Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020


Χαμός

 
Οι ξένοι θυμήθηκαν τη λέξη χάος μόλις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την πρόθεσή του για την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την έγκριση ή όχι του λεγόμενου νέου πακέτου στήριξης. Δηλαδή της λήψης κι άλλων δανεικών από τους ίδιους δανειστές…
 
Δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται στην Ελλάδα. Από τη μια ζητάμε με αγωνία δανεικά για να αντιμετωπίσουμε την αγχώδη οικονομική κρίση και, από την άλλη, προκηρύσσουμε δημοψήφισμα για να βεβαιωθεί αν θέλουμε τα δανεικά που έχουμε άμεση ανάγκη για να υπάρξουμε.
 
Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τη χώρα μας που κατάντησε αλλοπρόσαλλη.
 
Οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται εδώ και πιστεύουν πως επικρατεί χάος καθώς βλέπουν στις τηλεοράσεις τις αδιάκοπες διαδηλώσεις, τις συγκρούσεις, τα δακρυγόνα, τους τραυματισμούς, τα μπλοκαρίσματα των δρόμων, τις φωτιές σε κτήρια τραπεζών και επιχειρήσεων. Τις “απεργίες” ακόμα και των …δικηγόρων, τις αποχές των δικαστών, τα λάδια στους δρόμους για την ανατροπή των τουριστικών λεωφορείων, τα πανώ με τα κιτς συνθήματα στην Ακρόπολη, τους αποκλεισμούς των νησιών, τις ματαιώσεις των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, τις επιθέσεις με πανώ και σημαιάκια, τις καταλήψεις υπουργείων, την εισβολή στο Πεντάγωνο και όσα μεταδίδονται καθημερινά.
 
Ταυτόχρονα βλέπουν τον έλληνα πρωθυπουργό να σπάει το ρεκόρ ταχύτητας ταξιδεύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο σαν επαίτης, εκλιπαρώντας τον ευρωπαϊκό και τον γερμανικό οίκτο.
 
Δεν μπορούν ν’ αντιληφτούν πως λειτουργεί αυτή η χώρα μέσα σε χάος και απορούν για ποιο λόγο γίνεται η φασαρία περί δημοψηφίσματος ενώ βρισκόμαστε ήδη σε κατάσταση πλήρους οικονομικής αδυναμίας και ουσιαστικής χρεοκοπίας.
 
Όμως είναι λάθος των Ευρωπαίων που πιστεύουν πως επικρατεί κατάσταση χάους στην Ελλάδα. Αντίθετα… Η λέξη χάος δεν σημαίνει τίποτα.
 
Βλέπετε αγνοούν την κατάλληλη λέξη για να χαρακτηρίσουν τι μας συμβαίνει. Δεν ξέρουν πως εδώ τον τόνο δίνουν προσωπικότητες που ουσιαστικά ζουν σε άλλες εποχές και όχι στον 21ο αιώνα. Δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν το μέγεθος της παραπληροφόρησης, του λαϊκισμού, της διαστροφής των γεγονότων, της γλοιώδους προς τον λαό καθημερινής κολακείας, της έλλειψης κάθε αίσθησης πραγματικότητας, του άκρατου κομματισμού, της συνδικαλιστικής ασυδοσίας, της βουλιμίας των ελάχιστων οικονομικά ισχυρών που συσσωρεύουν τον πλούτο με την ελπίδα πως θα τον πάρουν μαζί τους όταν μας αφήσουν χρόνους.
 
Ο ευρωπαίος πολίτης δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει αυτό που ζει ο έλληνας πολίτης στην καθημερινότητά του. Δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει κατάληψη σχολείων από μαθητές ακόμα και του δημοτικού.
 
Δεν κατανοεί πως όποιος έχει επώνυμο Βαρβιτσιώτης, Τζιτζικώστας, Αλευράς, Λιάπης, Μητσοτάκης, για να περιοριστούμε σε μερικούς από τους επιγόνους των φεουδαρχών μας, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει βουλευτής, υπουργός, διοικητής και άρχων. Άλλωστε τους φεουδάρχες οι Ευρωπαίοι είτε τους καρατόμησαν, είτε τους ξαπέστειλαν στον αγύριστο. Δεν μπορούν να διανοηθούν δικαστές που απεργούν, ούτε στρατιωτικούς που κάνουν παρέλαση “αυτεπαγγέλτως”, έξω από κάθε έννοια πειθαρχίας. Ακόμα τους φαίνεται τρελό να είσαι εξαναγκασμένος να προσλάβεις δικηγόρο για να αγοράσεις ένα σπίτι και να διατηρείς ανώτατο άρχοντα με χλιδή πέρση αυτοκράτορα και σουλτάνου των Εμιράτων.
 
Τελικά, οι ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να συλλάβουν την έννοια του ακραίου φατριασμού, της ξάπλας, του καθισιού και της αδράνειας, όταν η χώρα κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση. Και αυτό δεν το καταλαβαίνουν ούτε και οι λεγόμενοι τριτοκοσμικοί, που ήδη ξύπνησαν και απορούν κι’ αυτοί με εμάς [Νομικά Επίλεκτα “ηλεκτρισμός και τριτοκοσμισμός του Γ. Φουρλάνου, όπου αναφέρεται ο Μαλαισιανός που έστειλε το μήνυμα: "How can somebody save the Greeks when they spend their time protesting instead of working harder to get out of the crisis?" (“πώς μπορεί κανείς να σώσει τους Έλληνες, όταν αφιερώνουν τον χρόνο τους σε διαμαρτυρίες μάλλον παρά σε πιο σκληρή δουλειά, ώστε να βγουν από την κρίση;”)].
 
Συνεπώς, οι Ευρωπαίοι και η εφημερίδα Liberation (που έγραψε στο πρωτοσέλιδο, την 02.11.2011, στα ελληνικά τη λέξη “ΧΑΟΣ”) κάνουν λάθος να μιλάνε για χάος. Στη χώρα μας δεν επικρατεί το χάος. Εδώ γίνεται χαμός. Και ο χαμός δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς σε άλλη γλώσσα. Μόνο εμείς καταλαβαίνουμε τη σημασία της λέξης και μόνο εμείς, όταν ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και την πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί εδώ και δεκαετίες, μπορούμε μετατρέψουμε τον χαμό σε δύναμη προόδου και ύπαρξης με τιμή και αξιοπρέπεια.
 
Ε. Παπαδάκης
Your rating: None Average: 4.5 (15 votes)