Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020


Η κλιμάκωση της "Απεργίας" των ιδιοκτητών ταξί

Η ακατανόητη αλλά και προκλητική εμμονή των επενδυτών – εμπόρων, δηλαδή των ιδιοκτητών ταξί, να καταλύσουν κάθε έννοια κράτους δικαίου, να εξευτελίσουν τους θεσμούς και, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, να καταστρέψουν τις άλλες παραγωγικές τάξεις, μέσα σε μια φιλοσοφία “ο θάνατός σου η ζωή μου”, δεν είναι πρωτόγνωρη (όπως ήδη αναφέραμε στα “nomika epilekta”: “Το δικαίωμα απεργίας και οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες ταξί” και “εκβιασμοί και συντεχνίες”). Στο παρελθόν έχουμε ζήσει πολλές άλλες παρόμοιες.
 
Οι συγκεκριμένες παράνομες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί δεν στηρίζονται στη λογική και, κατ’ επέκταση, δεν έχουν λαϊκό έρεισμα. Επισημαίνουμε ότι οι οδηγοί ταξί, που είναι οι πραγματικά εργαζόμενοι, διαφωνούν με την απεργία αυτή, η οποία δεν είναι απεργία στην ουσία. Πρόκειται για “lock out”.
 
 
Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά  στον παραλογισμό ν’ “απεργεί” ο εργοδότης επειδή δεν αποδίδει η επένδυσή του και, εν πάση περιπτώσει, επειδή αρνείται με τον πιο χυδαίο και προκλητικό τρόπο ν’ αναλάβει το επιχειρηματικό του ρίσκο. Ίσως θα έπρεπε να έχει προβλέψει, όταν αγόραζε την άδεια, να κάνει ασφάλεια σε περίπτωση υποτίμησής της, αντί να παραλύει στην κυριολεξία την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
 
 
Το μέγεθος της αδικίας που διαπράττουν οι εν λόγω επιχειρηματίες, προσδιορίζεται από το είδος των κινητοποιήσεών τους, την προκλητική έως χυδαία συμπεριφορά τους, από τις ασύμμετρες απειλές τους, αλλά κυρίως από την επιμονή τους στην παράταση της “απεργίας”. Σημειωτέον ότι οι ίδιοι με ιδιαίτερη οίηση, λένε “εμείς ή αυτοί”, εννοώντας την Κυβέρνηση. Τελικά ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να ρίξουν την Κυβέρνηση; Μόνον αυτοί χάνουν τα λεφτά τους; Μήπως, λοιπόν, η στάση τους αυτή έχει και δεύτερη ανάγνωση; Δηλαδή, επιδιώκουν να ρίξουν την Κυβέρνηση προς όφελος της αντιπολίτευσης;
 
Για εμάς, τους απλούς πολίτες, το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Τα ίδια κάνανε και οι ένδοξοι αγρότες όταν κλείνανε τις Εθνικές Οδούς. Επηρεασμένοι και μιμούμενοι τους ανάλγητους ιδιοκτήτες ταξί, οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων, διαμαρτυρόμενοι για κάποιο τοπικό πρόβλημα, έκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου. Η ενέργειά τους αυτή οδήγησε στην παραφροσύνη τους αποκλεισμένους σε μήκος 20 χιλιομέτρων οδηγούς, που είχαν την ατυχία να ταξιδεύουν την ώρα εκείνη. Όταν δε κάποιος από τους ακινητοποιημένους επί ώρες τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις, οι “διαμαρτυρόμενοι”, με υψηλό δημοκρατικό φρόνημα και έχοντας ως παράδειγμα τον “τσαμπουκά” των ιδιοκτητών ταξί, προχώρησαν πάρα πέρα και τον έκαναν “μαύρο στο ξύλο”! Το γεγονός πήρε διαστάσεις και ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να βγει στα ΜΜΕ και να ζητήσει συγγνώμη! Για ποιο πράγμα άραγε; Σε αυτές τις περιπτώσεις η συγγνώμη είναι ψεύτικη και εξ ίσου προκλητική για τον απλό πολίτη που ταλαιπωρείται από την ασυδοσία των εκάστοτε διαμαρτυρομένων.
 
Για να επανέλθουμε στους ιδιοκτήτες των ταξί, η συμπεριφορά τους εντάσσεται στην κρατούσα αντίληψη. Το έλλειμμα της εκτελεστικής εξουσίας βεβαιωμένο και πανθομολογούμενο.
 
 
Θεωρούμε ανεπαρκείς τις προτάσεις του κ. Τέντε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε το κράτος να δείξει τη δύναμη και την πυγμή του. Όπως έκανε και στην Πλατεία Συντάγματος. Γιατί κάνει διακρίσεις; Μήπως τελείωσαν τα χημικά;
 
Είναι προφανές ότι οι διαμαρτυρόμενοι επενδυτές διαθέτουν οικονομική δύναμη και, κατ’ επέκταση, “άκρες” και στην Κυβέρνηση και στην Αντιπολίτευση. Η διαφορά είναι στη γεύση. Και ο νοών νοείτο!
 
 
Φώτης Ανδρέου
 
 
Your rating: None Average: 3 (1 vote)