Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020


Δικαστική εξουσία

Όποιος παρακολουθεί δίκες συστηματικά, είτε λόγω της δουλειάς του είτε από προσωπικό ενδιαφέρον, συχνά αναρωτιέται αν η δικαστική εξουσία όντως εκφράζει το περί δικαίου αίσθημα, που είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία της κοινωνίας.
 
Ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι δικαστές μας αντανακλούν πιστά ένα σκεπτικό εξουσίας, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες στο κατά πόσο πολλοί από αυτούς όντως διαθέτουν και δίκαιη κρίση. Υπενθυμίζουμε, πως ακόμη και αν καμία άλλη κρατική εξουσία δεν λειτουργεί σωστά, ο πολίτης έχει ανάγκη να πιστεύει ότι οι δικαστές είναι η τελευταία του ελπίδα για την απόδοση της δικαιοσύνης. Αν και οι δικαστές λειτουργούν όπως όλοι οι άλλοι, δεν υπάρχει ελπίδα.
 
Δεν αναφερόμαστε στα παραδικαστικά φαινόμενα της διαφθοράς, εξ άλλου, αυτά θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι η εξαίρεση μάλλον παρά ο κανόνας. Αναφερόμαστε, όμως, στην καθημερινή άσκηση του δικαστικού λειτουργήματος. Στον τρόπο, που τελούνται οι δίκες, ο οποίος είναι ανησυχητικός και δεν φαίνεται να είναι στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών.
 
Στον χώρο αυτό (στα “ΑΡΘΡΑ”) θα αναρτώνται τακτικά αναφορές σε διάφορα σχετικά φαινόμενα, όπως, για παράδειγμα, στον τρόπο διεξαγωγής τής ακροαματικής διαδικασίας – με παραδείγματα από εξετάσεις μαρτύρων και διαδίκων από την πραγματικότητα, τα οποία μιλούν από μόνα τους – αλλά και στο περιεχόμενο των αποφάσεων, που στην καλύτερη περίπτωση επιδεικνύουν ένα πνεύμα στενής γραφειοκρατικής προσήλωσης στο γράμμα διαφόρων μικροδιατάξεων, ενώ συχνά διέπονται οι αποφάσεις αυτές από ένα δρακόντειο, υπεραυστηρό πνεύμα, με σαφή προτίμηση στη στέρηση της ελευθερίας από τις εναλλακτικές ποινές, που προτείνει ο νομοθέτης.
 
Λείπουν το πνεύμα της επιείκειας, η ερμηνεία του νόμου μέσα σε ένα λιγότερο στενό και περισσότερο νομικό, ανθρωπιστικό και – γιατί όχι – φιλοσοφικό πλαίσιο, μιά βαθύτερη διείσδυση στο θέμα, κάτι σαν το Law of Equity των αγγλοσαξόνων δικαστών. Ίσως κάτι σαν τη Σολομώντεια δικαιοσύνη, η οποία διαποτίζεται από σοφία. Το μόνο που δεν λείπει είναι μιά συχνά αυταρχική επίδειξη εξουσίας, τόσο προς τα μέρη της δίκης όσο και στους δικηγόρους...
 
 

Γεράσιμος Φουρλάνος   (www.fourlanos.com)

Your rating: None Average: 4.9 (27 votes)