Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020


PortForwarding (άνοιγμα πόρτας στον Η/Υ )

 
Σήμερα, όπως και κάποια χρόνια πριν, πολλοί χρήστες αλλά και επαγγελματίες στον χώρο της πληροφορικής συναντούσαν ένα μεγάλο πρόβλημα κατά την προσπάθεια να ανοίξουν μια «πύλη» στον έξω κόσμο ( internet).
 
Ο λόγος που κάποιος μπορεί να θέλει να ανοίξει πόρτες στον υπολογιστή του ποικίλει ανάλογα με το τι θέλει να υλοποιήσει. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλει την δημιουργία web server (για να προβάλλονται  οι ιστοσελίδες εκτός από τοπικά και στον παγκόσμιο ιστό) , internet server (για να δώσουμε internet στους υπολογιστές που θέλουμε με συγκεκριμένους κανόνες), game server (για να φτιάξουμε ένα παιχνίδι όπου θα μπορούν να εισέρχονται άτομα χωρίς χρήση άλλων προγραμμάτων, όπως Hamachi, στα παιχνίδια που έχουμε τοπικά)  κλπ.
 
Πριν προχωρήσουμε στη διαδικασία, την οποία ακολουθούμε για να ανοίξουμε μία πόρτα, πρέπει να κατανοήσουμε θεωρητικά κάποια βασικά πράγματα. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το πώς λειτουργεί ένα
modem/router:
 
 
1.jpg
 
 
Στην παραπάνω εικόνα απεικονίζεται ένα τοπικό δίκτυο που πιθανότατα χρησιμοποιήτε στο σπίτι ή τη δουλειά σας. Το  computer έχει πάρει μια διεύθυνση ip (internet protocol) από το router, εφόσον του δίνει φυσικά ο DHCP (dynamichostconfigurationprotocol) του router. Αυτό χρειάζεται για να μπορεί να υπάρχει επικοινωνία στο εσωτερικό δίκτυο όπου μπορεί να απαρτίζεται από πολλούς Η/Υ και συσκευές. Το router ωστόσο έχει μια δική του Ip όπως βλέπουμε παραπάνω στο παράδειγμα (192.168.0.1) όπου, αν κάνουμε χρήση της διεύθυνσης αυτής, βλέπουμε τον πίνακα παραμετροποίησης του router. Από εκεί μας δίνεται και μία εξωτερική Ip που «βγαίνουμε» στην ουσία στο διαδίκτυο με αυτήν. Η εξωτερική ip, αν δεν έχουμε κάνει συμφωνία με τον πάροχο του internet μας για στατική Ip, αλλάζει κάθε 2 με 3 μέρες ανάλογα τον πάροχο.
 
Χονδρικά έχουμε 3 Ip, μια του υπολογιστή, μια του router (εσωτερική) και μια εξωτερική. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε εντολή στο router  να ανοίξει την πόρτα  ή τις πόρτες που εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Ως συνήθως τα προβλήματα είναι τα εξής :
 
·         Δεν ανοίγουμε με τον σωστό τρόπο την πόρτα στο router
·         Δεν έχουμε ορίσει μια στατική Ip
·         Κάποιο third party πρόγραμμα μπλοκάρει την πόρτα
·       Δεν ορίσαμε την πόρτα στο firewall που μπορεί να έχουμε έτσι ώστε η πόρτα ν’ ανοίγει μεν στο router αλλά όχι και στα windows ή στο όποιο λειτουργικό χρησιμοποιούμε.
 

Ας δούμε πρακτικά πως ανοίγει μια πόρτα μέσα από 2 firewall και ένα router. Αρχικά θέλουμε ένα πρόγραμμα port mapping για να δούμε ποιες πόρτες είναι απασχολημένες, κλειστές ή ανοιχτές. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς πρόγραμμα μέσα από τα windows: 

 

2.png

 

Η εντολή είναι η netstat και αν πληκτρολογήσουμε το netstat –ano βλέπουμε και τα UDP (User Datagram Protocol) .
Αν υποθέσουμε πως θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα 9000 ή πολλές πόρτες μαζί ή ένα εύρος από πόρτες,  ανάλογα το router που έχουμε, πρέπει να πάμε στις ρυθμίσεις του κάνοντας χρήση της Ip του όπως είπαμε ποιο πάνω. Ανοίγουμε ένα περιηγητή του δικτύου, όπως ο internet explorer, ο chrome κλπ και πληκτρολογούμε την ip του router στη δική μας περίπτωση 192.168.2.1, όπου θα μας ζητηθέι ένα όνομα και ένας κωδικός. Στο παρακάτω λινκ υπάρχουν όλες οι οδηγίες για το πώς ανοίγουμε μια πόρτα στο σιγκεκριμένο router καθώς και εναλακτικούς τρόπους εάν το πρόβλημα είναι μόνο στο router και όχι σε κάποιο third party πρόργαμμα που έχουμε εγκαταστήσει εμείς.
 
 
Αφού δώσουμε τα στοιχεία στο router, μέσα από τις ρυθμίσεις πάμε να φτιάξουμε έναν εικονικό server (virtual server), όπου θα μας επιτρέψει το άνοιγμα στο εύρος που εμείς θέλουμε. Οπότε πάμε και δηλώνουμε την πόρτα 9000. Στο σύστημα που αναλύουμε τώρα όμως, αν και θεωρητικά ανοίγουμε την πόρτα, πρακτικά δεν ανοίξαμε τίποτα καθώς έχουμε 2 firewall να ρυθμίσουμε ακόμα.
 
Ξεκινάμε από τα windows στο παρακάτω σχήμα για να δούμε ένα ένα τα βήματα :
 
Untitled.png
 
Untitled2.png
 
Untitled3.png
 
Untitled4.png
 
Untitled5.png
 
ESET.png
 
ESET2.png
 
 
Και εδώ ρυθμίζουμε το firewall του nod 32 που με τη σειρά του μπλοκάρει τις πόρτες.
 
Αυτό ήταν! Οι πόρτες πλέων είναι έτοιμες για χρήση. Εάν παρόλα αυτά δεν λειτουργεί το πρόγραμμα μας ή δεν ανταποκρίνονται οι πόρτες τότε αναζητούμε προβλήματα που έχουν να κάνουν ή με άλλα προγράμματα που επηρεάζουν τη ομαλή λειτουργία  ή το router έχει πρόβλημα με το firmware (πρόγραμμα του router). Αυτή η περίπτωση είναι ιδιαίτερα σπάνια, αν δεν έχει πειραχτεί χειροκίνητα, αλλά στο θέμα προβλήματος όλα είναι πιθανά.
 
Στο παρακάτω λινκ θα βρείτε ένα ακόμα πολύ καλό site για το άνοιγμα των πορτών και προγραμμάτων. Έχει λύσεις σχεδόν για όλα τα μοντέλα router και τα πιθανά προγράμματα που μπορεί να τα επηρεάζουν.
 
 
 
John Pap

 

Your rating: None Average: 4.3 (6 votes)