Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019


Ποια είναι τα "τυχερά" φαγητά;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τροφίμων που πιστεύεται ότι φέρνουν καλοτυχία.
Τα έθιμα ποικίλλουν σε κάθε χώρα, αλλά υπάρχουν και εντυπωσιακές ομοιότητες στο τι τρόφιμα καταναλώνονται την Πρωτοχρονιά.

Σας δίνουμε μια ΛΙΣΤΑ “καλής τύχης” τροφίμων ώστε να τα περιλαμβάνετε και εσείς στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας, ώστε ν’ αλλάξουν όλα ριζικά προς το καλό το 2013 !!!


Η τουλάχιστον να πιστέψτε... Ότι θ’ αλλάξουν.


Και επίσης... Τι πρέπει να ΜΗΝ μαγειρέψετε και να ΜΗΝ ΦΑΤΕ την πρώτη μέρα του καινούργιου χρόνου.

 


ΣΤΑΦΥΛΙΑ - το έθιμο ξεκίνησε από την Ισπανία και εξαπλώθηκε στην Πορτογαλία και της αποικίες της όπως τη Βενεζουέλα, Κούβα, Μεξικό, Ισημερινό, Περού, και Βραζιλία.
Πιστεύουν, ότι εάν γευτείς 12 σταφύλια (1 για κάθε μήνα) θα καταλάβεις ποιος μήνας του καινούργιου χρόνου θα είναι “καλός” και ποιος “δύσκολος”, ανάλογα με το πόσο γλυκιά η πικρή είναι η κάθε ρώγα.

 

P1120857x.JPG

 

 

 

ΛΑΧΑΝΑ - ΣΕΣΚΟΥΛΑ - στη Δανία, Γερμανία, Αμερική κι άλλες Αγγλοσαξονικές χώρες, μαγειρεύουν σούπες την Πρωτοχρονιά, χρησιμοποιώντας τα, καθώς πιστεύουν ότι τα “φύλλα” τους συμβολίζουν την οικονομική ευημερία και χρήμα. 

 

06-greens.jpg

 

 

 

ΟΣΠΡΙΑ - τύχη πιστεύεται ότι φέρνουν όλα τα όσπρια, αλλά ειδικά τα πιο μικρά, καθώς συμβολίζουν τα “κέρματα”, τα μαγειρεύουν σε πολλές χώρες την Πρωτοχρονιά.
Στην Ιταλία συνηθίζουν φακές και χοιρινό.
Στη Γερμανία μια σούπα με λουκάνικα χοιρινά και όσπρια. 
Στην Βραζιλία φακές με ρύζι.
Στην Ιαπωνία τρώνε τις τρεις πρώτες μέρες του χρόνου μαύρα όσπρια.
Στην Αμερική μαγειρεύουν μαυρομάτικα φασόλια στην κατσαρόλα.

 

 

09-black-eyed-peas.jpg

 

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ - το κρέας το χοιρινό θεωρείται “πλούσιο” κρέας χάριν στη λιπαρότητά του.
Συνηθίζεται να μαγειρεύεται την Πρωτοχρονιά σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, σε όλες της μορφές του, κρέας , μπέικον, λουκάνικα, συμβολίζοντας πλούτο και ευημερία. 
Στην Αυστρία μάλιστα, είναι έθιμο να στολίζουν το τραπέζι με μικρά διακοσμητικά γουρουνάκια και να ανταλλάσσουν “γούρια” για Καλή Τύχη την Πρωτοχρονιά.

 

 

02-pig-shaped-cookies.jpg

 

 

 

ΨΑΡΙΑ - στις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες δεν λείπουν από το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τα ασημένια ψάρια (όπως η Ρέγγα, η Σαρδέλα, ο Μπακαλιάρος). Το χρώμα και η γυαλάδα της συμβολίζουν το χρήμα και την ευημερία.
Στην Κίνα τρώνε ψάρι ολόκληρο, μαζί με το κεφάλι και την ουρά. Πιστεύουν με αυτό το τρόπο ότι ο χρόνος θα πάει καλά από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

 

04-whole-fish.jpg

 

 

 

ΡΟΔΙΑ - στην Τουρκία το ρόδι συμβολίζει πλούτο, ευημερία, υγεία, και γονιμότητα.
Το ανταλλάσσουν με γνωστούς και φίλους και το σκορπάνε και το στύβουν πάνω στα φαγητά τους.

 

 

05-pomegranate.jpg

 

 

 

ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ - τρώγεται στην Αμερική την Πρωτοχρονιά καθώς το χρυσό του χρώμα συμβολίζει τον πλούτο.

 

 

10-corn-bread.jpg

 

 

 

ΓΛΥΚΑ - την ημέρα της Πρωτοχρονιάς συνηθίζονται παγκόσμια να προσφέρονται πολλά είδη γλυκισμάτων “κυκλικών”. Ο ΚΥΚΛΟΣ συμβολίζει “ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ”.

 

 

8286497865_cf4831c879_h.jpg

 

 

 

 

Πάντα είναι στολισμένα μέσα και έξω με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και χυμούς , με μπαχαρικά και αρώματα... Όλα τα υλικά και κάθε ένα ξεχωριστά έχει έναν ειδικό συμβολισμό καλοτυχίας για τον καινούργιο χρόνο.
Στο εσωτερικό τους μπαίνει ένα νόμισμα η ένα “γούρι” και μοιράζεται στους παραβρισκόμενους την Πρωτοχρονιά.

 

*** ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ***

Απαγορεύεται ο αστακός (στ’ αλήθεια... Είχατε σκοπό να φάτε;) γιατί κινείται με την “όπισθεν” και, οποίος δοκιμάσει, θα του πάνε όλα “ανάποδα” !!!

Απαγορεύεται ό,τι έχει φτερά (ναι, και οι κότες ορνιθοτροφείου έχουν φτερά ΠΡΙΝ φτάσουν στα Σούπερ Μάρκετ !!!) γιατί η τύχη σας θα “πετάξει” !!!

 

 

Πηγή: http://www.epicurious.com/

 

Angie Bournas

 

Your rating: None Average: 5 (7 votes)