Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020


Τις Πταίει;

 

Κανονικά, όταν βρίσκεσαι σε μιά κρίση, το λογικό θα ήταν να κοιτάξεις πώς θα βγεις από αυτήν όσο πιό γρήγορα γίνεται, παρά να ψάχνεις να δεις ποιόν θα ενοχοποιήσεις για το κάζο σου. Η ζωή δεν είναι δίκη, η λογική της δίκης είναι άλλη. Αν όχι τί άλλο, η δίκη γίνεται εκ των υστέρων. Το πρώτο μέλημα θα έπρεπε να ήταν η έξοδος από την κρίση.
 
Εξάλλου, ακόμη και αν διαπιστώσουμε, και μάλιστα με στοιχεία, πως μας φταίει η Γερμανία για την κρίση μας, δεν βγαίνει απολύτως τίποτε. Διότι δεν μπορούμε ούτε να αλλάξουμε ούτε καν να επηρεάσουμε τις πολιτικές αποφάσεις μιάς ξένης χώρας. - Μπορούμε, όμως, να αλλάξουμε τις δικές μας επιλογές, τόσο τις πολιτικές όσο και τις γενικότερες.
 
Μέχρι πρότινος είχαμε στην Ελλάδα έναν παθολογικό αντιαμερικανισμό. Φορτώναμε τα πάντα στον κόκορα της Αμερικής, που μας έφταιγε για όλα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνωμοτούσε μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μαζί με τους εβραίους, τους μασόνους, καμιά φορά έμπαζε μέσα και τους ομοφυλόφιλους και άλλους κακούς, για να καταστρέψουν την Ελλάδα. Γιαυτό και εμείς δεν χάσαμε ποτέ ευκαιρία να διαδηλώσουμε μπροστά στην Αμερικανική Πρεσβεία. Με τον τρόπο αυτό, δεν χάσαμε ποτέ ευκαιρία να χάσουμε τις ευκαιρίες που βρίσκονταν μπροστά μας.
 
Δεν ξέρω αν κερδίσαμε κάτι με την αντιαμερικανική πιπίλα, αλλά για να μιλάμε για αυτά που φαίνονται εύκολα δια γυμνού οφθαλμού, σίγουρα χάσαμε τον αμερικανικό τουρισμό. Σε όλη την Ευρώπη συναντάς αμερικανούς τουρίστες, και μάλιστα σε χώρες και πόλεις πανάκριβες, στην Ελλάδα τίποτε. Βέβαια, τις εξηγήσεις τις έχουμε έτοιμες: δεν έρχονται επειδή δεν έχουν λεφτά, δεν έρχονται επειδή δεν μας αγαπούν. Λες και εμείς λυώνουμε από τον έρωτά μας για αυτούς. (Αλήθεια, ποιόν αγαπάμε εμείς;)
 
Είναι πάντως απορίας άξιο, που δεν συνδέσαμε ποτέ τον αντιαμερικανισμό μας με τη μή προσέλευση αμερικανών τουριστών, εμείς οι κατά τα άλλα πανέξυπνοι φορείς των γονιδίων του Πλάτωνα. Λες και εμείς θα πηγαίναμε εύκολα να παραθερίσουμε σε μιά χώρα, όπου μας έχουν στη μπούκα του κανονιού, διαμαρτύρονται καθημερινά μπροστά στις πρεσβείες μας και κάνουν ακόμη και τρομοκρατικές επιθέσεις. Γονίδια Πλάτωνα μπορεί να έχουμε, αλλά το τί κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια δεν μπορούμε να το βρούμε, φαίνεται πως ο Πλάτωνας δεν ασχολήθηκε με γάτες στη φιλοσοφία του.
 
Στις ημέρες μας η κωμωδία αυτή συνεχίζεται με έναν απύθμενα στείρο αντιγερμανισμό. Μας φταίει για όλα η Μέρκελ, διότι απαιτεί μειώσεις μισθών και συντάξεων, το κάνει δε αυτό επειδή είναι κακιά. Μέχρι τώρα κανένα επιχείρημα και καμία πληροφόρηση δεν μπόρεσε να αλλάξει τις αμετακίνητες αυτές τοποθετήσεις του κόσμου της Ελλάδας και των δημαγωγών αυτού.
 
Το ότι η Μέρκελ είναι η πιό επιτυχημένη ηγέτης της Ευρώπης, και το ότι ευτυχώς που υπάρχει και μια Γερμανία, διαφορετικά απειλείται το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δεν το βλέπουμε. Ούτε βλέπουμε τη σημασία της Γερμανίας σαν επιτυχημένο μοντέλο, ώστε να μάθουμε από αυτούς, μήπως επιτύχουμε και εμείς.
 
Αντί για μιά ισορροπημένη ανάλυση προς αυτήν την κατεύθυνση, εμμένουμε πεισματικά μέχρι θανάτου στη συνομωσιολογία, στα ακραία σενάρια, στην ενοχοποίηση των πάντων εκτός του εαυτούλη μας, καθώς και στην υπεράσπιση του παρασιτισμού, της γραφειοκρατίας, της λούφας, της κοπάνας, της λοβιτούρας και του τριτοκοσμικού τρόπου “οργάνωσης” των πραγμάτων, αντιστεκόμαστε δε λυσσαλέα σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης. Ενώ θα έπρεπε, κανονικά, εμείς οι ίδιοι να διαδηλώνουμε για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το μνημόνιο και η Μέρκελ - που μακάρι να είχαμε και εμείς μιά Μέρκελ στην ηγεσία της χώρας μας και όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ.
 
Νά, λοιπόν, τίς πταίει. Ο κακός μας εαυτός, τα σκουριασμένα μας μυαλά, το αγύριστο κεφάλι μας, το καβάλημα του καλαμιού, η κακοδαιμονία μας, η ξερολίτιδά μας. Ας απαλλαγούμε από αυτά, μήπως και μπορέσουμε και δούμε τη γάτα πάνω στα κεραμίδια.
 
 
 
Dr Gerassimos Fourlanos
 

 

Your rating: None Average: 5 (30 votes)