Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020


Η Χρυσή μας η Αυγή

Για να καταλάβει κανείς το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής χρειάζεται σοβαρή ανάλυση, με έμφαση στην επιστημονική μεθοδολογία και λιγότερες κραυγές φορτισμένης αποδοκιμασίας.

 

Το κόμμα αυτό είναι καθαρό παράδειγμα/τύπος κοινωνικού κινήματος με μερικά χαρισματικά χαρακτηριστικά. Βασικά, είναι οργανωμένο όπως κάθε χαρισματικό κίνημα από αυτά που είδαμε στην ιστορία.

 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τέτοιου είδους χαρισματικά κινήματα μπορούν να εμφανιστούν και όταν δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες, όπως μια βαθιά κρίση.

 

Δεν νομίζω ότι το κόμμα τους έχει συστηματικά τάγματα εφόδου. Οι αυτοδικίες στα πανηγύρια έχουν ακριβώς τον συμβολικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα, που συνάδει με τον χαρισματικό τύπο του κινήματος.

 

Ούτε σαν ρατσιστές μπορούν να χαρακτηριστούν, όπως τουλάχιστον ο όρος χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, αφού δεν έχουν προτείνει καμιά θεωρία, έστω και ψευδοεπιστημονική, που να βασίζεται στον φυλετισμό. Οι χρυσαυγίτες φαίνεται ότι είναι απλά συνεπαρμένοι πατριώτες, ειλικρινείς, τίμιοι και ευσεβείς.

 

Παρόλα αυτά εγώ δεν τους ψηφίζω για τρεις κύριους λόγους:

 

1) Αυτά που θέλουν να κάνουν υπάρχουν και στα προγράμματα άλλων κομμάτων. Δεν χρειάζεται να φέρουμε τον στρατό ή τον Μεταξά για να διορθώσουμε την κατάσταση.

 

2) Ζω στο εξωτερικό και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι μετανάστης.

 

3) Οι ακτιβίστες της Χρυσής Αυγής, παρά τις αναφορές τους στα ελληνικά ιδεώδη κτλ., είναι περισσότερο νεοέλληνες παρα έλληνες με την κλασσική έννοια του όρου. Τα κύρια χαρακτηριστικα των ελλήνων είναι ο ανθρωπισμός, η φρόνηση, η σύνεση αλλά και ο πλουραλισμός και όχι η μονοδιάστατη θεώρηση των πραγμάτων, οι ανατολίτικες αποκαλύψεις, οι χαρισματικές φιγούρες, οι μεγαλοστομίες, ούτε φυσικά τα υβρεολόγια και οι επιθέσεις.

 

Για μένα οι ακτιβιστές της Χρυσής Αυγής μοιάζουν περισσότερο με τους μαυροφορεμένους παραβαλανείς (Parabalani) του Κυρίλλου της Αλεξανδρείας, τόσο από απόψη σωματικής διάπλασης όσο και από πλευράς σκέψης και συμπεριφοράς.

 

Όσο για το θύμα των παραβαλανών, τη θεϊκή ελληνίδα Υπατία, αυτή η προσωποποίηση της αρετής δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με την Κανέλλη του ατυχούς συμβάντος σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή. Κάθε φορα που η τελευταία άνοιγε προκλητικά το στόμα της και ιδιαιτερα ύστερα από αυτά που είπε όταν ο Κασιδιάρης είχε ήδη αποχωρήσει, μας έκανε να σκεφτόμαστε πως θα της ταίριαζε καλύτερα το όνομα ”Απο…πατία”.

 

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

 

 

 

Your rating: None Average: 4.8 (21 votes)