Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019


Νέα καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες στις φυλακές

 

Με την από 04.12.2012 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδικάστηκε η Ελλάδα  για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Το άρθρο αυτό απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση εκ μέρους των κρατικών οργάνων.
 
Ειδικότερα, με την υπ’ αριθ. 100/2012 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (για κακουργήματα), καταδικάστηκε ο Πολωνός Otton Nieciecki σε ισόβια κάθειρξη, επειδή κρίθηκε ένοχος μεταφοράς ναρκωτικών από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα, με το ιστιοφόρο του (“Dodo”), έναντι αμοιβής 25.000 ευρώ.
 
Ο καταδικασμένος, σε πρώτο βαθμό (η έφεσή του κατά της παραπάνω απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών εκκρεμεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, για κακουργήματα), έχει γεννηθεί το 1937 και είναι, σήμερα, ηλικίας 76 ετών, βαριά ασθενής από παθήσεις που οφείλονται, κυρίως, στη μεγάλη του ηλικία. Συνεπώς, η καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη δεν αποσκοπεί στο να τον βελτιώσει, αλλά να τον εξοντώσει.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ (Nieciecki v. Greece), ο υπέργηρος ισοβίτης, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2010 και κλείσθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού (οι φυλακές τώρα αποκαλούνται με καλλιέπεια καταστήματα κράτησης!), υπό άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς την επιβαλλόμενη ιατρική περίθαλψη.
 
Για τον λόγο αυτό, η χώρα μας καταδικάστηκε πάλι και υποχρεώθηκε ν’ αποζημιώσει τον φυλακισμένο, για τη μη υλική του βλάβη, με το χρηματικό ποσό των 5.600 ευρώ καθώς και με το ποσό των 800 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών, τις οποίες υπέστη για να απευθυνθεί στο ΕΔΔΑ.
 
Η απόφαση αυτή είναι μια από τις πολλές, που εκδόθηκαν κατά της χώρας μας, εξ αιτίας των απάνθρωπων συνθηκών, που επικρατούν στις φυλακές, στις οποίες στοιβάζονται σα ζώα άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, ηλικιών, με ποικίλες καταδίκες και χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ υγιών και ασθενών. Και το χειρότερο είναι, ότι σε χώρο ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων συνωθούνται, αντί για δύο, πολλές φορές πέντε και δέκα κρατούμενοι, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κοιμηθούν, ούτε καν ν’ αναπνεύσουν.
 
Για τις απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές πολλοί διαμαρτυρήθηκαν και περισσότεροι, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, δήλωσαν πως θα λάβουν τα απαιτούμενα άμεσα μέτρα. Όμως, δεν έγινε καμιά ενέργεια από τους αρμόδιους, που περιορίστηκαν σε εξαγγελίες, δηλώσεις και υποσχέσεις.
 
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί “διαμαρτύρονται”, επειδή δεν εγκλείονται στις φυλακές όλοι όσοι καταδικάζονται και επειδή επιτρέπει ο νόμος να εξαγοράζονται οι ποινές, που δεν υπερβαίνουν τα πέντε έτη, ενώ, κατά καιρούς, θεσπίζονται και ειδικές διατάξεις για την “αποσυμφόρηση” των φυλακών.
 
Πάντως, με τις συνεχιζόμενες καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξακολουθεί ο διασυρμός μας σαν κοινωνίας απάνθρωπης, που δεν δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό τουλάχιστον στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία επιμένει να παραβιάζει κατάφωρα, εξ αιτίας της αναποτελεσματικής δικαστικής εξουσίας με τους 3.050 δικαστές όλων των βαθμίδων.
 
 
 
Εμμανουήλ Παπαδάκης
 
Your rating: None Average: 5 (9 votes)