Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020


10. Γειτονικοί λαοί (Καμπότζη)

Το μίσος μεταξύ Χμερ και Βιετναμέζων είναι απύθμενο. Πολύ πιο σφοδρό και παράλογο από το ελληνοτουρκικό μίσος. Αν κανείς Έλληνας θέλει να αποθεραπευτεί από τέτοιες προκαταλήψεις και αισθήματα εναντίον διαφόρων γειτονικών μας λαών, ας πάει για ένα διάστημα στην Καμπότζη. Θα ακούει πανομοιότυπους συλλογισμούς όπως οι δικοί μας οι αντιτουρκικοί, αλλά τόσο η έντασή τους καθώς και το ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση να κρίνουμε τη βασιμότητά τους, λόγω της δεδομένης ουδετερότητάς μας, θα μας κάνει να φρίξουμε. Και τότε θα σκεφτούμε: Μήπως και εμείς λέμε τα ίδια γιά τους γείτονές μας;
 
Αξίζει εδώ να αναφέρω ένα περιστατικό, που μου συνέβη στην Πουρσάτη. Εκεί που καθόμουν σε ένα παγκάκι στην όχθη του ποταμιού και χάζεβα, με πλησίασαν δυο-τρεις νεαροί και με ρώτησαν από πού είμαι, τί κάνω στην Καμπότζη κτλ. Ο ένας από αυτούς δεν έμοιαζε φατσικά με Χμερ, οπότε τον ρώτησα μήπως είναι Κινέζος. Μου απάντησε, ότι είναι μισός Χμερ και μισός Κινέζος. Τότε όμως πετάχτηκε ένας από τους άλλους και είπε ότι δεν είναι Κινέζος, αλλά Βιετναμέζος. Το παιδί τότε έγινε “Τούρκος” από τον θυμό του, και απείλησε να σκοτώσει αυτόν, που φανέρωσε το μυστικό του. Ήταν όντως Βιετναμέζος στην καταγωγή, όπως έμαθα αργότερα, και το έκρυβε για λόγους ασφαλείας. Έχουν γίνει τόσες σφαγές βιετναμέζων εποίκων στην Καμπότζη, που πολλοί προσπαθούν να κρύψουν την καταγωγή τους, όσο είναι δυνατόν, λέγοντας πως είναι Κινέζοι...
 
Οι μοναδικοί, τρόπον τινά “ανάδελφοι’ ιστορικά και γλωσσολογικά Χμερ πλησιάζουν πολιτιστικά τους Ταϊλανδούς και τους Λαοτιανούς μάλλον παρά τους Βιετναμέζους, οι οποίοι έχουν πιο πολύ κινεζική κληρονομιά και καταβολές. Επί πλέον, οι Βιετναμέζοι ακολουθούν τον μεγαλόσχημο Βουδισμό Μαχαγιάνα της Κίνας, ενώ οι Χμερ, οι Ταϊλανδοί και οι Λαοτιανοί (όπως και οι Βιρμανοί) ακολουθούν το πιο φολκλορικό παρακλάδι της Κεϋλάνης, που λέγεται Τεραβάδδα ή Χιναγιάννα. Η ινδική πολιτιστική επίδραση, ακόμη και μέσω της θρησκείας, είναι λοιπόν πολύ μεγάλη στους Χμερ.
 
Οι Βιετναμέζοι είναι πολύ πιό επιχειρηματικοί και εργατικοί και θεωρούν τους Χμερ τεμπέληδες. Δυστυχώς, δεν έχουν άδικο. Η διαφορά αυτή πρέπει να οφείλεται στο ότι η Καμπότζη, σε αντίθεση με τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, δεν είναι πυκνοκατοικημένη. Ειδικά το Βιετνάμ, είναι πατείς-με-πατώ-σε. Έτσι, ο μέσος καμποτζιανός αγρότης έχει στη διάθεσή του πολύ μεγαλύτερο χωράφι από τον βιετναμέζο, καθώς και μεγαλύτερο σπίτι. Η Καμπότζη ήταν ιστορικά η χώρα της αφθονίας, γιαυτό και οι Χμερ δεν χρειάζονταν να σκοτώνονται στη δουλειά, όπως έκαναν οι Βιετναμέζοι με τα μικροσκοπικά χωράφια τους, στα οποία προσπαθούσαν να επιτυγχάνουν δυό-τρεις συγκομιδές το χρόνο, χωρίς ν’ αφήνουν ούτε μια γωνίτσα γης ακαλλιέργητη.
 
Ούτε οι Ταϊλανδοί είναι ιδιαίτερα εργατικοί, μάλλον στην ίδια κατηγορία με τους Χμερ ανήκουν από αυτή την άποψη, αλλά είχαν την τύχη πολιτικής σταθερότητας για πολλά χρόνια, μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων και καλύτερου εκπαιδευτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να ζουν πολύ καλύτερα. Η διαφορά ΤαϊλάνδηςΚαμπότζης είναι κάτι που θυμίζει σύγκριση Ελλάδας και Αλβανίας. – Όσο για τους Λαοτιανούς, αυτόι είναι ένα είδος Ταϊλανδών, για να το πούμε απλά, και μιλάνε μιά ταϊλανδική διάλεκτο. Περίπου όπως οι “μακεδόνες” των Σκοπίων μιλούν μια μορφή βουλγαρικής, που όμως ισχυρίζονται ότι δεν την καταλαβαίνουν καθόλου (δήθεν).
 
Μια ριζοειδής (τι άλλο;) σύγκριση των λαών αυτών έχει ως εξής:
 
Οι Βιετναμέζοι καλλιεργούν το ρύζι (εργατικότητα).
Οι Χμερ κυττάζουν το ρύζι την ώρα που αυτό μεγαλώνει (απραξία).
Οι Λαοτιανοί ακούνε το ρύζι την ώρα που αυτό μεγαλώνει (ησυχία).
Οι Ταϊλανδοί πουλάνε το ρύζι! (όλα για πούλημα).
 
Γενικά, βέβαια, όλοι αυτοί οι λαοί της Ινδοκίνας είναι ευφυείς, ευγενικοί και αρκετά συνεργάσιμοι, τουλάχιστον έτσι δείχνουν εκ πρώτης όψεως (με τον χρόνο, πάντως, ανακαλύπτει κανείς ότι στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο εύκολοι όσο φαίνονται). Επίσης, είναι όλοι τους αγροτικοί λαοί, με ότι αυτό συνεπάγεται, ιδίως σε ότι αφορά τις απαιτήσεις περί ομοιομορφίας. Για παράδειγμα, δεν νοείται ινδοκινέζος, από όπου και να είναι, που να μην πάσχει από ρυζομανία.
 
 
Γεράσιμος Φουρλάνος   (www.fourlanos.com)
Your rating: None Average: 5 (5 votes)