Σαββάτο 11 Ιανουαρίου 2020


Το inox στις σύγχρονες κατοικίες

 

Τα τελευταία χρόνια η αρχιτεκτονική έχει στραφεί στην αναζήτηση νέων μέσων έκφρασης και νέων δομικών υλικών.

Πρωτοποριακά υλικά βρίσκουν εφαρμογές σε αρχιτεκτονικές κατασκευές και σε μικρότερης κλίμακας προτάσεις.
 
Νέες τεχνολογίες καθιστούν δυνατή τη παραγωγή και τη μορφοποίηση περίπλοκων μορφών των παραδοσιακών υλικών που χρησιμοποιούνται στην αρχιτεκτονική όπως το μέταλλο.
 
Ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η βιομηχανία μετάλλου, στον χώρο των κατασκευών και του design είναι το inox.
 
Πρόκειται για τον ανοξείδωτο χάλυβα που αποτελεί κράμα σιδήρου –άνθρακα- χρωμίου.
 
To χρώμιο δημιουργεί ένα στρώμα τριοξειδίου του χρωμίου, το οποίο προστατεύει το μεταλλικό υπόστρωμα από την διάβρωση. Αντί του χρωμίου χρησιμοποιείται σπανιότερα και νικέλιο, μολυβδαίνιο ή μαγγάνιο.
 
Ο ανοξείδωτος χάλυβας έχει μεγάλο εύρος εφαρμογών λόγω της αντοχής του στους διαβρωτικούς παράγοντες και της υψηλής μηχανικής αντοχής, συνεπώς η χρήση του έχει και οικονομικά οφέλη.
 
Έτσι λοιπόν το inox εκτός από τους λόγους αντοχής και οικονομίας, στην αρχιτεκτονική χρησιμοποιείται ευρέως λόγω των προβλημάτων στήριξης που λύνει, ενώ οι αρχιτέκτονες το προτιμούν και για το αισθητικό αποτέλεσμα που δίνει.
 
 
    Architecture review Frank Gehry's Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health in Las Vegas.jpg
Επένδυση κτηρίου με inox, Architecture review Frank Gehry's Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health in Las Vegas
 
 
Η επένδυση του κελύφους με μεταλλικά φύλλα inox προσφέρει απεριόριστες σχεδιαστικά επιλογές, πρωτότυπους τρόπους εφαρμογής και επιπλέον αποτελεί εξαιρετική επιλογή λόγω της μεγάλης αντοχής των κατασκευών αυτών στο χρόνο. Το αισθητικό αποτέλεσμα δε, σε συνάρτηση με την αλλαγή του φυσικού φωτός κατά την διάρκεια της ημέρας και την κατάλληλη επιλογή τεχνητού φωτός για τις νυχτερινές ώρες, μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι μεταλλικές επενδύσεις επιπλέον με κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να αποτελέσουν ένα μη διαπερατό απ’ την υγρασία κέλυφος και εναλλακτικά έναν διαπερατό φλοιό για τον αέρα.
 
 
 
    b3_HH_08_0947.jpg
                                                 Κουζίνα inox
 
 
Μινιμαλιστική και εργονομική επιλογή αποτελεί η χρήση inox στα έπιπλα κουζίνας. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, δίνοντας στο σπίτι χαρακτήρα και άποψη. Στην κουζίνα η χρήση του inox γίνεται και για λόγους υγιεινής,  όπως το συναντάμε και στα μαγειρικά σκεύη και ηλεκτρικά είδη. Ενώ είναι τόσο σύγχρονο υλικό και η χρήση του προσδίδει μια φουτουριστική εντύπωση στο χώρο, συνδυάζεται απόλυτα και προσαρμόζεται σε κάθε ύφος κατοικίας.
 
 
    cuisine-inox-casiers-bois.jpg
                             Inox κουζίνα σε εξοχική κατοικία
 
 
 
Οι inox σκάλες και κουπαστές συνδυάζουν λειτουργικότητα και αισθητική με μεγάλη δυνατότητα επιλογών και συνδυασμό υλικών.
 
 
   247261_151511791584248_145729795495781_298649_191903_n.jpg 302dd1144882cf7ae0426146d4808417.jpg
                                 Inox σκάλα και κουπαστή της glass& inox
 
 
 
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και συγχρόνως εργονομικό είναι και το πάτωμα επενδυμένο με inox.
 
    self-locking-metal-floor-tile-607940.jpg
                                    Επένδυση δαπέδου inox
 
 
 
Μεγάλοι σχεδιαστές επίπλων έχουν δώσει στην αγορά μοναδικά κομμάτια, εξαιρετικού design.
 
 
    lounge chair ,Francois Arlan, 2007, Cristina Grajales Ink gallery, New York.jpg
Ξαπλώστρα  από τον σχεδιαστή Francois Arlan, 2007, Cristina Grajales Ink gallery, New York
 
 
 
    CHIPPENSTEEL chair zieta prozessdesign inox.jpg
              Καρέκλα inox CHIPPENSTEELτου σχεδιαστή  Οskar Ζieta
 
 
 
    Inox-–-Modern-Decorative-Radiator-by-Cordivari-Design1.jpg
           Θερμοσυσσωρευτές έργα τέχνης από την εταιρία Cordivari design
 
 
Η αρχιτεκτονική κάθε εποχής χαρακτηρίζεται και καθορίζεται από τα διαθέσιμα υλικά. Το inox είναι προϊόν του 20ου αιώνα και χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κατασκευές. Από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα η χρήση του ανοξείδωτου χάλυβα μαζί με το γυαλί, άνοιξε νέους ορίζοντες, έδωσε νέες δυνατότητες και ξεπέρασε τους περιορισμούς των παραδοσιακών υλικών. [Noμικά επίλεκτα- Το γυαλί στην σύγχρονη αρχιτεκτονική] Ειδικά την τελευταία εικοσαετία η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας έδωσε λύσεις σε προβλήματα στήριξης και συναρμολόγησης με πολλές εφαρμογές. Οι αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια αρχιτεκτονική απαλλαγμένη από τις διακοσμητικές τάσεις του περασμένου αιώνα που συμβαδίζει με τη νέα τεχνολογία και τα νέα υλικά παρέχοντας στο κτήριο φως, αέρα και φουτουριστικό design.
 
Σχετικά link:
 
 
 
Μαρίνα Αυγερινού

 

 

 

 

 

 

 

 

Your rating: None Average: 5 (7 votes)