Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020


ΜΕΤΡΑΩ… εσείς ;

 
Αποφάσισα να μετράω… Για να ξεχαστούμε από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας .
 
Λίγο για πλάκα, λίγο για να κοκκινίσει ο τόπος … Μέτραγα αντίστροφα, πόσες μέρες έμειναν για του Αγίου Βαλεντίνου.
 
Ξαφνικά… “Δεν μετράω, δεν είμαι ερωτευμένη”, έγραψε μια φίλη μου.  “Περασμένα μεγαλεία”, απάντησε μια άλλη.
 
“Τι τις θέλουμε τις ξενόφερτες γιορτές;” Ρώτησε ο “δικός” μου…
 
Μπερδεύτηκα; Ή προσπαθούν να με μπερδέψουν;
 
Μα δεν είναι τελικά αυτή η γιορτή, η γιορτή της “αγάπης”; Είναι μόνο των ερωτευμένων;
 
Δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι ο Βαλεντίνος, αν είναι άγιος ή όχι, ούτε καν ποιας εκκλησίας, θρησκείας και χώρας.
 
Προσωπικά μ’ ενδιαφέρει η καθαυτή γιορτή. Σε ποιους απευθύνεται;
 
Η έρευνά μου με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι όλα ξεκίνησαν κάπου μεταξύ του 14ου - 15ου  αιώνα στη Γαλλία...
 
Ρομαντικοί κύριοι της εποχής παρατήρησαν ότι, στα μέσα του δεύτερου μήνα του χρόνου, τα πουλιά ζευγάρωναν.
 
Θεώρησαν ότι ήταν η κατάλληλη εποχή για τη δική τους ένδειξη αγάπης και το έθιμο να γράφουν γράμματα ερωτικά ξεκίνησε.
 
Επηρεασμένοι οι Άγγλοι ποιητές και συγγραφείς της εποχής από τα ταξίδια τους στην Γαλλία επέβαλλαν την 14 ημέρα του Φεβρουαρίου σαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
 
 
                                     kisskiss.jpg
 
Ποιήματα, σονάτες, θεατρικά έργα καθώς και μουσική γράφτηκαν για να γιορτάσουν την ημέρα.
 
Οι πρώτες εορταστικές κάρτες, στολισμένες με δαντέλα σαντίλη και γκιπούρ φτιάχτηκαν στη Γαλλία και ανταλλάχτηκαν μεταξύ των ερωτευμένων και έκλειναν μέσα τους ποιήματα και ερωτικές εξομολογήσεις.
 
Οι Άγγλοι λοιπόν υιοθέτησαν την 14η Φεβρουαρίου σαν επίσημη γιορτή ερωτευμένων.
 
Οι πρώτοι Άγγλοι άποικοι στην Αμερική και Καναδά  μετέφεραν την γιορτή εκεί και το έτος 1847 τυπώθηκαν οι πρώτες ερωτικές κάρτες στη Νέα Υόρκη.
 
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανάγκη για αγάπη και ενότητα έκανε τον κόσμο να γιορτάζει αυτή την ημέρα σαν ημέρα “αγάπης” και όχι μόνο “έρωτα”.
 
Κατ’ εξοχήν ημέρα ανταλλαγής καρτών μεταξύ φίλων, συγγενών, συνεργατών, παιδιών, για πολλά χρόνια. Οι κάρτες είχαν έξυπνες φράσεις, ατάκες, και ποιήματα.  
 
Εμπορική μορφή πήρε η ημέρα τη δεκαετία του 1980… Και έτσι η ανταλλαγή  δώρων με σοκολάτες, λουλούδια, ενθύμια, χρυσαφικά, κολόνιες και φυσικά… σέξι εσώρουχα επικράτησε.
 
                                       6a00e551040fb788340120a86782ac970b-500wi.jpg
 
Σήμερα στην Αμερική η ανταλλαγή καρτών εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένη. Πάνω από της μισές κάρτες που πωλούνται όλο τον χρόνο, πωλούνται εκείνη την ημέρα.
 
Πάρτυ, γιορτές, μουσικά φεστιβάλ, χοροί και  θεατρικά αφιερωμένα στην ημέρα είναι διάχυτα παντού καθώς με τον ίδιο τρόπο γιορτάζουν την ημέρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Στην Αυστραλία και στη Νότια Αφρική γιορτάζουν την ημέρα σαν γιορτή “φιλίας” με κάρτες, δώρα και εκδηλώσεις καλοκαιρινές και άκρως τουριστικές.
 
Στην Ιαπωνία οι γυναίκες χαρίζουν σοκολάτες σε άντρες φίλους, συναδέλφους και συγγενείς και, ένα μήνα μετά, την 15η Μαρτίου, τη “Λευκή Ημέρα”, οι άντρες που έλαβαν σοκολάτες πρέπει να επιστρέψουν το δώρο με σοκολάτες “λευκές”… Έτσι εκεί η γιορτή καλά κρατεί!
 
Στην Ινδία γιορτάζεται με ενθουσιασμό και ευφορία. Μέρες πριν, γιορτές και πανηγύρια και την 14η ημέρα κάρτες και κουκλάκια ανταλλάσσονται μεταξύ φίλων και γνωστών.
 
Στις Λατινικές χώρες η μέρα λέγεται “Dia del amor y la Amistrad” (Ημέρα Αγάπης και Φιλίας) σοκολάτες και λουλούδια ανταλλάσσονται μεταξύ όλων.
 
 
 
tumblr_lj99eoBChy1qzbqbwo1_1280.jpg      file000163648711.jpg 
 
 
Στη Σλοβενία, Λετονία, Λιθουανία και άλλες πρώην Σοβιετικές χώρες, γιορτάζουν την ημέρα μετά την ανεξαρτησία τους το 1990 και κολλάνε αυτοκόλλητα με φράσεις και καρδούλες στα ρούχα φίλων, αγαπημένων προσώπων και γνωστών.
 
 
Άρα, γιορτή φίλων θα μου πείτε…  γιορτή αγάπης παγκοσμίως  και θ’ αναρωτηθείτε… όπως αναρωτήθηκα κι εγώ!
 
Τότε γιατί εμείς γιορτάζουμε αυτήν την ξενόφερτη γιορτή με τον  δικό μας τρόπο σαν μια γιορτή ερωτευμένων και μόνο;
 
Την απάντηση την πήρα από τους γείτονές μας τους  Ιταλούς
 
Παλιότερα λοιπόν, την ημέρα τη γιόρταζαν οι εραστές στο ύπαιθρο. Άκουγαν μουσική, ποίηση καθώς και θεατρικά έργα και έκαναν μια  βόλτα στους κήπους με τον άνθρωπο που αγαπούσαν.
 
 
Ερωτευμένες κοπέλες ξύπναγαν τη νύχτα, πριν ξημερώσει η 14η Φεβρουαρίου, για να δουν αυτόν που αγαπούσαν, έξω από τα παραθύρια τους.
 
Ακόμη και ο Shakespear, στο έργο του  Hamlet (1603), μιλάει για το έθιμο αυτό, γράφοντας για την Οφηλία (Οphelia) που ξυπνάει πριν ξημερώσει η 14η Φεβρουαρίου για να δει αυτόν που ποθεί…
 
Οι Ιταλοί, με πείσμα, μπορεί να εγκατέλειψαν το έθιμο του παραθύρου, αλλά αρνούνται να παρατήσουν το έθιμο της υπαίθρου και των εραστών.
 
Έτσι μέχρι και σήμερα, ΔΕΝ γιορτάζουν την ημέρα σαν εορτή “φιλίας” αλλά αποκλειστικά σαν γιορτή του “έρωτα” και των “ερωτευμένων”.
 
Μια ρομαντική βραδιά με φαγητό, κεριά, περίπατο… Και μην του πεις του Ιταλού για κάρτες! Με σοκολατάκια BACI τελειώνει η βραδιά! Ονομάζονται Λατίνοι Εραστές… Τυχαία; Δεν νομίζω!
 
Εγώ προσωπικά έχω άλλα βιώματα.
 
Μεγάλωσα γιορτάζοντας την ημέρα σαν γιορτή αγάπης.
 
Θυμάμαι τις χειροποίητες κάρτες που φτιάχναμε στο δημοτικό σχολείο, για τους φίλους, τους δασκάλους, γονείς, αδέρφια, ακόμα και για τον ταχυδρόμο.
 
Μια κόκκινη καρδούλα κομμένη από τα χεράκια μας, με το στιχάκι… “roses are red, violets are blue, sugar is sweet… and I LOVE YOU!”
 
 
                                       file0001463612351.jpg
 
 
Θυμάμαι τη δασκάλα, τον δάσκαλο, να παίζει τον ρόλο του ταχυδρόμου… Θυμάμαι που μέτραγα τις κάρτες, μετά μέτραγα τα παιδιά, για να μαντέψω ποιος ΔΕΝ μου χάρισε μια Valentine’s Card.
 
Τη γιορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων με ποιήματα, τραγούδια, θεατρικά…
 
Και μεγαλώνοντας… το βραδινό πάρτυ έκλεινε τη γιορτή!
 
Την 14η Φεβρουαρίου δεν έλεγες “καλημέρα” ούτε “καληνύχτα”… Μόνο “Happy Valentine’s Day”… ήταν μια γιορτή φίλων, μας ένωνε, μας έφερνε ποιο κοντά, ήταν όλοι “δικοί” μας.
 
Εγώ θα συνεχίσω να μετράω για την 14η Φεβρουαρίου. Και θα ευχηθώ, όχι μόνο στον άνθρωπο που αγαπώ, αλλά σε όσους αγαπώ, γιατί στις μέρες που ζούμε είναι αναγκαίο.
 
Είναι αναγκαίο να αισθανθούμε ότι έχουμε ο ένας τον άλλον…
 
Ότι δεν είμαστε μόνοι…
 
Ότι είμαστε πολλοί…
 
Εγώ μετράω…
 
Εσείς;
 
 
 
Angie Bournas

 

Your rating: None Average: 4.9 (16 votes)