Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020


Η Γυναίκα στο Μεσαίωνα

“Η Γυναίκα στο Μεσαίωνα – Χριστιανισμός – Δυτική Ευρώπη – Βυζάντιο - Ισλαμισμός” του Θόδωρου Καρζή [εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ].
 
18302.jpgΠρόκειται για ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο ιστορίας, με σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των γυναικών κατά τον Μεσαίωνα και την αντιμετώπισή τους από το αποκαλούμενο “ισχυρό φύλο”, σύμφωνα με τις ανεξάντλητες ιστορικές γνώσεις του συγγραφέα σε συνδυασμό με την ιδεολογία του.
Το βιβλίο αυτό είναι επίκαιρο και σήμερα, επειδή τα όσα αντιμετώπισαν κατά τη σκοτεινή μεσαιωνική περίοδο οι γυναίκες εξακολουθούν ακόμη να τις απειλούν όχι μόνο στις ισλαμικές και στις αποκαλούμενες “τριτοκοσμικές χώρες” αλλά και, σε σαφώς μικρότερο βαθμό, στη φωτισμένη Δύση.
Χαρακτηριστικό δείγμα από το πρώτο κεφάλαιο του συγκείμενου από τέσσερα κεφάλαια βιβλίου είναι το ακόλουθο:
«Στην πρωτοχριστιανική περίοδο, οι μοιραίες συγχύσεις που προκαλούσε η παράλληλη διδασκαλία ενός συγκαλυμμένου “φεμινισμού” του Ιησού κι ενός συγκαλυμμένου μισογυνισμού του Παύλου έκλιναν την πλάστιγγα υπέρ του γυναικείου φύλου, ή μάλλον, για την ακρίβεια, υπέρ της ανοχής του γυναικείου φύλου» [σελ. 35η].
Σε άλλο σημείο αναφέρει ο συγγραφέας, με σαρκασμό, σχετικά με την κατάσταση των γυναικών κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο:
«Ποιο είναι το μέσο που χρησιμοποιεί μια γυναίκα για να πλανέψει τον άντρα, τουλάχιστο σε μιαν αμόρφωτη κοινωνία; Η φυσική ομορφιά της. Έτσι, η γυναικεία ομορφιά γράφτηκε στου διαβόλου το κατάστιχο και καταδιώχθηκε σκληρά σαν “επικίνδυνη για όσους τη βλέπουν” – έλεγε ο Τερτυλλιανός. Για τον ίδιο λόγο μισήθηκε από τους χριστιανούς το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, αφού ένα από τα συστατικά στοιχεία του ήταν η λατρεία της φυσικής ομορφιάς» [σελ. 45η].
Ο συγγραφέας παραθέτει τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία συνοδεύει με, κατά κανόνα, εύστοχες και πειστικές επισημάνσεις και παρατηρήσεις, που καθιστούν το έργο ιδιαίτερα ελκυστικό και ευανάγνωστο, παρέχοντας στον αναγνώστη πολλές πληροφορίες από τη δράση κυρίως επώνυμων γυναικών, που, με τη ζωή και τις πρωτοβουλίες τους, επηρέασαν αποφασιστικά τις ιστορικές εξελίξεις.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο γνωστό “κυνήγι των μαγισσών” κατά τον Μεσαίωνα, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «6. Το κυνήγι των “μαγισσών” – ένα φριχτό ολοκαύτωμα», με την επισήμανση, ότι «Σ’ όλες τις πόλεις και τα χωριά άναψαν πυρές, όπου κυρίως γυναίκες, αλλά και άντρες, πυρπολούνταν κατά χιλιάδες» [σελ. 171η].
Εν συνεχεία, μέσω του Βυζαντίου και με ειδική αναφορά στον έρωτα, στον γάμο και στο διαζύγιο, το βιβλίο περιγράφει ευσύνοπτα την κατάσταση της γυναίκα στο Ισλάμ [στο τέταρτο κεφάλαιο] με παράθεση, ως συμπέρασμα της μεγάλης αυτής ιστορικής αναδρομής, των διαφορών και των ομοιοτήτων μεταξύ του μεσαιωνικού ισλαμισμού με τον μεσαιωνικό χριστιανισμό, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και ομοίως χρήσιμες σε κάθε μελετητή και φίλο τής μάθησης.
 

 

Your rating: None Average: 4.3 (12 votes)