Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020


Πρωθυπουργεύων τραπεζίτης

 
Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε πως “δεν είναι πολιτικός”. Είναι επιτυχημένος επαγγελματίας, τραπεζίτης και καθηγητής.
 
Εγκαταστάθηκε τη “σημαδιακή” 11.11.2011 για να διαχειριστεί τα δημόσια πράγματα μέσα σε περίοδο λίγων μηνών.
 
Μετά θα διενεργηθούν εκλογές και η τύχη της χώρας θα εναποτεθεί στα χέρια όσων εκλεγούν με τον γνωστό τρόπο εκλογής. Με αναξιοκρατία, εξ αιτίας της παλιάς νοοτροπίας, της έλλειψης καλλιέργειας και της κυρίαρχης ημιμάθειας που μεταβάλλουν τον λαό σε όχλο, τον πολίτη σε οπαδό και καταλήγουν σε φανατισμούς, σε σενάρια συνομωσιών και σε ακρότητες ή, το χειρότερο, στην επικράτηση των ακραίων του χάους.
 
Άλλωστε, το κόμμα που επικράτησε στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ξεκίνησε σαν κίνημα ακραίων τάσεων, δηλώσεων και πράξεων, άσχετα αν κατέληξε σε σύναξη γενικής ασυναρτησίας, προδίδοντας τις προσδοκίες πολλών.
 
Η δήλωση “δεν είμαι πολιτικός” σηματοδοτεί διάκριση μεταξύ πολιτικών εξ επαγγέλματος και μη πολιτικών (με άλλη προσοδοφόρα απασχόληση).
 
Αυτή η διάκριση δεν είναι σωστή γιατί πολιτικοί είμαστε όλοι. Μετέχουμε στην πολιτική ζωή. Οι πράξεις και οι αποφάσεις μας είναι πολιτικές. Δεν έχει σημασία αν δεν το καταλαβαίνουμε.
 
Συνεπώς ο πρωθυπουργός, που επέλεξαν τα τρία από τα κόμματα της βουλής, είναι πολιτικός και θα κριθεί σαν τέτοιος. Δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο και δεν θα είναι ακαταδίωκτος. Δεν χρειαζόμαστε δεύτερο ανεύθυνο. Είχαμε πρωθυπουργούς εντελώς ανεύθυνους και διατηρούμε εξίσου ανεύθυνο Πρόεδρο της “Δημοκρατίας”.
 
Ήθελε όμως να τονίσει πως δεν τρέφεται από την πολιτική και δεν την έχει σαν επάγγελμα. Δεν είναι πολιτικάντης. Έτσι δημιουργείται ελπίδα πως θ’ ασχοληθεί και θα εκπληρώσει καθήκοντα, δίνοντας εντολές που θα ωφελήσουν.
 
Θ’ αναβαθμίσει και θα καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα της χώρας. Κατάφερε και διέπρεψε επαγγελματικά ο νέος πρωθυπουργός. Μπορεί να τα καταφέρει και στη νέα θέση που τον εγκατέστησαν οι ανίκανοι.
 
Όμως, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, καμιά κυβέρνηση στηριζόμενη σε κόμματα ή προερχόμενη από εκλογές δεν πρόκειται ν’ αντιμετωπίσει την οικονομική και τη γενικότερη κοινωνική κρίση. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να είναι άξιος ο ηγέτης ή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Επιβάλλεται και ο λαός να είναι άξιος. Να καταλάβει τα λάθη του και διδασκόμενος από αυτά, ν’ αποκτήσει νέες αντιλήψεις.
 
Τι σημαίνει νέες αντιλήψεις; Σημαίνει να ενδιαφερόμαστε για τα κοινά όπως ακριβώς ενδιαφερόμαστε για τις ιδιωτικές μας υποθέσεις. Να μας νοιάζει αν ο συμπολίτης μας υποφέρει και να τον βοηθάμε σα να είναι συγγενής και φίλος. Να εφαρμόζουμε όσα διδαχτήκαμε σχετικά με την αξία της αρετής. Να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και να είμαστε συνεπείς στον λόγο που δίνουμε. Να θεωρούμε τους άλλους σαν συμπατριώτες και όχι σαν αντίπαλους. Στις νέες αντιλήψεις εντάσσεται η εκλογή των ικανών και όχι όσων υπόσχονται να μας δώσουν ό τι θέλουμε ακόμα και αν αδικηθεί κάποιος άλλος ή παραβιαστεί ο νόμος.
 
Γνωρίζουμε καλά πως κυρίαρχη μέχρι τώρα ήταν η αντίληψη, για την πλειοψηφία του λαού, πως εκλέγεται εκείνος που θα μας εξυπηρετήσει ικανοποιώντας τα στενά συμφέροντά μας, άσχετα από την ικανότητα και το ήθος του. Έτσι, αναδείχθηκαν οι φαύλοι και σταδιακά διαβρώθηκε ο κρατικός μηχανισμός και η διάβρωση επεκτάθηκε σε ολόκληρη την κοινωνία.
 
Αλλάζοντας αντιλήψεις θα συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε σε άλλον αιώνα, υπό άλλες συνθήκες που απαιτούν προσαρμογή. Ο 21ος αιώνας χρειάζεται κοινές, μαζικές συντονισμένες προσπάθειες, επειδή βρισκόμαστε σε περιβάλλον έντονου παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού, που μοιάζει με ακήρυχτο πόλεμο. Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν το έχουμε αντιληφθεί.
 
Να μιμηθούμε άλλους λαούς που αν και αριθμητικά μικροί, όπως ο δικός μας, κατάφεραν να επικρατήσουν χάρη στη σύμπνοια, την αγωνιστικότητα και τις προσαρμογές.
 
Η έλλειψη συνεννόησης με πνεύμα ειλικρίνειας θα χειροτερέψει την κατάσταση. Δεν έχει νόημα να κρίνουμε τους άλλους με φανατισμό και μίσος, θεωρώντας τις δικές μας απόψεις σαν αλάνθαστες.
 
Χρειαζόμαστε μια κοινωνία συνοχής, αρμονίας και ηρεμίας, επειδή εξ αιτίας των ακροτήτων κυβερνητών και κυβερνώμενων και της έλλειψης λογικής και σύνεσης, αντί για πρωθυπουργό αποκτήσαμε τραπεζίτη, ευτυχώς επιτυχημένο…
 
 Ε. Παπαδάκης
 
Your rating: None Average: 4.6 (13 votes)