1940, οι ναζί άρχισαν να επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την Ευρώπη, που είχε τον τίτλο “Νέα Τάξη στην Ευρώπη”.
 
Εκεί προβλεπόταν πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα συνεργάζονταν σε μεγάλη κλίμακα και θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις ισχυρές οικονομίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και των ΗΠΑ. Ο Χίτλερ πίστευε πως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια. Οικονομολόγοι και ειδικοί όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του '40 επεξεργάζονταν λεπτομερή σχέδια για το πώς θα γίνει αυτή η οικονομική ένωση, που θα λειτουργούσε προς όφελος της Γερμανίας. Ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές ήταν ο οικονομολόγος Λούντβιχ Ερχαρτ, που ξόδεψε πολλή από την ενέργειά του γι' αυτή την ιδέα.
 
Ο Χίτλερ ήθελε να χτίσει μια αυτοκρατορία αντίστοιχη με αυτές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Αλλά πρώτα ήθελε να σταθεροποιήσει το κέντρο. Σχεδόν με περίπατο είχε κατακτήσει Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Νορβηγία. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιστάθηκε στον άξονα ήταν η Ελλάδα, που απώθησε τους Ιταλούς φασίστες μέχρι περίπου τα μισά της Αλβανίας. Και για την Ιστορία: η Ελλάδα ζήτησε από τους συμμάχους Βρετανία και ΗΠΑ πενήντα πολεμικά αεροπλάνα, που θα τα πλήρωνε και δεν δόθηκαν ποτέ. Ο Χίτλερ ως αποικιακό μοντέλο είχε τη Βρετανία. Θαύμαζε την πολιτική τους στην Ινδία. Σχεδίαζε να την εφαρμόσει στη Σοβιετική Ενωση. «Ας μάθουμε από τους Εγγλέζους. Με διακόσιους πενήντα χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, διοικούν τετρακόσια εκατομμύρια». Αλλά επειδή οι Σλάβοι ήταν παραπάνω από το κανονικό, έπρεπε να μειωθούν κατά 35 έως 45 εκατομμύρια με την πείνα και τις αρρώστιες (η εξαφάνιση με αρρώστιες είχε εφαρμοστεί στους Ινδιάνους των ΗΠΑ).
 
Δηλαδή, η σχεδιαζόμενη αυτοκρατορία του Χίτλερ ήταν δύο ταχυτήτων. Ενα αναπτυγμένο κέντρο και μια περιφέρεια να λιμοκτονεί. Θα εφάρμοζαν τους νόμους της γερμανικής αποικίας Ναμίμπια και έτσι όλα θα γίνονταν σύμφωνα με το νόμο. Τι απέγιναν οι οικονομολόγοι του Χίτλερ, που σχεδίαζαν το πρώτο μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών, κάτι σαν πρώιμη Ε.Ε.; Στελέχωσαν την οικονομία της μεταπολεμικής Γερμανίας και ο Λούντβιχ Ερχαρτ έγινε υπουργός Οικονομικών και αργότερα καγκελάριος και διαδέχτηκε τον Αντενάουερ. Συνέβαλε τα μέγιστα για τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας. Η πρότασή του ήταν μια παραλλαγή του σχεδίου του Χίτλερ «Νέα τάξη στην Ευρώπη», δηλαδή μιας Ευρώπης στην υπηρεσία της Γερμανίας. Και το σχέδιο του Χίτλερ, έστω και παραλλαγμένο, τελικά θριάμβευσε. Εξάλλου, ο Ερχαρτ δεν πίστευε πως θα άφηναν ποτέ οι ΗΠΑ να δημιουργηθεί μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, με θεσμούς και νόμους. Αν αυτό γινόταν, θα είχαν μια ισχυρή ανταγωνιστική δύναμη.
 
Η πολιτική της Μέρκελ είναι η απόλυτη κυριαρχία των συμφερόντων της Γερμανίας. Εχει διασφαλίσει πλήρη πολιτικό και δημοσιονομικό έλεγχο επί των χωρών της ευρωζώνης. Θα μπορεί να τιμωρεί τους απείθαρχους εταίρους. Θα έχει την εξουσία να αποπέμπει τις περιττές χώρες, αφού πρώτα τις πτωχεύσει και τους πάρει ό,τι έχουν και δεν έχουν. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος στόχος και θα ακολουθήσουν τα άλλα «γουρουνάκια» (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Και εδώ θα δούμε μια ομοιότητα με το σχέδιο του Χίτλερ για τη Σοβιετική Ενωση. Εξαθλιώστε τους αντίστοιχους Σλάβους της Νότιας Ευρώπης. Ηδη ο πλανήτης μας έχει ένα εκατομμύριο ανθρώπους που λιμοκτονούν. Αν προστεθούν ακόμη μερικά εκατομμύρια, το στατιστικό ποσοστό θα υποστεί ανεπαίσθητες αλλοιώσεις.
 
ΣΗΜ.: Ολες οι πληροφορίες για την αυτοκρατορία του Χίτλερ προέρχονται από το βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ «Hitler's Empire: Nazi Rule in Occupied Europe» (εκδόσεις Allen Lane). Δεν ξέρω αν αυτό το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Αν υπάρχει στη γλώσσα μας, πρέπει να διαβαστεί από όλους όσοι θέλουν να καταλάβουν τι γίνεται σήμερα με τους εταίρους μας.
 
 
«Αγοράζοντας πανάκριβα λίγο χρόνο.», του Σταύρου Λυγερού.
 
Η εκταμίευση της 4ης δόσης είχε συνοδευθεί από τζαρτζαρίσματα της τρόικας προς την κυβέρνηση. Της εκταμίευσης της 5ης δόσης προηγήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις και η ψήφιση του επώδυνου Μεσοπρόθεσμου. Η εκταμίευση της 6ης δόσης συνδέθηκε με την ψήφιση του επίσης επώδυνου πολυνομοσχεδίου, αλλά τελικώς εξελίχθηκε σ’ ένα θρίλερ γεμάτο προσβολές και ωμούς εκβιασμούς, που παραβίασαν κάθε θεσμική και δημοκρατική τάξη. Αν συνεχιστεί αυτή η κλιμάκωση, αδυνατούμε να φανταστούμε τι θα μας ζητηθεί την επόμενη φορά. Η υπόθεση θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα.
 
Τώρα που το σίριαλ με την υπογραφή Σαμαρά φαίνεται να λήγει, είναι επιβεβλημένο να επιστρέψουμε στο πραγματικά μείζον ζήτημα. Η θεραπεία-σοκ βυθίζει την Ελλάδα σ’ ένα καταστροφικό αδιέξοδο. Τα γεγονότα διέψευσαν την αρχική διαβεβαίωση ότι το Μνημόνιο θα εξασφάλιζε τον αναγκαίο χρόνο και θα επετύγχανε τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάταξη της οικονομίας. Οι αριθμοί και τα βιώματα των πολιτών δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση. Η τρόικα ισχυρίζεται (ολοένα και λιγότερο πια) ότι δεν φταίει η συνταγή της, αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου που δεν την εφάρμοσε σωστά. Εχουμε εξ αρχής υποστηρίξει ότι και η συνταγή ήταν λάθος και ο μάγειρας που την υλοποίησε κακός.
 
Οπως κι αν κατανεμηθούν οι ευθύνες, πάντως, το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Το μόνο που προσφέρουν οι δόσεις είναι να μεταθέτουν για λίγο αργότερα το αναπόφευκτο. Αυτή η αγορά λίγου χρόνου, όμως, κοστίζει πανάκριβα. Πρώτον, επειδή συσσωρεύει οικονομικά και κοινωνικά ερείπια, αποσαθρώνοντας τον παραγωγικό ιστό. Δεύτερον, επειδή υποθηκεύει δημόσια περιουσία, που θα είναι πολύτιμη στη φάση της ανασυγκρότησης. Το σημαντικότερο είναι ότι η αγορά χρόνου δεν χρησιμοποιείται για να προετοιμάσει το κράτος και την κοινωνία ώστε η χρεοκοπία να γίνει με συντεταγμένο τρόπο εντός της Ευρωζώνης και με το μικρότερο δυνατό οικονομικο-κοινωνικό κόστος. Αντιθέτως, οι δόσεις τροφοδοτούν την ψευδαίσθηση ότι το αναπόφευκτο μπορεί να αποτραπεί. Η κοινωνία τείνει να μετατραπεί σ’ ένα πρεζόνι που δίνει κάθε φορά τα πάντα για να εξασφαλίσει τη δόση του, αντί να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Κατ’ αντιδιαστολήν στρώνεται ο δρόμος για μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία-κατάρρευση, η οποία εκ των πραγμάτων θα θέσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
 
Ο επαρχιωτισμός των ελληνικών ελίτ τις κάνει να αντιμετωπίζουν τις εντολές του ευρωιερατείου σαν θεόσταλτες. Κι αυτό, όταν οι χειρισμοί του ευρωιερατείου έχουν φέρει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της διάλυσης. Χειρισμοί που πηγάζουν από αντιτιθέμενους οικονομικούς εθνικισμούς, από ιδεοληψίες και διαπλοκή με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο και μάλιστα σε αναλώσιμο πειραματόζωο. Το σήμερα της Ελλάδας, όμως, είναι το αύριο των κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και το μεθαύριο των κοινωνιών του ευρωπαϊκού πυρήνα. Ας το θυμούνται αυτό.
 
 
 
Τα άρθρα που παραθέτω είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικά και επίκαιρα. Δεν θα ήθελα να προσθέσω κατι παραπάνω. Μας αρέσει δεν μας αρέσει αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.
 
Πιστεύω ακράδαντα ότι εάν δεν αντισταθούμε και δεν οργανωθούμε, παίζουμε το παιχνίδι των αγορών και των πατρόνων τους, που ενεργούν βάσει σχεδίου.  Έχουμε πέσει στα χέρια των αδίστακτων τοκογλύφων (επιχειρήσεων και κρατών ) που από τη φύση τους είναι αχόρταγοι. Με την απόκτηση αμύθητου πλούτου λες και παραφρονούν, τυφλώνονται και θέλουν να ρημάξουν τον κόσμο. Μέχρι τώρα τα πάνε περίφημα.  Προχθές αποχώρησαν οι φονίαδες των λαών από το Ιράκ και άφησαν πίσω τους συντρίμμια επικαλούμενοι το θέλημα του Θεού του Μπούς και της παρέας του. Έλεος! Παράλληλα οι εξουσιαστές έχουν καταφέρει να επηρεάζουν τη σκέψη μας με την προπαγάνδα, με νέα επικοινωνιακά μέσα όπως π.χ. η αντικατάσταση των λέξεων και της σημασίας τους με νέες λέξεις που εκφράζουν το νέο κακοποιό πνεύμα του καπιταλισμού.
 
Μην ξεχνάμε ότι διαχρόνικά η εξουσία παρουσιάζει το μαύρο – άσπρο…
 
Κλείνω με τη νέα γλώσσα της εξουσίας: Ο καπιταλισμός λέγεται πλέον “ανάπτυξη”. Η κυριαρχία “συνεργασία”. Η εκμετάλλευση “διαχείριση ανθρώπινων πόρων”. Ο άνεργος “απασχολίσιμος”. Οι γέροι “τρίτη ηλικία”. Οι τοκογλύφοι έγιναν “δανειστές”.
 
Οι αλλαγές αυτές, στη σκληρή γλώσσα της ανελέητης εξουσίας, προσπαθώντας ν’ αλλάξουν ουσιαστικά τη σκέψη μας και να κάμψουν τις αντιστάσεις μας, εκφράζουν αποκλειστικά σχέσεις εξουσίας. Με τη νέα γλώσσα αποδυναμώνεται η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και εμφανίζεται λιγότερο βίαιη έως και ειδυλλιακή! Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε τα αισχρά τερτίπια της εξουσίας και αποτοξινωθούμε  απο την ύπουλη ξύλινη γλώσσα της, τόσο πιο πολύ θα αυξάνεται η επιθυμία μας να αντισταθούμε ανυποχώρητα.
 
Αυτά τα απλά. Τα Χριστούγεννα που με καταθλίβουν μπορούν να περιμένουν… Έτσι κι αλλιώς «δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά στην αγορά στο Λαύριο, είμαι μεγάλος με τιράντες και γυλιά και όλο φοβάμαι το αύριο»…
 
 
Φώτης Ανδρέου
Your rating: None Average: 4.1 (11 votes)