Σαββάτο 29 Δεκεμβρίου 2018

Σας καλωσορίζομε στην ηλεκτρονική εφημερίδα “Νομικά Επίλεκτα”.

nomikahome.jpg

 
ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
Επιδιώκομε τη βελτίωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, προσκαλώντας σε συμμετοχή όσους ενδιαφέρονται για τη δικαιοσύνη, για την τιμωρία των αληθινά ενόχων (όχι των αδύνατων) και τη δίκαιη απαλλαγή των αθώων (όχι των ισχυρών) καθώς και για τη σωστή και σύντομη επίλυση των διαφορών των πολιτών μεταξύ τους καθώς και μεταξύ αυτών και των μηχανισμών τού κράτους.
 
Είναι επιθυμητοί και αξιοποιήσιμοι οι προβληματισμοί, με την ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών, η κριτική, οι γνώμες, οι εμπειρίες, οι σκέψεις, οι προτάσεις.
 
Στην ενότητα “παρουσίαση” πληροφορείστε ακριβέστερα τι είναι τα “Νομικά Επίλεκτα” και ποιους σκοπούς επιδιώκουν.
 
Μέσω της εφημερίδας “Νομικά Επίλεκτα” προβάλλονται αρχές και ιδέες, όχι πρόσωπα. Στηρίζονται οι προσπάθειες αποτελεσματικής προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε άμεση συνεργασία με μη κερδοσκοπικές ενώσεις – μη κυβερνητικούς οργανισμούς και κινήσεις πολιτών.
 
Η ενεργητική συμμετοχή είναι επιθυμητή αλλά και απαραίτητη για την προώθηση των σκοπών τής εφημερίδας, των αρχών του δικαίου και των ιδεών τής προόδου και του ανθρωπισμού, με την ταυτόχρονη, συνεχή και πλήρη ενημέρωση όσων μετέχουν.

 Τι είναι τα νομικά επίλεκτα

legals.jpgΣτα "Νομικά Επίλεκτα" αναρτώνται ελεύθερα άρθρα, ειδήσεις, κριτική και σχόλια, σχετικά με τα ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις δικαστικές αποφάσεις και το ευρύτερο νομικό σύστημα. Δημοσιεύονται οι απόψεις όλων αδιακρίτως, με προτεινόμενες βελτιώσεις τής κακοποιούμενης δικαιοσύνης καθώς και (1) επίλεκτες δικαστικές αποφάσεις με δομημένη και εύστοχη κρίση, (2) επιλεγμένες αντίθετες αποφάσεις, με κριτική από κάθε ένα που επιθυμεί να διατυπώσει τις απόψεις του και (3) άρθρα, ειδήσεις, κριτική, ερωτήσεις και σχόλια για θέματα κοινωνικά, εθνικά, νομικά, επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, πολιτικά, οικονομικά, παιδαγωγικά, οικογενειακά, καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντολογικά και θρησκευτικά, χωρίς περιορισμούς, εφ' όσον τα θέματα αυτά έχουν ενδιαφέρον για το ευρύτερο νομικό σύστημα. Πρόκειται για ελεύθερο κοινωνικό βήμα, προσιτό σε όλους που θέλουν να ακουστούν και ν' αξιοποιηθούν έμπρακτα οι απόψεις τους.
 

Ο τίτλος "Νομικά Επίλεκτα"

 
Σχετικά με τον τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Νομικά Επίλεκτα», έχει μεγάλη αξία και ιδιαίτερη σημασία αυτός ο συγκεκριμένος τίτλος και όχι άλλος γενικότερος και ευρύτερος, επειδή εφημερίδες και διαδικτυακοί τόποι υπάρχουν άπειροι, ενώ εφημερίδα, που να εκλαϊκεύει τα νομικά, να ενημερώνει συνεχώς, να κριτικάρει και να θεωρεί όλους αρμόδιους και ικανούς να έχουν άποψη και γνώμη, ερωτήματα και απορίες, και να τις διατυπώνουν ελεύθερα δεν υπάρχει. 
 
Σκοπός μας είναι η εκλαΐκευση και η απλούστευση της νομοθεσίας και η εξοικείωση με αυτήν, που είναι δαιδαλώδης και τεράστια, με τη σκέψη, ότι όλες οι εξουσίες, μέσω των νόμων και της νομικής επιστήμης, καταφέρνουν διαχρονικά να επικρατούν, στηριζόμενες κυρίως στην άγνοια των εξουσιαζόμενων. Είναι γνωστή η ρήση (το απόφθεγμα) “άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται”. Όταν, όμως, εκδίδονται καθ’ έκαστο έτος χιλιάδες νόμοι, χιλιάδες διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, οδηγίες και άλλες νομοθετικού περιεχομένου πράξεις της Εξουσίας, πώς ο δύσμοιρος εξουσιαζόμενος, ο κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενος “πολίτης”, θα είναι σε θέση να γνωρίζει τι ισχύει κάθε φορά και ανάλογα να συμπεριφέρεται ή ν’ αντιδρά;
 
Κάθε πολίτης πρέπει να έχει καλή γνώση των νόμων, του νομοθετικού πλαισίου και των δικαιωμάτων του, ώστε να είναι ικανός να προστατεύει αυτενεργώντας και άμεσα ιδίως τα προσωπικά συμφέροντά του και, ιδιαίτερα, τα πολιτικά του δικαιώματα, τα οποία παραβιάζονται σχεδόν κάθε ημέρα και σε ολόκληρη τη ζωή του.
 
Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο πολίτης να προστρέχει συνεχώς σε δικηγόρους, σε συμβολαιογράφους, σε εισαγγελείς και σε δικαστές, σε δημόσιους υπαλλήλους, σε νομάρχες, σε δημάρχους και σε όλους εκείνους, οι οποίοι μοιράζονται κομμάτια εξουσίας και ασκούν εξουσία κατά κανόνα εις βάρος (και σπάνια υπέρ) των πολιτών, που καταδυναστεύονται, προσπαθώντας να βρει λύσεις και εμπλεκόμενος στους γραφειοκρατικούς λαβυρίνθους.
 
Ο πολίτης πρέπει να ενημερώνεται με τρόπο έγκυρο αλλά και ευχάριστο, επισκεπτόμενος και διαβάζοντας συχνά τα «Νομικά Επίλεκτα», που φιλοδοξούν ν’ αποτελέσουν δημόσιο βήμα αληθινής και άμεσης δημοκρατίας, πηγή γνώσης αλλά και διασκέδασης, φορέα της δύναμης των πολλών, που έχουν να πουν πολλά, να μάθουν πολλά και να μεταδώσουν γνώσεις πολλές, αναπτύσσοντας πρωτοβουλία και μετέχοντας σε μια προσπάθεια πολιτισμού και ευχαρίστησης, που δεν έχει όρια, ούτε πλαίσια, εκτός από εκείνα της αληθινής ηθικής των τίμιων ανθρώπων.
 
Tα “nomika epilekta”
 
Your rating: None Average: 4.6 (48 votes)