Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019


Αίτια, υπαίτιοι και προσδιορισμός της κρίσης

“Αίτια, υπαίτιοι και προσδιορισμός της κρισης:
Είναι η κρίση οικονομική, κοινωνική, εθνική ή πολιτική;”

aganaktismenoi.jpgΣτις συζητήσεις επί του θέματος σχετικά με την “ΚΡΙΣΗ” μετέχουν όσοι επιθυμούν να διατυπώσουν ελεύθερα γνώμη και άποψη (χωρίς περιορισμό) καθώς και προτάσεις και τυχόν εμπειρίες δικές τους ή άλλων.
 
Σκοπός του διαλόγου είναι να εντοπιστούν τα αίτια και οι υπαίτιοι της κλιμακούμενης γενικής κρίσης, που επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα και τις πτυχές της καθημερινότητας (κυρίως του πολίτη που δεν έχει προνόμια και οποιουσδήποτε κομματικούς ή άλλους προστάτες), με διατύπωση προτάσεων εξόδου από αυτήν.
 
Επισημαίνεται, ότι στη συζήτηση μετέχουν χωρίς εξαίρεση όσοι επιθυμούν, άσχετα από επαγγελματική ή άλλη ιδιότητα, και παρέχεται σε όλους η ευκαιρία πληρέστερης ενημέρωσης και προβληματισμού.
 
 
 
 
Your rating: None Average: 5 (3 votes)
Σχόλια αναγνωστών:

Τελικά από τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να είναι πολιτική η κρίση. Καθαρά πολιτική και προέρχεται από πολιτικούς!

Κράντωρ
Mon, 11/14/2011 - 10:42

Η κρίση είναι κύρια κοινωνική. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Έχετε δει ελληνική επιχείρηση που ανήκει σε οικογένεια να μην διαλύεται; Οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις καταρρέουν και από τις συγκρούσεις των μετόχων κυρίως αν ανήκουν σε μια οικογένεια. Όπου συνεργάζονται έλληνες οι συνεργασίες καταλήγουν σε συγκρούσεις και διάλυση. Χρειαζόμαστε συνεκτικότητα σαν λαός και κοινωνία που δεν έχουμε.

Στέλιος Αποστολίδης
Thu, 09/22/2011 - 23:47

Η κρίση είναι τόσο πολιτική όσο και κοινωνική. Συγκεκριμένα, εξ αιτίας της κακής πολιτικής, του πολιτικαντισμού, διορίσθηκε τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού στο δημόσιο και, για τον ίδιο λόγο, άλλο τεράστιο ποσοστό κάθεται μαζί με τους υπαλλήλους του δημοσίου και εισπράττει σύνταξη ή συντάξεις. Έτσι το 1/3 του πληθυσμού κάθεται και αναπαύεται επί πληρωμή. Ένα άλλο ποσοστό αποτελείται από υπερήλικους και ανήλικους και απομένει ένα ελάχιστο μέρος να δουλεύει και να πληρώνει όσους κάθονται. Αυτό συνιστά την κρίση: Η απραγία, η ραστώνη, η ξάπλα και η ανευθυνότητα που καταλήγουν στο σάπισμα ολόκληρης της κοινωνίας που μεταλλάσσεται σε κοινωνία ανεύθυνων, αργόσχολων και συνεχώς παραπονούμενων.

Στάθης Σωτηρίου
Wed, 09/21/2011 - 22:28

Τελικά δεν βρέθηκε ούτε ένας που να μας πει τις προσωπικές τυχον εμπειρίες του σχετικά με την "κρίση" σε κάποιο τομέα (επαγγελματικό, πολιτικό, ευρύτερα κοινωνικό). Πόσες περιπτώσεις, για παράδειγμα, γνωρίζουμε ψεύτικων συνταξιοδοτήσεων, αργομισθιών, μιζών, απατών και άλλων; Μήπως δεν πληροφορηθήκαμε τέτοιες περιπτώσεις από το περιβάλλον μας; Ομως, οι περισσότεροι, με την αδιαφορία μας, συγκαλύπτουμε και συμβάλλουμε και τώρα στη διατήρηση της "κρισης" στην κοινωνία και τη ζωή μας.

Ανώνυμος
Sat, 07/16/2011 - 10:01

Δημοσιεύτηκε σήμερα στους Financial Times ένα ενδιαφέρον άρθρο από τον πρώην υπουργό οικονομικών της Τουρκίας, Kemal Dervis, σχετικά με το πώς μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Νομίζω ότι περιέχει ορισμένες σοβαρές προτάσεις, που μπορεί η χώρα να υλοποιήσει ώστε να βγει από την ύφεση.

http://www.ft.com/cms/s/0/466688d2-a8c2-11e0-b877-00144feabdc0.html

(σε περίπτωση που δεν σας επιτραπεί η πρόσβαση, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: http://translate.google.com/translate?hl=el&u=http://www.ft.com/cms/s/0/... )

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Κώστας Σ.

Κωστας Σ.
Fri, 07/08/2011 - 23:52

Χρήσιμο και ενδιαφέρον είναι το άρθρο του συγκεκριμένου πολιτικού της Τουρκίας, είναι όμως ειρωνικό να βρίσκει λύσεις εξόδου από την κρίση για την Ελλάδα ο άσπονδος εχθρός μας και να μην είμαστε εμείς οι ίδιοι σε θέση να εργαστούμε σοβαρά και συλλογικά για τον ίδιο σκοπό.
Είναι γεγονός πως σοβαροί άνθρωποι, που προτείνουν σοβαρές λύσεις και διατυπώνουν έξυπνες γνώμες, υπάρχουν παντού στον κόσμο και θα ήταν ευχής έργο, αν ανακαλύπταμε τέτοιους και στη χώρα μας, που, λογικά, πρέπει κάπου να βρίσκονται, παραμερισμένοι και εξουδετερωμένοι από τους γνωστούς φεουδάρχες και κακούς επαγγελματίες της πολιτικής.

Σχολιαστής
Thu, 07/14/2011 - 16:21

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ Η ΧΑΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΩΚΟΠΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

RP
Wed, 07/06/2011 - 12:38

Το ερώτημα σχετικά με την υπόθεση της χρεοκοπίας είναι: Να χρεοκοπήσει η Ελλάδα οικονομικά, ηθικά, ιδεολογικά, κοινωνικά; Επειδή η κοινωνική, η ηθική και η ιδεολογική χρεοκοπία μάλλον είναι ήδη πραγματικότητες και, μάλιστα, εδώ και δεκαετίες. Η οικονομική χρεοκοπία θα πρέπει να αναφέρεται στην επίσιμη βεβαίωσή της, με δεδομένο το γεγονός πως ήδη οικονομικά η κατάσταση είναι αυτή της πλήρους χρεοκοπίας, την οποία δεν επιτρέπουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες να πιστοποιηθεί, για λόγους που πρέπει να ερευνηθούν.

ΕΙΠ

E.Π.
Thu, 07/07/2011 - 14:07

Βλέπουμε κάθε μέρα, νέα μέτρα, νέες εξαγγελίες, οι οποίες αποτελούν όλο και περισσότερα προβλήματα (οικονομικά και κοινωνικά) για ολο τον ελληνικό λαό. Κύριος αρωγός σε όλη την προπαγάνδα των νέων μέτρων και στην παθητική εφαρμογή των όσων προτείνει το ΔΝΤ αποτελούν και τα ΜΜΕ, των οποίων η δράση κάθε άλλο εξυπηρετεί το συμφέρον του λαού. Ξεκινώντας λοιπόν απο αυτό θα πρέπει ισως να σταματήσουμε να επηρεαζόμαστε απο κατευθυνόμενες ειδήσεις και να κρίνουμε-επικρίνουμε οχι μονο τους πολιτικούς αλλά και τους δημοσιογράφους που υπόκεινται στον έλεγχο των πολιτικών βουλήσεων.

Ωστόσο, τα κύρια αίτια της κρίσης δεν είναι ομάδες ανθρώπων του ενος ή του άλλου επαγγέλματος, αλλά όλοι οι Έλληνες όπως έχει προαναφερθεί, οι οποίοι έπεσαν κατα καιρούς θύματα των "δώρων" που τους έκανε η εκάστοτε κυβέρνηση, μένοντας σιωπηλοί και ενισχύοντας με μία ψήφο την κάθε παραταξη αναφερόμενος σε όλα τα κομματα.
Επιπλέον, ο ρόλος των συνδικαλιστών είναι ένα κομμάτι που μπορεί να αναλυθεί αρκετά, όσον αφορά το ρόλο τους και κατα πόσο έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην κατοχύρωση των εργασιακών διακιωμάτων τον τελευταίο χρονο, ακόμη και για το πόσο άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση.
Θα λέγαμε μάλιστα οτι είναι χαρακτηριστική η φράση "διαίρει και βασίλευε", η οποία αντικατοπτρίζει την σημερινή κατασταση στη ελληνική κοινωνία, με την ύπαρξη τοσων πολλών ομάδων με διαφορετική κοινωνική και πολιτική προσέγγιση που είναι αδυνατον ολοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτο που δικαιωματικά μας αξιζει. Οταν μαλιστα εμφανιστεί ενα κοινο προβλημα το οποίο μπορει να λυθεί με την απο κοινού αποφαση και συγκατάθεση, αρχίζει καθε ομαδα να διεκδικεί το μερίδιο δόξας που θέλει για να επιβραβεύσει τον εαυτό της απομακρυνόμενοι πλεόν απο το ουσιαστικό προβλημα, οδηγούμενοι στην διαφωνία και την διόγκωση του προβλήματος.
Με την χρήση της παραπάνω τακτικής, μένουμε υποχείρια των πολιτικών δυνάμεων που με δική τους ευθύνη οδήγησαν την χώρα σε λανθασμένες κατευθύνσεις και χειρισμούς.
Ειναι δε περιττό να αναφέρουμε την εγωιστική συμπεριφορά πολλών συνανθρώπων μας που καταχραστηκαν χρημα και αξιώματα, με απωτερο σκοπό την προσωπικη ευμάρεια, στερώντας στον ελληνικό λαό την πρόοδο και την ανάπτυξη σε πολλούς τομείς.

Θα σταματήσω εδώ έχοντας αναφέρει μονο ένα μικρό δείγμα της καταντιας που είχαμε, και λέω "είχαμε" θέλοντας να τονίσω πως είναι καιρός να αλλάξουμε συνήθειες φροντίζοντας τον τόπο μας, την χώρα μας και το μέλλον των επόμενων γεννεών.

Γεράσιμος Καν.
Tue, 07/05/2011 - 17:43

Οι υπεύθυνοι, κατά τη γνώμη μου είναι:
1. Ο εαυτός μου
2. Δημοσιογράφοι - ΜΜΕ
3. Πολιτικοί

Προσωπικά συμφωνώ με τον Πάγκαλο "μαζί τα φάγαμε" ή τουλάχιστον "δεν κάναμε κάτι για να μην τρώνε". Επικρατούσε μια "ένοχη σιωπή", καθώς το χρήμα ήταν φτηνό και κυκλοφορούσε. Είχαμε όλοι -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- λαμβάνειν και αυτό μας αδρανοποιούσε.

Οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγάλοι ένοχοι. Μετ' επιτάσεως ζητούσαν προσλήψεις όταν απολύονταν υπάλληλοι, μεγαλύτερες αυξήσεις από "ένα κουλούρι την ημέρα" και απολύσεις όταν προσλαμβάνανε. Απλώς αντίθετοι στην κυβέρνηση για να είναι αρεστοί. Κατώτεροι των περιστάσεων τότε, κατώτεροι και τώρα. Αναξιόπιστοι και καιροσκόποι, ειδικοί επί παντός επιστητού. Συζητάμε για οικονομία, οικονομολόγοι, συζητάμε για τη γρίπη, γιατροί, συζητάμε για τη Φουκοσίμα, πυρηνικοί επιστήμονες, συζητάμε για την τρομοκρατία, αστυνομικοί συντάκτες (όταν αναζητούσαν τον Κουφοντίνα, ο Σπύρος Καρατζαφέρης έδωσε την ασφαλή πληροφορία την οποία άκουσα με τα αυτιά μου, ότι κρύβεται σε προάστιο των Αθηνών και στις ταράτσες υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές. Προέβλεψε επίσης ότι θα υπάρξει αιματοχυσία. Και δεν μπορούσε - ασφαλώς- να αποκαλύψει την πηγή του. Η πραγματικότητα; Ο Κουφοντίνας έκανε μπάνια στην Αίγινα).

Καταρχήν, η αντιπολίτευση, η οποία πανηγύριζε ότι με τον αγώνα της απέτρεψε την εφαρμογή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό. Τα αποτελέσματα γνωστά. Οι αυξήσεις ανάγονταν σε ποσό ανά ημέρα, που αντιστοιχούσε σε "κουλούρι" ενώ οι φόροι σήμερα υπολογίζονται σε ετήσια βάση και υπολογίζονται ως πολλαπλάσια του μισθού. Ανευθυνότητα.
Από την άλλη,οι κυβερνήσεις, που πάντα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, κι όπως είπε και ο Προκόπης Παυλόπουλος στο σημερινό δελτίο του Μέγκα δεν μπορούσε να κάνει περικοπές όταν ήταν στην κυβέρνηση, διότι είχε αντίθετους τους δημοσιογράφους.

Για να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση και για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τα παιδιά μας, πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια των προγραμμάτων που έχουν καταρτιστεί σε συνεργασία με τους εταίρους μας και το μόνο που δε θα συγχωρούσα είναι όχι η επιβολή φόρων, αλλά η ατολμία και η αποτυχία αυτού του προγράμματος. Συμφωνώ με τη δήλωση των πανεπιστημιακών περί στήριξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος "τολμήστε" και διαφωνώ με τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων οι οποίοι δεν μπορώ να καταλάβω τι συμφέροντα εξυπηρετούν γιατί, ασφαλώς, υπάρχουν τέτοια, αν λάβουμε υπ' όψη μας ότι έχουν αναρτήσει πανό "σηκώστε τα χρήματα σας από τις τράπεζες".

Όσον αφορά τις επιθέσεις "αγανακτισμένων", σε αυτούς που ψήφισαν υπέρ του μεσοπρόθεσμου, θα ήθελα κάποιος να μου πει τι πρέπει να κάνω εγώ που συμφωνώ με το μεσοπρόθεσμο εναντίον των βουλευτών που δεν το ψήφισαν.

Ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε να καταθέσω κι εγώ την άποψη μου στο δημόσιο διάλογο που διεξάγετε για την κρίση.

Κώστας

Κωστας Σ.
Mon, 07/04/2011 - 21:35

Στη χώρα μας δεν ενδιαφέρει τους περισσότερους η επικοδομητική συζήτηση, ούτε επικρατεί ο δημοκρατικός διάλογος της λογικής, αλλά διαδίδονται ανιτιθέμενοι και, κατά κανόνα, ανόητοι και ανερμάτιστοι μονόλογοι. Κάθε ένας που διατυπώνει γνώμη διεκδικεί ανόητα το αλάθητο, δηλώνοντας πως μόνο η δική του άποψη είναι η σωστή, οι δε γνώμες των άλλων προέρχονται από "προδότες", "ενδοτικούς", "πράκτορες", "ανίκανους" κλπ.
Με άλλα λόγια η συμπεριφορά των περισσότερων είναι γνήσια τριτοκοσμική και, σε κάθε περίπτωση, κομπλεξική. Συνεπώς, η άποψη του Κώστα, πως είναι υπέρ εκείνων των βουλευτών, που συμφώνησαν με το μεσοπρόθεσμο χάνεται μέσα στον θόρυβο αυτών, που θεωρούν τους εαυτούς τους γνώστες των πάντων, δήθεν αλάθητους, και υποστηρίζονται από την πλειονότητα των ημιμαθών και αμαθών δημοσιογράφων, που με τις κραυγές και την καταστροφολογία τους την καθημερινή έχουν ενσπείρει ευρύτατα την απογοήτευση και, κυρίως, την ανασφάλεια και τον τρόμο, οδηγώντας πολλούς που παρασύρονται σε ακρότητες και στη βία.
Για τον λόγο αυτό, όσοι αντιτίθενται στις κραυγές, στα συνθήματα και στην αμάθεια, πρέπει, με επιχειρήματα, με νηφαλιότητα, με σύνεση, με γνώση και με τον αληθινό διάλογο, ανταλλάσσοντας απόψεις, να ενημερωθούν, να ενημερώσουν και να υποστηρίξουν ό τι ωφελεί και προάγει το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας, δηλαδή του λαού συνολικά και κάθε ενός ξεχωριστά, με επιχειρήματα και με στοιχεία και όχι με κραυγές και με τα συνθήματα της αγέλης. Όμως, το τι συμφέρει δεν θα μας το πούν οι ανερμάτιστοι δημοσιογράφοι, ούτε οι επαγγελματίες της πολιτικής και του σάπιου συνδικαλισμού των συνεχνιών.
Το συμφέρον μας θα το ανακαλύψουμε εμείς, ερευνώντας και μαθαίνοντας, επιδιώκοντας να μην επαναλάβουμε τα λάθη, εξ αιτίας των οποίων τη θαυμάσια χώρα μας καταφέραμε να την εξευτελίσουμε και συνεχίζουμε οι περισσότεροι, επηρεαζόμενοι από την καθημερινή πλύση εγκεφάλου, που διενεργείται από τα λεγόμενα ΜΜΕ καθώς και από τους αμετανόητους επαγγελματίες πολιτικούς της οικογενειοκρατίας και της σύγχρονης φεουδαρχίας.

Alter Ego
Wed, 07/06/2011 - 00:07

Συμφωνώ απόλυτα. Χρειάζεται διαρκές φιλτράρισμα των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά από τηλεοράσεις και δημοσιογράφους. Τα κατεστημένα συμφέροντα είναι πολλά και "παίζουν" διάφορα παιχνίδια.
Οι συνειδητοποιημένοι πολίτες πρέπει να κρατούν κριτική στάση και να αναζητούν την αντικειμενική και ψύχραιμη ενημέρωση ώστε να έχουν μια "καθαρή" εικόνα για τα πράγματα.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια για να καταλάβουμε τι συνέβη, τι έφταιξε αλλά και τι θα γίνει αύριο, σίγουρα καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων. Όσοι έχουν άποψη, θα πρέπει να την καταθέσουν ώστε να εκφραστεί και μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που "παπαγαλίζουν" τα δελτία των 8. Θα κάνει καλό σε όλους μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Κώστας Σ.

Κωστας Σ.
Sat, 07/09/2011 - 00:14

To πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό και συνοψίζεται κυρίως στην αδυναμία των κομμάτων και των εκάστοτε κυβερνήσεων να έρθουν σε πραγματική ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα της γνωστής πελατείας, να κόψουν δηλαδή κάθε δεσμό με το πελατειακό σύστημα.
Τα κόμματα είναι ανίκανα να διαχειριστούν την οποίαδήποτε κρίση. Η Κυβέρνηση αδράνησε για μεγάλο χρονικό διάστημα να φέρει τομές και ρήξεις φοβούμενη το πολιτικό κόστος, τα κόμματα της αριστεράς ενδιαφέρονται μόνα μόνο γιά την αύξηση του εκλογικού τους ποσοστού, παρά τα υποκριτικά συνθήματά τους, ότι δήθεν ενδιαφέρονται για το δίκιο του ανήμπορου και του εξαθλιουμένου από την οικονομική κρίση συμπολίτη τους. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει στη γωνία καιροφυλακτώντας να πέσει σαν ώριμο φρούτο ο αντίπαλος για να αναρριχηθεί στην εξουσία για να επαναλάβει μία από τα ίδια.
'Ολοι μαζί ενωμένοι πρέπει να εργασθούμε για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι, από το δικό του χώρο εργασίας. Οι μούντζες στην πλατεία δεν είναι λύση, ούτε η έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και το Σύνταγμα του Κράτους. Χρειάζονται προτάσεις, λύσεις,ρήξεις, τομές και όχι ανεδαφικά συνθήματα για να πάει ο τόπος μας μπροστά.

Νικίτη

Ανώνυμος
Mon, 07/04/2011 - 21:09

Και πάνω από όλα χρειάζεται αυτοκριτική, δηλαδή να ελέγξουμε τι κάναμε ως ενεργοί πολίτες, τι κάνουμε τώρα και ποια είναι τα σχέδια και τα οράματά μας για το μέλλον σχετικά με την κοινωνία, μέσα στην οποία θέλουμε να ζήσουμε.

Παρατηρητής
Wed, 07/06/2011 - 08:40

Τα προβλήματα σήμερα δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά καθώς η κρίση μεγαλώνει μέρα με τη μέρα , παρατηρούμε ότι ο κόσμος διχάζεται και δεν ξέρει ποιόν να εμπιστευτεί και που να απευθυνθεί για να επιλύσει τα βασικά και καθημερινά προβλήματα. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πάντα έταζαν και συνεχίζουν να τάζουν στο λαό λαγούς με πετραχήλια, όμως τελικά δεν γίνεται τίποτα από όσα λένε απλά κερδίζουν χρόνο εις βάρος όλων μας και φυσικά του ίδιου τοθ κράτους που ηγούνται. Σίγουρα δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρατηρούμε την καταστροφή ή την χρεοκοπία να έρχεται , αλλά να δράσουμε πρώτα με τον λόγο και το μυαλό και έπειτα όποιο αποτέλεσμα βγει να κάνουμε πράξεις μαζικά καθώς είμαστε όλοι εμείς η πολιτεία και όχι 300 άτομα στη βουλή που υποτίθεται πως εκλέχτηκαν από τον λαό για τον λαό.

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Mon, 07/04/2011 - 14:57

ανεξαρτητα απο τους λογους που φτασαμε εδω, δεν θα καταφερουμε να ξεφυγουμε απο αυτες τις συνθηκες οχι γιατι δε θελει ο κοσμος, αλλα μερος αυτου... τωρα στη κυβερνηση ειναι το πασοκ, αυριο η νεα δημοκρατια... εδω εχουμε δικαιωμα να γραψουμε την αποψη μας, στο συνταγμα Κ Παπουτση δεν ειχαμε δικαωμα να παρευρεθουμε. Σας εχει μηνυσει η διεθνης αμνηστια, με αυτα που δηλωσατε δειχνετε το ποιον του πολιτικου συστηματος, τις αγκιλωσεις και διαφορα αλλα. Ξεραμε για ενα αλλο ΠΑΣΟΚ, ευτυχως μας ξυπνησατε. Η εξουσια εδειξε στο λαο τον νομο της ζουγκλας. Καποιοι φιλοι το εστειλαν αυτο για να πουμε τη γνωμη μας.. ε και?

Ανώνυμος
Thu, 06/30/2011 - 18:47

Ολων η γνώμη μετράει. Κι αν στηρίζεται στην πραγματικότητα και στη λογική, μπορεί να ωφελήσει πολλούς, να τους δώσει αφορμή να σκεφτούν με βάση τη δική σου γνώμη, που είναι η γνώμη του αγανακτισμένου και απογοητευμένου. Κατά τη δική μου γνώμη, η (δια)φθαρμένη εξουσία θέλει μόνο απογοητευμένους και αγανακτισμένους, χωρίς γνώμη, που να μη μπερδεύονται και πολύ στα πόδια της, για να κάνει ό τι γουστάρει. Δεν θέλει τη γνώμη κανενός, εκτός από τη γνώμη των κολλητών της. Θέλει τις εξεγέρσεις για να τις καταστέλλει. Αν ακούγονται οι γνώμες των πολλών, θα εξαφανιστεί η εξουσία της καταστολής, είτε το θέλει, είτε όχι. Χρειάζονται γνώμες, που να ενοχλούν, να απαιτούν, να αγωνίζονται και να νικούν. Χωρίς γνώμη, δεν υπάρχει νίκη. Γνώμες δεν ακούγονται μόνο στα νεκροταφεία...
E. P.

Ε. P.
Sat, 07/02/2011 - 00:52

Δεν γνωρίζω πραγματικά αν υπάρχει τελικά κρίση ή αν όλο αυτό που ζούμε είναι φτιαχτό για κάποιους λόγους.
Αν όντως όμως υπάρχει, πιστεύω ότι φταίει πρώτα απ'ολα αυτός που βλέπουμε κάθε πρωί στον καθρέφτη και μετά όλοι οι άλλοι γύρω μας.
Η διαμόρφωση του χαρακτήρα και η νοοτροπία του μέσου Νεοέλληνα ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια,μέσα από την ίδια του την οικογένεια.
Η δημιουργία κακομαθημένων νέων από τους γονείς, η ανύπαρκτη παροχή δημοσίας παιδείας και η ανεξέλεγκτη κατεύθυνση στο άγνωστο των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν ως αποτέλεσμα τα εξής παρακάτω:
Ενδοσχολική βία
Eλεύθερη διακίνηση ναρκωτικών ακόμα και στα γυμνάσια
Kομματικά γκέτα στα πανεπιστήμια( ΠΑΣΠ, ΔΑΠΝ,ΔΦΚ, ΚΝΕ) με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων
SIEMENS
Βατοπέδι
Off shore εταιρείες με σκοπό την φοροδιαφυγή
Γενική φοροδιαφυγή
Yποκλοπές
VODAFONE
Στημένα αθλήματα, στοίχημα, παράνομος τζόγος,
Τοκογλυφίες, τράπεζες, Τειρεσίας, χρηματιστήρια
Μίζες σε δημοσία έργα και όχι μόνο
Φακελάκια και ιδιωτικοποίηση του δημοσίου συστήματος υγειάς, παράνομες συνταγογραφήσεις
Ομόλογα, ταμεία, υποβρύχια
Παραδικαστικά κυκλώματα
Εκκλησιαστικά σκάνδαλα με γραμματείς και φαρισαίους
Αυθαίρετα οικόπεδα, αυθαιρεσία γενική, μόλυνση του περιβάλλοντος, παράνομες χωματερές
Νονοί της νύχτας, πορνεία και νταβατζήδες
Διαφθορά σε σώματα ασφάλειας
Μαύρο χρήμα, φακελάκια σε δημόσιες υπηρεσίες,
Ανασφάλιστη εργασία, παρεμπόριο, ακάλυπτες επιταγές, φέσια, δανικά και αγύριστα
Προστασία των απατεώνων από τους νόμους
Κατευθυνόμενη δημοσιογραφία
Ψευτοσυνδικαλισμός και πολιτικοποίηση αυτών
Σκάνδαλα σε ΕΡΤ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και 1002 άλλα
Επίδομα ζεστάματος αυτοκίνητου
Επίδομα στους υπάλληλους των μέσων μαζικής μεταφοράς διότι έφτασαν τον επιβάτη εμπρόθεσμα στον προορισμό του
Διαγραφές πρόστιμων και παραβάσεων πάσης φύσης,
Παράνομες συντάξεις σε νεκρούς και ζωντανούς
Διπλές θέσεις στο δημόσιο, υλοποίηση του ονείρου για μια θέση στο δημόσιο
Ρουσφέτια, ψήφιση και επανεκλογή άχρηστων, και τέλος έλλειψη πρότασης εναλλακτικής κυβέρνησης.

Αυτά είναι μερικά από τα αίτια της κρίσης για όσους την βιώνουν
και λέω μερικά γιατί θα μπορούσα να γεμίσω ολόκληρες σελίδες.
Το ξέρω ότι είναι κουραστικό να τα διαβάζεις,πόσο μάλλον να ζεις με αυτά!!!
Αφού τα ανεχτήκαμε τόσα χρόνια καλά να πάθουμε.
Αν δεν αλλάξουμε όλα αυτά, μας αξίζουν και χειρότερα
Εξαιρούνται άνθρωποι που ουδεμία σχέση έχουν έστω με ένα από τα παραπάνω.

Οι λύσεις για την επίλυση της κρίσης είναι οι εξής:
1) Να έχουμε υγεία.
2) Φροντίζουμε να μην έχουμε καμιά σχέση με τα αίτια της κρίσης που προανέφερα.
3) Πρέπει να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα να ζήσουμε χωρίς να έχουμε ανάγκη κανένα κράτος και καμιά δημοσία υπηρεσία (εφόσον δεν υπάρχει).
4) Πρέπει να ανακαλύψουμε τους ανθρώπους που αξίζουν να είναι διπλά μας γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε. (Ας δώσουμε αγάπη και εμπιστοσύνη σε αυτούς).
5) Μην τρέχετε στις κάλπες άδικα να ψηφίζετε κανέναν άχρηστο έως ότου εμφανιστεί ο απομηχανής θεός( που δεν πρόκειται) εκτός αν έχετε όρεξη να πειραματίζεστε.
Μία αλλαγή πολιτεύματος ίσως μας κάνει να ελπίζουμε.
6) Μην παρακολουθείτε ενημερωτικές εκπομπές. ΒΑΣΙΚΟ.
7) Ας εργαστούμε όσο μπορούμε για να εξασφαλίσουμε τις ανάγκες μας σε υλικά και ψυχικά αγαθά για το παρόν και το μέλλον μας.
8) Να σκεπτόμαστε λογικά και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες μας να προχωράμε στις εκάστοτε δαπάνες.
9) Ας φροντίσουμε να είμαστε τυπικοί με τα συνταξιοδοτικά μας προγράμματα εφόσον δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς και αν είμαστε τυχεροί ίσως μας ανταποδοθεί στο μέλλον.
10) Εφόσον υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης όπως ακούγεται καλό είναι να δώσουμε προσοχή στην τοποθέτηση των κεφαλαίων μας(αν μας έχει απομείνει ακόμη κάτι).

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η κρίση είναι δημούργημα του ''συστήματος'' και όλων αυτών που το υπηρετούν και το συντηρούν προς ώφελος τους.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΤΣΑΚΟΣ
Thu, 06/30/2011 - 02:06

Ενώ γενικά συμφωνώ με το κυρίως μέρος του παραπάνω κειμένου, μου φαίνεται πως ο σύντομος πρόλογος καθώς και ο επίλογος αναφέρονται σε άλλο κείμενο, ή δίνουν την εντύπωση πως άλλα ήθελε να πει ο συγγραφέας και άλλα είπε.

Ενώ το κυρίως κείμενο απαρριθμεί τα φαινόμενα όπως τα βλέπω και εγώ, και μάλιστα με τρόπο αυτοκριτικό, πράγμα σημαντικό για μένα, ο πρόλογος θέτει θέμα αν υπάρχει καν κρίση, ο δε επίλογος ξεχνά την αυτοκριτική και τα ρίχνει όλα στο σύστημα.

Η αρχική φράση (¨δεν γνωρίζω πραγματικά αν υπάρχει τελικά κρίση ή αν όλο αυτό που ζούμε είναι φτιαχτό για κάποιους λόγους¨) δείχνει ότι ο συγγραφέας παίρνει στα σοβαρά την αντίληψη, ότι όλο αυτό το πράγμα που ζούμε να είναι απλώς μιά συνομωσία/σκηνοθεσία, εκτός αν θέλει, απλά, να δείξει αβροφρωσύνη σε ένα σεβαστό μέρος του αναγνωστικού κοινού, που κατά τεκμήριο έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις θεωρίες της συνομωσίας.

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως κάθε ενασχόληση με θεωρίες συνομωσίας αποτελεί χάσιμο χρόνου, πρώτον διότι δεν μπορούν ούτε να αποδειχτούν ούτε να ανταποδειχτούν, συνεπώς, είναι μάλλον μεταφυσικό το θέμα, δεύτερον διότι αν τέτοιες συνομωσίες όντως υπάρχουν τότε το μόνο που λογικά θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι να μεριμνήσουμε ώστε να μην ευοδωθούν, και τρίτον διότι από εμπειρία γνωρίζω ότι μόνον τριτοκοσμικοί και ανατολίτες εξηγούν τον κόσμο με θεωρίες συνομωσίας. Εμείς υποτίθεται ότι έχουμε το DNA του Πλάτωνα και ¨ανήκουμε εις την Δύσιν¨, εκτός αν δεν είναι έτσι τα πράγματα...

Αλλά είναι και τραβηγμένες οι θεωρίες της συνομωσίας: υπάρχει πραγματικά ο παντοδύναμος σκηνοθέτης που να μπορέσει να συντονίσει τα πάντα και τους πάντες σε τέτοιο βαθμό, ώστε να πιστεύουμε όλοι ότι υπάρχει κρίση την στιγμή που δεν υπάρχει; Προσωπικά, πιστεύω ότι η φύση (ή ο Θεός, ή ο Γιαραμπής) μας έδωσε τις πέντε αισθήσεις μας καθώς και τη λογική σκέψη για να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα ανήκουν στο χώρο της μαντείας και της μαγείας, μακριά από μας.

Μπαίνω μάλιστα στον πειρασμό να προσθέσω και το εξής: δεδομένου ότι οι άνθρωποι συνήθως ¨εξ ιδίων τα αλλότρια κρίνουν¨, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν ένας λαός, όπως ο δικός μας, ο οποίος δεν μπορεί καν να συντονίσει ούτε ένα δείπνο με μερικούς φίλους σε μιά ωρισμένη ημέρα και ώρα εντός της εβδομάδας, να πιστεύει πραγματικά ότι υπάρχουν τέτοιοι αρχισυνομότες, που προγραμματίζουν, συντονίζουν και ελέγχουν τα πάντα με τέτοια τελειότητα.

Ο επίλογος καταλήγει σε ένα ακόμη ελληνικό στερεότυπο, που το ακούμε διαρκώς: ότι φταίει το σύστημα. Υπό μιά έννοια, όντως φταίει το σύστημα, αλλά φοβούμαι ότι δεν εννούμε όλοι το ίδιο πράγμα με αυτή τη διαπίστωση. Πολλοί το εννούν ιδεολογικά, ότι δηλαδή φταίει ο καπιταλισμός, λες και ο σοσιαλισμός θα μας λύτρωνε (το είδαμε). Εγώ το εννοώ με την έννοια ότι καμιά από τις δραστηριότητές μας, σε οποιονδήποτε τομέα και επίπεδο, δεν γίνεται με καλό σύστημα. Από το πως οργανώνουμε το παρκάρισμα στη γειτονιά μας μέχρι τον τρόπο που οργανώνουμε τη δουλειά μας, αλλά και τον τρόπο που εργάζεται η βουλή, η κυβέρνηση και η δικαστική εξουσία, τα πάντα γίνονται χωρίς σύστημα, χαοτικά και χύμα. Με αυτή την έννοια, όντως φταίει το σύστημα, το οποίο, όμως, είναι καταδικό μας δημιούργημα. Δεν ήλθε κανείς από το διάστημα για να μας το επιβάλει με το ζόρι.

Εξαιρώντας, πάντως, τον πρόλογο και τον επίλογο, και με την επιφύλαξη ότι ίσως παρερμήνευσα τον επίλογό του, ο κύριος κορμός του κειμένου του κ. Κωτσάκου είναι αξιόλογος και με βρίσκει σύμφωνο.

Γεράσιμος Φουρλάνος

Γεράσιμος Φουρλάνος
Wed, 07/06/2011 - 12:09

η αλλαγη ερχεται μεσα απο το τι κανει ο καθενας. Πρατ τει συμφωνα με τις αρχες του... στη συνεχεια αφου ανοικει σε ενα κοινωνικο συνολο το βοηθαει να εξελιχθει? Η "εξουσια και οι δηλωσεις του Κ Παπουτση απεδειξαν και στο τελευταιο που ειχε ελπιδα πως δρα το σημερινο πολιτικο συστημα απο ολα τα κομματα... ξυλο αλυπητο ξυλο και παλι ξυλο σε ενα σκηνικο που ειχε προαποφασιστει. ο κοσμος λοιπον πρεπει να ερθει κοντα γιατι τα κομματα εχουν παρει χρηματα μεχρι το 2015 και πολυ δυσκολα πεφτει το "συστημα"
επεσε τοσο ξυλο ... που δε χρεαιζεται πετρελαιο για το χειμωνα...

να σε καλα Θοδωρη και σου ευχομαι να μην αλλαξεις καθως θα μεγαλωνεις
και να μη βυθιστεις στις επιταγες του πολιτικου συστηματος. Ειναι ενα τερας με πολλα κεφαλια και διαφορετικα προσωπα. Ο διαβολος το ζηλευει..

Ανώνυμος
Thu, 06/30/2011 - 18:52

Η απάντηση αυτή μου φαίνεται πλήρης και προς τη σωστή κατεύθυνση, επειδή ασχολείται τόσο με τα αίτια όσο και με την ίδια τη λεγόμενη "κρίση", που τελικά είναι "κρίση" εκάστου από εμάς και έχει σχέση πραγματικά με την κοινωνική συμπεριφορά μας, που ξεκινάει στρεβλά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται. Επίσης είναι πλήρης η τοποθέτηση αυτή, επειδή προτείνει και λύσεις, που φαίνονται λογικές και πραγματοποιήσιμες. Με άλλα λόγια ο συντάκτης της πρότασης είναι άνθρωπος προβληματισμένος, ισορροπημένος και σοβαρός, που αποτελεί σήμερα είδος "εν ανεπαρκεία". Πάντως, το τελικό συμπέρασμα, με βάση αυτές τις σκέψεις του Θ.Κ., είναι πως δεν υπάρχει ουσιαστική κρίση, αλλά τελικά ήρθαν στην επιφάνεια τα ελαττώματά μας, τα οποία πρέπει, αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα, να τα διορθώσουμε.

Ε. Παπαδάκης
Thu, 06/30/2011 - 10:50

Συμφωνώ με όσα γράφεις άλλα θέλω να πιστεύω πως είναι στο χέρι μας να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Οφείλουμε όλοι μας την επόμενη φορά που θα πάμε στις κάλπες να ψηφίσουμε με ευσυνειδησία κι όχι με κριτήριο το προσωπικό μας συμφέρον ή την ιδιοτελή μας εξυπηρέτηση -κοινώς ρουσφέτι- που θα ζητήσουμε από τον εκάστοτε βουλευτή!

ΔΙΟΝΥΣΙΑ Τ.
Wed, 06/29/2011 - 18:05

Συμφωνώ με τις απόψεις των περισσοτέρων. Τώρα όμως που ο κύβος ερίφθει και μπήκαμε και στο μεσοπρόθεσμο,μπορεί να μου πει κάποιος ,την περίπτωση της χρεωκοπίας γιατί την αποκλείσανε; Τι χειρότερο θα βιώναμε οι μικρομεσαίοι,οι συνταξιούχοι,οι ελεύθεροι επαγγελματίες ,οι μισθωτοι των πρώην 700 ευρώ, οι άνεργοι; Μήπως οι βολεμένοι θα έχαναν την βολή τους
και οι κλέφτες τα θύματα τους; Η μήπως θα ανατρεπόταν η παγκόσμια οικονομική και πολιτική ισοροπία;

ΡΑΝΙΑ Π
Wed, 06/29/2011 - 17:29

Νομίζω πως δεν υπάρχουν μικρομεσαίοι, αλλά μικρομεσαία μυαλά, όταν βέβαια υπάρχουν μυαλά στα κεφάλια των περισσότερων από εμάς, που συγκροτούμε τον "λαό". Η περίπτωση της χρεωκοπίας θα αποκλειστεί, εάν καταλάβουμε πως δεν είναι δυνατό να δουλεύει ο λεγόμενος "ιδιωτικός τομέας" για να συντηρεί τους αργόμισθους, δηλαδή εκείνους που εισπράττουν κάθε μήνα μισθό χωρίς να εργάζονται και έχουν τρυπώσει στο αποκαλούμενο "δημόσιο", που δεν είναι δημόσιο, αλλά πρυτανείο σίτισης οκνηρών. Είναι παράλογο να έχουμε, αν όχι την ωραιότερη, μια από τις ωραιότερες χώρες στην υφήλιο και να μην θέλουμε να ζούμε ευτυχείς, εργαζόμενοι πραγματικά και όχι εικονικά, με συνέπεια, τιμιότητα, φιλότιμο και τις άλλες αρετές, που χαρακτηρίζουν τους αληθινά πολιτισμένους ανθρώπους. Αλλά και κάτι άλλο: Τι σημαίνει "συνταξιούχοι" και ποιοι είναι οι "συνταξιούχοι" στη χώρα μας. Είναι οι πραγματικά απόμαχοι του βίου, που δεν έχουν πιά τις δυνάμεις να εργάζονται ή, στην πλειονότητά τους, είναι τέως αργόμισθοι, σχετικά νέοι στην ηλικία, ιδιοκτήτες σημαντικής περιουσίας, που κατάφεραν με διάφορους τρόπους να αποκτήσουν αυτήν την ανόητη ιδιότητα για να εξακολουθήσουν και με τον νόμο να κάθονται; Μάλλον θα πρέπει να πάψουμε να αναφερόμαστε σε δυστυχείς συνταξιούχος και να ασχοληθούμε με τους νέους ανθρώπους, που πρέπει να τους εφοδιάσουμε με αισιοδοξία και με όραμα και να τους στηρίξουμε όσοι έχουμε τη δύναμη αυτή, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα κοινωνία της προκοπής, της προόδου και της υγείας, με τους απατεώνες, τους ψεύτες και τους άρπαγες εκεί που ανήκουν, στη φυλακή!

E.Π.
Thu, 06/30/2011 - 16:08

Δηλαδή τα χλωρά,όπως ο παππούδες μας που πολέμησαν για την Έλλάδα , οι γονεις μας που δουλεύουν από τα παιδικά τους χρόνια,καθότι παιδιά του πολέμου, η περιπτερού της γειτονιάς που μεγάλωσε τα παιδιά της σε 2τμ.δουλεύοντας 15 ώρες την ημέρα, οι ναυτεργάτες στη ναυπηγοεπισκευαστική που δουλεύουν για 4 μεροκάματα τον μήνα, οι τροχονόμοι που 8 ωρες ειναι στη ζέστη και το καυσαέριο ή στο κρύο και τον κατακλυσμό,οι πυροσβέστες που δηλητηριάζονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και δάση,οι αστυνόμοι που σακατεύονται και σακατεύουν γιατί έτσι τους διέταξαν για 1000 euro και άλλοι πολλοί, πρέπει να καούν επειδή το ανίκανο κράτος δεν μπορεί και όπως αποδεικνύεται δεν θέλει να απομονώσει τα ξερά ; Τους βολεμένους συγγενείς του κάθε αρχηβολεμένου;(η λέξη δεν υπάρχει σε κανένα λεξικο,ξέρουμε όμως όλοι τι σημαίνει, όλο και κάποιο γνωστό έχουμε) Και στη σημερινή εποχή με την ισχύουσα κατάσταση και την τρομοκρατία γιά το ότι''θα έρθουν και χειρότερα'' πού να βρεθεί η αισιοδοξία για να στηρίξουμε την νέα γενειά . Τί να πώ στον 18χρονογιό μου; Να σπουδάσει άλλα 2-4 χρόνια , επί πληρωμή βέβαια, γιατί η δωρεάν παιδεία έχει ξεχαστεί εδώ και πολλα χρόνια,και να βγεί στην αγορά εργασίας χωρίς να δηλώσει τα πτυχία του επειδή κανείς δεν θα του δώσει το επιπλέον επίδομα που θα δικαιούται;ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.Η δε κόρη μου με πτυχίο βρεφονηπιαγωγού και αγγλικής φιλολογίας δουλεύει σερβιτόρα γιατί το 90% των παιδικών σταθμών και των φροντιστηρίων έκλεισαν.ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Και τι σπίτι θ ανοίξουν ή τι οικογένεια να κάνουν με 500euro το μήνα; Τα επιδόματα των τρίτεκνων από 205 το έκαναν 116 euro. το δίμηνο. Να τους τα χαρίσουμε. Κατά τ άλλα είμαστε κράτος με αυξημένη υπογεννητικότητα. Ηδη τις υπέροχες παραλίες τις πληρώνουμε για να τις χαρούμε. Σε λίγο θα πληρώνουμε και για το δικαίωμα να βλέπουμε τον υπέροχο ήλιο της ωραιότερης χώρας της υφηλίου. ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.
ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.
Ας ενωθούμε όλοι όσοι νοιώθουμε ότι ανήκουμε στα χλωρά ,να κάψουμε τα ξερά και να αποκεφαλήσουμε όλα τα σάπια ψάρια είτε αυτά είναι γόπες είτε μεγαλοκαρχαρίες.
ΡΑΝΙΑ Π

ΡΑΝΙΑ Π
Wed, 07/06/2011 - 13:52

Οι παππούδες μας, πολλών και οι πατεράδες, αμφιβάλλω αν πολέμησαν, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος (ίσως το μεγαλύτερο) για την Ελλάδα. Μάλλον από το 1828, το 1830 (που αναγνωρίστηκε το Βασίλειον της Ελλάδος) μέχρι και σχετικά πρόσφατα οι παπούδες, οι πατεράδες και οι απελθόντες εν γένει ή οι σε μεγάλη ηλικία ευρισκόμενοι στη ζωή ακόμα (ως προς τα πιο πρόσφατα γεγονότα), πολέμησαν μεταξύ τους: Οι Πελοποννήσιοι εναντίον των Ρουμελιωτών, οι νησιώτες εναντίον των στεριανών, οι πολιτικοί εναντίον των στρατιωτικών, οι βασιλικοί εναντίον των βενιζελικών, οι ορεινοί εναντίον των πεδινών, οι δημοκρατικοί εναντίον των δεξιών, οι αριστεροί εναντίον των αριστερών, οι δεξιοί εναντίον των αριστερών, οι κουτσοί εναντίον των κουλών (για να αστειευτώ επιτρεπτά), οι χουντικοί εναντίον των αντιχουντικών, οι νεοδημοκρατικοί εναντίον των νεοπασοκικών και ούτω καθ' εξής. Με άλλα λόγια, αντί να αγωνιστούμε με συνέπεια για την ελευθερία και μόνο, για την πρόοδο, την προκοπή και τον πολιτισμό, καλλιτερεύοντας τη ζωή μας (διαχρονικά), αγωνιστήκαμε (οι πρόγονοί μας και εμείς ή οι περισσότεροι από εμάς, για να εξαιρέσω κάποιους) για να νικήσουμε τον γείτονα, τον αδελφό, τον μισητό συγγενή, τον φίλο, τον πλησίον, προκειμένου να επικρατήσει το εγώ μας και να αισθανθούμε "αγαλλίαση", "ικανοποίηση" και την άγρια "χαρά" του καταστροφέα, που επικρατεί.
Και αυτό συνεχίστηκε και εξακολουθεί αδιάκοπα μέχρι σήμερα.
Και να μην ξεχνάμε, ότι ανακηρύσσουμε σε ήρωες συνήθως αποδεδειγμένα ασήμαντους, όπως επίσης ασήμαντους αναγορεύουμε σε "εθνάρχες" και "σωτήρες", χωρίς να ξέρουμε από τι μας έσωσαν ακριβώς!
Γι' αυτό η Ελλάδα του 1821 έμεινε ένα ασήμαντο κρατίδιο και παρέμεινε ασήμαντη, εξ αιτίας της συμπεριφοράς μας. Αλλά μέχρι και σήμερα εξακολουθούμε να θέλουμε τη χώρα μας να παραμένει κρατίδιο, ποντίκι με φωνή και σάλπισμα ελέφαντα, αντί να σοβαρευτούμε και να μιμηθούμε άλλους, σοβαρούς λαούς, που καταφέρνουν να υπάρχουν χωρίς τις δικές μας ξεφτίλες ή τους διασυρμούς (για να χρησιμοποιήσω καλύτερη έκφραση). Οι γονείς μας έγιναν "παιδιά του πολέμου", επειδή προηγήθηκε ο αλληλοσπαραγμός ή φαγωμάρα, η προς την Ανατολή περιπέτεια, η γνωστή καταστροφή στη Μ. Ασία και όλα τα άλλα τα μάλλον γνωστά, που λησμονούμε.
Και αυτή η εμμονή να φορτώνουμε τα ελαττώματά μας στο αφηρημένο "κράτος" ή στην άτιμη κοινωνία ή δεν ξέρω που αλλού, πότε θα ιαθεί; Τι σημαίνει "κράτος"; Δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Το "κράτος" είμαστε όλοι με τη γνωστή συμπεριφορά μας, σε κάθε στιγμή και σε κάθε τόπο: Φθονούμε την πρόοδο του γείτονα, τον οποίο άνετα συκοφαντούμε, επειδή ακριβώς ζηλεύουμε, αν βρούμε ευκαιρία αρπάζουμε το κτήμα του άλλου, αν αυτό παραμείνει έστω και για λίγο χωρίς επιτήρηση, καταληστεύουμε τον πελάτη, πουλώντας εμπορεύματα σε τιμές εξωπραγματικές, αθετούμε τις υποσχέσεις μας, δεν επιδεικνύουμε εργασιακή αρετή και συνέπεια, συμπεριφερόμαστα με απίστευτη αγένεια σε κάθε περίσταση και με αδιανόητη (ανόητη) επιθετικότητα, δεν διαθέτουμε αισθήματα συμπόνιας και αλληλεγγύης, κάνουμε τους έξυπνους ή τους εξυπνάκηδες, ως υπάλληλοι περιφρονούμε, καταπιέζουμε, βασανίζουμε, χλευάζουμε και γενικά για να μη μακρηγορώ, η συμπεριφορά καθημερινά του ενός προς τον άλλο είναι αχαρακτήριστη, δηλαδή η χείριστη, άσχετα από επαγγελματική ή άλλη ιδιότητα.
Συνεπώς, το "κράτος" είμαστε εμείς οι ίδιοι και τα ελαττώματά μας. Έτσι, μιλάμε για βολεμένους και αρχιβολεμένους, αντί να ασχολούμαστε με το τι κάναμε, τι κάνουμε και τι θα κάνουμε εμείς στο περιβάλλον μας το στενό και το ευρύτερο. Δηλαδή, ο φθόνος εξακολουθεί να μας κατατρώει: Μας ενδιαφέρουν οι όποιοι "βολεμένοι" και "αρχιβολεμένοι" και δεν μας ενδιαφέρουν τα όσα κάνουμε εμείς καθώς και τα όσα κάνουν οι "αβόλευτοι" (ή οι δηλώνοντες "αβόλευτοι"), που δεν αφήνουν να εργαστούν όσους θέλουν, με τις ατέρμονες καταλήψεις, τις ακατάπαυστες και τερατώδεις "διεκδικήσεις", με τις ανόητες απεργίες, τους εμπρησμούς, τις λεηλασίες, τις βεβηλώσεις μνημείων, τις καταστροφές αγαλμάτων και περιουσιών, τις θανατώσεις ανυποψίαστων εργαζομένων, τις καταδιώξεις των τουριστών, τα κλεισίματα των επιχειρήσεων και τα όσα άλλα πανάθλια και φρικτά βιώνουμε ουσιαστικά αδιαμαρτύρητα, αποδεχόμενοι με τη στάση μας όλες αυτές τις κακουργίες και τις αθλιότητες, που μάλλον επαινούμε ή, τουλάχιτον, ανεχόμαστε. Και μην ξεχνάμε, η κυβέρνηση ή κάθε κυβέρνηση είναι κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή μας.
Η δήλωση, ότι θα έρθουν τα χειρότερα είναι απολύτως σωστή, επειδή δεν λέμε να αλλάξουμε νοοτροπία και στάση ζωής. Να κάνουμε δηλαδή έξυπνες κινήσεις ως κοινωνία, που συνεννοείται και συνεργάζεται, κατανοώντας, ότι βρισκομαστε ήδη σε άλλον αιώνα, τον 21ο (εδώ και 11 χρόνια).
Ο κάθε ένας κάνει ο τι του κατέβη στο κεφάλι. Αδιαφορεί για τις συνέπειες των κατεδαφίσεών του. Δεν ενδιαφέρεται πέραν από τα στενά μυωπικά μικροσυμφέροντά του, και δεν σκέπτεται πως δεν τον ωφελούν σε τίποτα. Ολοι ζητούν και απαιτούν και επιβάλλουν κατοχυρώσεις: Οι δικηγόροι, με τις μεραρχίες τους (ανέρχονται ίσως και σε 42.000), οι γατροί, με τις πολυπληθέστερες μεραρχίες τους (ίσως να είναι και 60.000), οι μηχανικοί, οι οικονομολόγοι - λογιστές, οι καθηγητές, οι ταξιτζήδες, οι ιδιοκτήτες φορτηγών, οι περιπτερούχοι, οι συνταξιούχοι, οι αδειούχοι, οι προσοντούχοι, οι συμβασιούχοι, οι πτυχιούχοι και πλείστοι άλλοι, χωρίς καμία εξαίρεση. Όμως, το πτυχίο ή τα πτυχία δεν κατοχυρώνουν καμιά εργασία. Την εργασία την κατοχυρώνει η ικανότητα και, κυρίως, η διάθεση για δουλειά. Η εργατικότητα και η δράση. Οι νέοι υιοί και οι θυγατέρες πρέπει να αφήσουν το χέρι της μητέρας ή των γονέων και να χειραφετηθούν στον εργασιακό τομέα. Δουλειές υπάρχουν, εργαζόμενοι με διάθεση για εργασία δεν υπάρχουν. Ηδη κάποια εκατομμύρια αλλοδαπών εργάζονται και συντηρούνται, έστω και υπό καθεστώς ανισότητας και στερήσεων. Αν ο νέος απαρνηθεί την αδιάκοπη ανάπαυση και την επιδίωξη κατοχύρωσης, λόγω πτυχίου ή άλλων τυπικών δικαιολογητικών, και φύγει από τη σκιά των γονέων και απογαλακτιστεί, τότε θα σπάσει τα φράγματα των 500 και 700 € και θα ανέβει στην κλίμακα των αμοιβών. Αρκεί να υπάρξει θέληση για δουλειά και εργασιακή αρετή, που θ' αποκτηθεί αν ξυπνήσουμε όλοι και σοβαρευτούμε, έστω και αργά.

Ε.Π.
Fri, 07/08/2011 - 02:01

Και κάτι άλλο σημαντικό: Το πτυχίο δεν πρέπει να το παίρνουμε για να πάρουμε επίδομα, αλλά για να διευρυνθούν οι ορίζοντες του μυαλού μας, με τη γνώση, που ταυτόχρονα θα μας βγάλει την τσίμπλα από τα μάτια ή το τράχωμα!

Ε.Π.
Fri, 07/08/2011 - 03:31

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ , ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ''ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΩΝ'',ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΙ ΒΕΒΑΙΑ,ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΘΕΙ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΝΔΟΞΩΝ ΑΝΔΡΩΝ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΑΞΙΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ.ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΤΑΝ ΧΤΙΖΑΜΕ ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ.ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ''ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ'' ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΠΟΝΑΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΘΕΙ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΜΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ!!!ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ; ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ...

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΤΙΝΟΣ
Wed, 06/29/2011 - 01:21

Συμφωνώ με όσα λες αλλά στο χέρι μας είναι να βάλουμε έστω κι ένα λιθαράκι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Πρέπει την επόμενη φορά που θα πάμε στις κάλπες να ψηφίσουμε με ευσυνειδησία για το καλό του τόπου μας κι όχι με κριτήριο το προσωπικό μας συμφέρον ή την ιδιοτελή εξυπηρέτηση που θα ζητήσουμε από τον εκάστοτε βουλευτή!

E.Π.
Wed, 06/29/2011 - 17:59

Όλοι λέμε για κρίση σήμερα , ακούγονται πολλά που πανικοβάλουν τον κόσμο και γίνονται ακόμα χειρότερα εις βάρος της κοινωνίας βασιζόμενη όλοι στην κρίση. Αναρωτήθηκε κανείς όμως αν υπήρξε ποτέ κρίση; έχουμε μια χώρα με πλούσια υλικά αγαθά , μεταλλεύματα , γεωργία κλπ όμως μας εμποδίζουν να κάνουμε έρευνες για την μεταλλουργία η τα πετρέλαια μας , να ανοίξουμε βιομηχανίες όπως είχαμε παλιά με το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο όπου για κάποιο λόγο απέτυχε, αλλά και αν κάποιος έχει κάποια ιδέα σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι το κατάλληλο μέρος για επενδύσεις τέτοιου είδους. Και έρχεται το ερώτημα ποιος φταίει ο λαός οι πολιτικοί το εξωτερικό οι τελικά όλοι μαζί; και ιστορικά σαν έθνος είχαμε πάντα εμφυλίους και δεν μπορούσαμε να τα βρούμε καν μετάξι μας ειδικά στο παρελθόν αν ήμασταν ενωμένοι θα ήμασταν αφτί τη στιγμή ποιο πάνω από την Αμερική σε όλα τα επίπεδα κάτι που ο λαός δεν άφησε διότι πάντα υπήρχαν οι «βολεμένοι» και φυσικά οι κυβερνήσεις που είχαν πάντα σκοπό το ατομικό κέρδος και ποτέ το μαζικό και εθνικό.

jonhs22
Mon, 06/27/2011 - 19:33

Για μεταλλεύματα και πετρέλαια δεν γνωρίζω, αλλά γιατί να πάμε στα άγνωστα, όταν υπάρχουν τα γνωστα; Εδώ είμαστε η πρώτη χώρα σε ναυτιλία στον κόσμο και καταφέραμε να διώξουμε τους πλοιοκτήτες. Εδώ έχουμε όλα τα ατού να είμαστε η Φλώριδα της Ευρώπης από πλευράς τουρισμού και εγκατάστασης ευπόρων βορειοευρωπαίων συνταξιούχων, αλλά τους διώξαμε όλους με τη βλοσσυρότητά μας, τα ασταμάτητα ρεσιτάλ γαβγίσματος των ¨λαϊκών¨ μας αγωνιστών και το ότι ο βορειοευρωπαίος συνταξιούχος θέλει οκτώ με δέκα μήνες σούπερ-γραφειοκρατικής διαδικασίας τύπου Κάφκα για να αγοράσει ένα σπίτι, τη στιγμή που στη χώρα του το αγοράζει σε μερικές ώρες.

Αν τυχόν βρούμε μεταλλεύματα, με την νοοτροπία που έχουμε, σε τί νομίζετε πως θα βοηθήσουν; Μήπως σαν τη βοήθεια που έδωσαν στην Αγκόλα τα πετρέλαια και τα διαμάντια; Στο βιβλίο "The Bottom Billion" του Paul Collier θα βρείτε άπειρα παραδείγματα τριτοκοσμικών χωρών, που ενώ έχουν σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές ο λαός τους υποφέρει λόγω κακής διακυβέρνησης. Ο εν λόγω συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη τέτοιων πλουτοπαραγωγικών πηγών σε μιά χώρα με κακή διακυβέρνηση είναι παγίδα μάλλον παρά σωτηρία.

Γενικά, δεν μας βοηθάει το τα ψάχνουμε εξηγήσεις σε θεωρίες της συνομωσίας, που από τη φύση τους είναι αναπόδεικτες και χαραχτηρίζονται από την έλλειψη αυτοκριτικής. Ποιοί είναι τέλος πάντων αυτοί οι κακοί, που απαγορεύουν τις έρευνες μεταλλευμάτων στη χώρα μας; Τί συμφέρον θα είχαν; Πως το γνωρίζουμε εμείς ότι υπάρχει όντως τέτοια συνομωσία;

Δεν θα ήταν πιό αποδοτικό να ασχοληθούμε με τη δική μας την κακή διακυβέρνηση και την αντιαναπτυξιακή μας νοοτροπία; Στο κάτω-κάτω, τους κακούς συνομώτες από το υπερπέραν δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε, όμως την ασύληπτη γραφειοκρατία μας ίσως θα μπορούσαμε να την αλλάξουμε, όμως, ποιός ζήτησε ποτέ τέτοια αλλαγή; Πότε είδατε πορεία για να μην θέλει κανείς μιά βαλίτσα χαρτιά και σφραγίδες για να ανοίξει ένα περίπτερο, και δυό βαλίτσες χαρτιά για να το κλείσει; Τουναντίον, είδαμε μεγάλες πορείες και αντιδράσεις εναντίον της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, εναντίον της απελευθέρωσης της οικονομίας από την υπερρύθμιση και την πολυαπαγορευσία, εναντίον της συνένωσης των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να έχουμε μόνον μιά γραφειοκρατία και όχι εκατόν τόσες... Να, λοιπόν, ποιός μας φταίει. Να ποιός είναι ο χειρότερος εχθρός μας: ο ίδιος μας ο εαυτός.

Κατά δική μου εμπειρία, η προσπάθεια εξήγησης του κόσμου με θεωρίες συνομωσίας και με εκτόξευση κατηγοριών προς πάσα κατεύθυνση εκτός από τη δική μας είναι χαραχτηριστικό τριτοκοσμικών και ανατολιτών και όχι μορφωμένων ευρωπαίων. Οι ώριμοι λαοί ασκούν αυτοκριτική, οι τριτοκοσμικοί τα ρίχνουν όλα στους άλλους.

Αλλά και αν υπάρχει συνομωσία, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να μην της επιτρέψουμε να ευδοκιμήσει. Εδώ δεν οφελούν οι κατηγορίες, αλλά οι έξυπνες πράξεις. Οι βιετναμέζοι, για παράδειγμα, υπήρξαν θύμα αμερικάνικης συνομωσίας και όχι μόνον: μαζικής εισβολής, με μισό εκατομμύριο αμερικανικό στρατό στη χώρα τους, υπερσύγχρονους εξοπλισμούς, ελικόπτερα κτλ. Και όμως, τους νίκησαν, με μέσα ταπεινά και υποτυπώδη, χάρη στην εξυπνάδα τους και την αποφασιστικότητά τους. Δεν τους έπιασε η μοιρολατρία, όπως εμάς, που κατά βάθος πιστεύμουμε στο οθωμανικό κισμέτι.

Με την κάθε άλλο παρά φωτισμένη νοοτροπία μας, ακόμη και αν ανοίξουν βιομηχανίες και γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας, θα τους διώξουμε όλους, Κάτι με τις ¨λαϊκές κινητοποιήσεις¨, κάτι με τη συγκρουσιακή μας νοοτροπία, κάτι με την εφιαλτική μας γραφειοκρατία, και κάτι με τον αντιπαραγωγικό τρόπο εργασίας μας (πολλές ώρες δουλειάς αλλά λίγο αποτέλεσμα) θα τους διαλύσουμε. Και μετά θα παραπονούμαστε πως έγινε συνομωσία από εξωγήινους, που θέλουν το κακό μας...

Γεράσιμος Φουρλάνος
Wed, 07/06/2011 - 10:47

Οίδα πολλές απόψεις και θεωρώ πως όλοι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η διακυβέρνηση είναι λάθος και μάλιστα όχι από τα τελευταία χρόνια αλλά οι ρίζες του κακού έχουν χρόνια χτυπήσει την νοοτροπία μας και το σύστημα μας.
Θα ήθελα να εκφράσω μία διαφωνία που έχω όσον αφορά την άποψη του κυρίου Γεράσιμου Φουρλάνου για τις οργανώσεις και τις θεωρίες συνομωσίας. Συμφωνώ πως υπάρχουν πολλοί που τους αρέσει να βασίζονται σε θεωρίες με σκοπό την αδράνεια και την μοιρολατρία καθώς το θέμα από κοινωνικό που είναι και πολιτικό το πάμε σε θρησκευτικό , εξωγήινους , μεταφυσική και μυστικισμό . Θέματα άσχετα με αυτό που συζητάμε και σίγουρα δεν δίνουν κάποια λύση με τις υπάρχουσες γνώσεις . παρόλα αυτά όμως οι θεωρίες αυτές είναι πραγματικότητα όχι στο ποσοστό που κάποιοι δίνουν λανθασμένα και για διάφορους λόγους αλλά σε μία άλλη κλίμακα. Με λίγα λόγια ρωτάτε «Ποιοί είναι τέλος πάντων αυτοί οι κακοί, που απαγορεύουν τις έρευνες μεταλλευμάτων στη χώρα μας; Τί συμφέρον θα είχαν; Πως το γνωρίζουμε εμείς ότι υπάρχει όντως τέτοια συνομωσία;» η απάντηση είναι απλή. Ας δούμε τι είπε ο Henry Kissinger σε κάποιες δηλώσεις http://www.youtube.com/watch?v=aVmtbLc4t6M&feature=related
Και εδώ κάποια άλλα : http://www.youtube.com/watch?v=vTm10wx0ym0&feature=related
Φυσικά την δήλωση που έκανε το 1974 για τους έλληνες δεν είναι εύκολο να την βρούμε μιας και την έχουν ρίξει από το ιντερνέτ όμως όσοι είναι της τότε εποχής τα θυμούνται και φυσικά υπάρχει και η εν λόγο δήλωση του. Κάποιοι βέβαια προσπαθούν να τα καλύψουν αυτά όμως η ιστορία τα έχει καταγράψει και είπε τα εξής : Οι Έλληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικός απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή.
Πέραν τον όσον προείπα έχουμε και τις εσωτερικές διαμάχες καθώς φαίνεται οι εύποροι μαζί με πολιτικά πρόσωπα να έχουν σχηματίσει δικές τους ομάδες με σκοπό το συμφέρων και τον έλεγχο των μαζών. Αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο να επιτευχτεί ούτε θέλει τρελά μυαλά να σκεφτούν ιδέες. Αρκούν τα σωστά άτομα στις σωστές θέσεις να εκτελέσουν εντολές κάποιον που θέλουν να περάσουν ότι τους καπνίσει στο κεφάλι. Ένα μικρό παράδειγμα όλων αυτών είναι τα ναρκωτικά που είναι σχεδόν ελεύθερα στις μέρες μας , μόνο ΦΠΑ δεν έχουν ακόμα. Ενώ συνταγματικά είναι ακόμα και η χρήση παράνομη βλέπουμε σε δρόμους και κεντρικές πλατείες και σε ώρες αιχμής να γίνετε εμπόριο. Αυτό δεν το βλέπει η αστυνομία ή ποιο σωστά δεν το ξέρει και αν ναι γιατί δεν κάνει κάτι για την σύλληψη αυτών των ατόμων ; αποδείξεις λοιπόν δεν χρειάζεται να ψάξουμε να βρούμε σε μουσεία και μάντεις , αρκεί να κοιτάξουμε λίγο γύρο μας και θα βρούμε ότι ζητάμε. Τώρα ποιος πιστεύει και τη είναι ένα άλλο θέμα. Πάντως η κατά τη γνώμη μου φτιαχτή κρίση θα επιφέρει και άλλα παράξενα σύντομα και θα είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε.
Τέλος συμφωνώ πως έχουμε αντιπαραγωγικό έργο στη χώρα και λάθος νοοτροπία. Όμως πέρα από τους μεγαλοεπενδυτές φέρει ευθύνη και το κράτος και ειδικά οι 300 της βουλής που δεν έκατσαν ποτέ να καταλάβουν ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος τους και τη βάρος και ευθύνες φέρουν στις πλάτες τους. Σε άλλες χώρες που υποτίθεται είναι τριτοκοσμικές, τους εκτελούν η τους διώκουν με αυστηρές ποινές έως και θανάτου. Κάτι παρόμοιο γινόταν στην αρχαιότητα και για ποιο ασήμαντους λόγους. Το θέτω αυτό διότι αν ο λαός ξυπνήσει και καταλάβει πως όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν σκοπό την επίλυση του προβλήματος αλλά την επίλυση των συμφερόντων ίσως να έχουμε ακόμα και εμφύλιο πόλεμο μεταξύ μας.

jonhs22
Wed, 07/13/2011 - 03:59

Η κρίση είναι ταυτόχρονα πολιτική, κοινωνική και οικονομική και οφείλεται στις λανθασμένες επιλογές εκπροσώπων από τους πολίτες εδώ και τόσο χρόνια καθώς και στην καλλιέργεια σε κάθε ένα της νοοτροπίας του νεόπλουτου, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των περισσότερο από τις παραδοσιακές αξίες.

Σοφία
Fri, 06/24/2011 - 16:46

Κατά τη γνώμη μου η κρίση είναι και εθνική υπό την έννοια, ότι οι Νεοέλληνες ως σύγχρονο έθνος δεν έχουν την ικανότητα ή τη διάθεση να συνεργάζονται μεταξύ τους. Αντίθετα, κάθε ένας ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τα στενά προσωπικά και ιδιοτελή συμφέροντά του, χωρίς να ενδιαφέρεται για τους άλλους, εκτός από το να κακολογήσει, να συκοφαντήσει και να βλάψει, κινούμενος από φθόνο για όλους εκείνους, που πιστεύει πως ευδοκιμούν στον οικονομικό ή σε κάποιον άλλο, οποιονδήποτε, τομέα. Αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας είναι, με βάση τις εμπειρίες και τις διαπιστώσεις μου, ότι εύρωστες επιχειρήσεις διαλύονται, εξ αιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των συνεταίρων, δικαστικές διενέξεις οξύνονται χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αντιπαλότητα μεταξύ των εριζόντων, συγγενείς αλληλοεξοντώνονται, διεκδικούντες πολλές φορές ασήμαντης αξίας περιουσιακά στοιχεία, γείτονες εισβάλλουν σε ιδιοκτησίες γειτόνων και γενικά συντηρείται οξύτατος πόλεμος και ασυμφιλίωτη διαμάχη πάντων κατά πάντων. Αντίστοιχη ασυμφιλίωτη αντιπαλότητα παρατηρείται και σε πολιτικό επίπεδο με την ανικανότητα των πολιτικών να συνεννοούνται ακόμη και στα στοιχειώδη και αυτονότητα, με την όξυνση, χωρίς αιτία και χωρίς αφορμή, της πολιτικής διαμάχης, με κύρια διαπίστωση κάθε πολιτικός σχηματισμός να υποστηρίζει εντελώς αντίθετα από τους άλλους. Έτσι, δημιουργείται και συντηρείται κατάσταση χαώδης, που έχει δυσμενή επίπτωση σε όλους τους κατοίκους της Ελλάδας καθώς και σε κάθε ένα χωριστά. Συνεπώς, βασικός παράγων της κρίσης είναι και ο εδώ περιγραφόμενος, είναι δε δυνατό να εξλείψει μόνο μέσω της παιδείας, της ουσιαστικής μόρφωσης των πολιτών και της απόκτησης ιδεολογίας, στόχων και ονείρου ευτυχισμένης ζωής, που ομοίως λείπουν.

Anonymous
Wed, 06/22/2011 - 10:35

Για την κρίση κατά τη γνώμη μου υπαίτιοι είναι οι Έλληνες, η κοινωνία και κυρίως οι πολιτικοί! Ξεκίνησε να δημιουργείται πριν κάποια χρόνια όταν η πολιτική άρχισε να διαποτίζεται με κατεστημένα συμφέροντα, δωροδοκία, διαφθορά, μια πολιτική κατάσταση η οποία διαιωνίστηκε και όπως ήταν αναμενόμενο μας οδήγησε στην οικονομική κρίση.

Ανώνυμος
Sun, 06/19/2011 - 19:44

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ. ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΦΤΑΙΩ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΟΥΝ
ΛΥΣΕΙΣ, Η ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, Η ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΠΟΤΕ. ΣΑΝ ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ, ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΩ ΤΗΣ
ΤΙΜΕΣ ΜΟΥ,ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΩ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΖΗΤΑΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΘΕΙ... ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΕΓΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΡΑ ΕΓΩ ΕΧΩ ΤΗΝ ΛΥΣΗ.

A.B.
Thu, 06/16/2011 - 23:43

Είνα σωστές αυτές οι δηλώσεις που αποτελούν και ομολογία σχετικά με την αιτία και τους υπαίτιους της αποκαλούμενης "κρίσης". Όμως τέτοιες δηλώσεις κάνουν οι περισσότεροι χωρίς να προχωρούν σε πρακτικές διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Πρέπει, με βάση αυτές τις σκέψεις και τις ομολογίες ενοχής, να συνεργαστούμε όλοι, κάθε ένας στον δικό του τομέα για να αλλάξουν όλα και να γίνουν όπως θα έπρεπε να είναι. Να γίνουν φωτεινά, θετικά, αισιόδοξα και υγιή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κατοικούμε σε μια χώρα με ιδανικές συνθήκες ζωής και αντί να είμαστε ευτυχείς και μακάριοι κοντεύουμε να γίνουμε μακαρίτες, επειδή σε λίγο δεν αποκλείεται να επιτίθεται με μεγαλύτερη ένταση ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν είναι δύσκολο να αλλάξουμε τη νοοτροπία και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε. Αρκεί να ξυπνήσουμε και να δράσουμε όλοι μαζί, με λογική και σύνεση και, έτσι, η "κρίση" (η όποια "κρίση") θα γίνει παρελθόν.

Ε.Π.

E.Π.
Wed, 06/29/2011 - 17:59

Στην ελληνική μυθολογία το Κράτος ήταν η προσωποποίηση της ωμής εξουσίας κάθε μορφής (όχι μόνο της κρατικής). Το Κράτος, η Βία, ο Ζήλος και η Νίκη αναφέρονται από τον Ησίοδο στη Θεογονία του ως αδέλφια, τέκνα της Στυγός και του Πάλλαντα. Σε άλλες εκδοχές, το Κράτος είναι νόθο παιδί του Δία και μιας ανώνυμης θνητής γυναίκας, ή ένας Τιτάνας που δένει τον Προμηθέα στο βράχο. Ο Αισχύλος στην τραγωδία του Προμηθεύς Δεσμώτης παρουσιάζει το Κράτος και τη Βία ως υπηρέτες / πιστούς εκτελεστές του Δία να βοηθούν τον Ήφαιστο να δέσει τον Προμηθέα στα βράχια του Καυκάσου. Από τα λόγια του Κράτους είναι που ο θεατής πληροφορείται ότι ο Προμηθέας τιμωρείται επειδή έκλεψε τη φωτιά και την έδωσε στους ανθρώπους. Το Κράτος συμπληρώνει ότι «ελεύθερος κανείς, μονάχα ο Δίας» (οικονομική και νομική εξουσία θα λέγαμε σήμερα). Αλλά δεν του πλέκει το εγκώμιο, αφού λέει επίσης ότι ο Δίας είναι και πιο «πανούργος» από τον Προμηθέα και ότι «είναι σκληρόψυχος ο κάθε νέος αφέντης» (στ. 35). Γενικά πάντως το Κράτος απλά αποδέχεται τις διαταγές του Δία χωρίς αντίθετη σκέψη. Η δικαιοσύνη του Δία είναι για το Κράτος η μόνη δυνατή δικαιοσύνη. Το Κράτος είναι ανίκανο να αισθανθεί φιλία ή οίκτο, επειδή δεν έχει δικό του σύστημα αξιών παρεκτός αυτό που του έχει επιβληθεί από τον Δία. Ο Τιτάνας Προμηθέας δένεται στον Καύκασο τιμωρημένος απ' το Δία. Ο Ήφαιστος τον συμπονάει, καθώς το Κράτος και η Βία τον καρφώνουν αλύπητα. Στη συνέχεια τον επισκέπτονται οι Ωκεανίδες που τον συμπονούν κι αυτές. Έρχεται στη συνέχεια ο Ωκεανός συμβουλεύοντας υποχώρηση και κάμψη της αδιαλλαξίας. Ο Προμηθέας αρνείται. Τρίτος επισκέπτης η Ιώ (κόρη του Ίναχου) κυνηγημένη απ' την οργή της Ήρας. Στη συζήτηση ο Προμηθέας προμαντεύει απαλλαγή του ίδιου και της Ιώς απ' τα δεινά στο μέλλον. Αφήνει και κάποιο υπονοούμενο στο χορό ότι γνωρίζει μυστικό για την καταστροφή του Δία. Τα λόγια του ακούγονται. Σε λίγο φτάνει ο Ερμής και τον απειλεί για να του αποσπάσει το μυστικό. Μάταια επιμένει. Ο Προμηθέας αντιστέκεται ακόμη και στον κεραυνό του Δία. Στο τέλος του έργου βουλιάζει στα βάθη μαζί με το χορό, που του μένει πιστός. είναι εκπληκτικό ότι αυτές οι κοινωνικές παρατηρήσεις του διανοητή Αισχύλου, για τον ιστορικό ρόλο του Κράτους και της Βίας, προηγήθηκαν χρονολογικά του Μαρξ και του Ένγκελς, κατά 2.350 χρόνια... Στον τάφο του Αισχύλου γράφτηκε μόνο (όπως αυτός είχε εκφράσει την επιθυμία του) ότι πολέμησε στο Μαραθώνα. Ίσως κανένας να απορεί, που σε όλη την ανθρωπότητα δεν υπάρχει ένας αδριάντας του Αισχύλου... Αυτό οπωσδήποτε θα γίνει, όταν πια θα έχουν εξαφανιστεί οριστικά, οι κοινωνικές τάξεις με τους προνομιούχους και τους απόβλητους της κοινωνίας, και θα είναι αχρείαστα πια, και το κράτος και η βία… (αποσπάσματα από το διαδίκτυο)

Άρης
Tue, 06/14/2011 - 12:03

Ωραίο το άρθρο, αλλά είναι εκτός θέματος, τουλάχιστον αμέσως. Η τοποθέτηση στο θέμα ή, ορθότερα, στα θέματα της συζήτησης, δεν είναι εύκολη. Θέλει σκέψη καθαρή για να εντοπιστεί επακριβώς και εύστοχα η κρίση και η έκτασή της, που μεγενθύνεται εξακολουθητικά. Επίσης, δεν εντοπίζονται εύκολα οι υπαίτιοι της κρίσης, ούτε και οι προτεινόμενες λύσεις βρίσκονται χωρίς μεγάλη προσπάθεια και κόπο νοητικό. Με τη συζήτηση, που εγκαινιάστηκε σε αυτή τη στήλη, είναι δυνατό να συναχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, που ενδεχομένως να καθοδηγήσουν σε σωστές αποφάσεις κυρίως στο ζήτημα της επιλογής των κατάλληλων προσώπων, που θα μας εκπροσωπούν στο μέλλον με την ιδιότητα των πολιτικών, που θα έπρεπε να επιλέγονται από τους πραγματικά επίλεκτους πολίτες και όχι από τους έχοντες τη δυνατότητα αναρρίχησης, διασυνδέσεις και κληρονομικά δικαιώματα στην πολιτική εκ συγγενών, κυρίως εξ αίματος.
Ε.Π.

Anonymous
Wed, 06/15/2011 - 23:19

Για μένα η κρίση είναι η λογική κατάληξη του παραμυθιού στο οποίο ζούμε. Το παραμύθι ήταν - και παραμένει - ότι είμαστε ο περιούσιος λαός της υφηλίου, εμείς που βγάλαμε τον Πλάτωνα και δώσαμε τον πολιτισμό, και ότι όλοι μας χρωστάνε.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: είμαστε ένας καθαρά βαλκανικός λαός οθωμανικής και τριτοκοσμικής νοοτροπίας, που έχουμε καβαλήσει το καλάμι, που στερούμαστε αυτογνωσίας και αυτοκριτικής και που τα ρίχνουμε όλα στους άλλους.

Κανείς μας δεν δουλεύει σωστά στο πόστο του, κυνηγάμε λυσαλαία τη δημιουργικότητα, αντιδρούμε στην πρόοδο και έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα εφιαλτικής γραφειοκρατίας, το οποίο φρενάρει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, απλά συντηρεί πανστρατιές κηφήνων και παρασίτων. Το αποτέλεσμα είναι μιά χώρα με τεράστιο δυναμικό (π.χ., ναυτιλία, τουρισμός) να καταντήσει επαίτης. Αντί όμως να δούμε τί λάθη κάναμε και να τα διορθώσουμε, κατηγορούμε τους Γερμανούς, τους Εβραίους, και τους διάφορους άλλους κακούς. Είμαστε τέτοια ¨σαϊνια¨ που δεν καταλαβαίνουμε ούτε το αυτονόητο, και θυμώνουμε που οι Γερμανοί δεν θέλουν να πληρώνουν τα δικά μας τα σπασμένα, λες και εμείς θα πληρώναμε ασμένως τα σπασμένα κάποιου άλλου.

Λέμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, αλλά εξηγούμε τον κόσμο με θεωρίες της συνομωσίας, ακριβώς όπως οι ανατολίτες και οι τριτοκοσμικοί.

Κανονικά, η κρίση είναι μιά μεγάλη ευκαιρία να διορθωθούν τα κακώς έχοντα και να συνετιστούμε. Δυστυχώς, όμως, είμαστε τέτοια αρβανίτικα μυαλά που δεν το βλέπω...

Γεράσιμος Φουρλάνος
Fri, 06/17/2011 - 00:10

Θα είχε ιδαίτερη σημασία η προσπάθεια προσδιορισμού του χρόνου από τον οποίο άρχισε η λεγόμενη "κρίση" και σε τι οφείλεται αυτή. Βέβαια η άποψη σχετικά με την κυρίαρχη νοοτροπία στην νεοελληνική κοινωνία έχει αξία, αλλά νομίζω πως πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος έναρξης της κρίσης και, μετά, συζητιούνται και τα άλλα του θέματος της προκείμενης συζήτησης καθώς και η νεοελληνική νοοτροπία.

Ε.Π.

Anonymous
Sun, 06/19/2011 - 02:53

Προσωπικά δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της κρίσης, μάλιστα, από ότι θυμάμαι τα τελευταία 50 χρόνια η οικονομία μας ήταν πάντα προβληματική. Εκ των υστέρων μπορούμε να θεωρήσουμε ωρισμένες περιόδους σαν οικονομικά πιό καλές από κάποιες άλλες, όμως όσο τις ζούσαμε δεν βλέπαμε τίποτε άλλο παρά μιζέρια και δυσπραγία. Γιαυτό και θεωρώ πως η σημερινή κρίση είναι η φυσική κατάληξη της αντιαναπτυξιακής μας νοοτροπίας.

Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, η σημερινή κρίση μου φαίνεται διπλή: αφ΄ενός μεν η διεθνής/ευρωπαϊκή, όπου σίγουρα δεν ευθύνεται η Ελλάδα, και η δική μας κρίση. Πρεσβεύω πως αν δεν είχαμε την δική μας κρίση θα μπρούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή κρίση με καλύτερο τρόπο, αλλά φαίνεται πως ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάϊδαρος...

Πιστεύω πως μιά χώρα που είναι πρώτη στον κόσμο σε ναυτιλία, αλλά τα κατάφερε να διώξει όλους τους πλοιοκτήτες, έχει διώξει και όλους τους επενδυτές και τώρα πάει να διώξει ακόμη και τους τουρίστες έχει πρόβλημα, άσχετα με τις κρίσεις του δολαρίου και του ευρώ. Αν η νοοτροπία μας ήταν πιό έξυπνη και μας επέτρεπε να κάνουμε καλύτερη χρήση των πόρων και των ευκαιριών που έχουμε, θα μπορούσαμε να αντέξουμε και καλύτερα στη διεθνή κρίση, ίσως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και άλλους. Γιαυτό επιμένω στη νοοτροπία, έχει σχέση με την οικονομική μας κατάληξη.

Γεράσιμος Φουρλάνος
Sat, 06/25/2011 - 21:29

μας δουλευουν τωρα λενε παει μπροστα η Ν.Δ οταν βγει και πεσει,θα πεσει γιατι δεν θα κανει τιποτα αντιθετως θα παει πισω.δηλαδη η καθε κυβερνηση μετεξυ των δυο αυτων,πεφτει γιατι δεν κανει τιποτα καλο.δηλαδη θα πηγαινουμε παντα προς τα πισω.και θα πηγαινουμε παντα πισω,γιατι δεν παραγουμε τιποτα,και τα λεφτα πανε σε αλλεσ χωρες.και οταν μας λενε η οικονομια παει καλα μας κοροιδευουν.ειμαστε πελατες της γερμανιας της ιταλιας της κινας της ιαπωνιας.ειμαστε σε ενα καζινο παιχτες και ο παιχτης ποτε δεν κερδαει.ολα τα λεφτα πανε στην μπανκα τελικα

Ανώνυμος
Fri, 06/24/2011 - 04:15

Η συζήτηση σχετικά με τα αίτια, τους υπαίτιους και τον προσδιορισμό τής κρίσης είναι χρήσιμη, επειδή, με τη διατύπωση ποικίλων απόψεων και γνωμών, μπορούμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα, ολοκληρωμένα συμπεράσματα για να καταλάβουμε, ανταλλάσσοντας απόψεις και γνώσεις, τι συμβαίνει γενικά και ειδικότερα σε κάθε ένα (και στον στενότερο ή ευρύτερο περίγυρο). Επειδή δεν είναι δυνατό να συναχθούν συμπεράσματα με γενικεύσεις, αφορισμούς, προσωπικές εντυπώσεις και αοριστολογίες, νομίζω πως πρέπει όσοι θέλουν να συζητήσουν, διατυπώνοντας τη γνώμη τους, να προσπαθήσουν ταυτόχρονα να παραθέτουν και κάποια τεκμηρίωση.
Εξ άλλου, τα αίτια της κρίσης πρέπει ν’ αναζητηθούν στη νοοτροπία τής πλειονότητας των πολιτών καθώς και στην αδυναμία τους να συνεργαστούν, να ομονοήσουν, να πειθαρχήσουν και να συμπράξουν σε οποιονδήποτε τομέα τόσο τής κοινωνικής – δημόσιας όσο και της ιδιωτικής ζωής. Δεν είναι απλό ανέκδοτο το λεγόμενο, ότι δύο (νέο) Έλληνες συγκροτούν τρία κόμματα, επειδή, πραγματικά, σπάνια οι σύγχρονοι κάτοικοι αυτής τής ωραίας χώρας συμπράττουν, πειθαρχούν και εργάζονται σοβαρά και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας, πέραν του εαυτού τους, ικανότητες και στους άλλους (ή σε άλλους).
Υπαίτιοι της κρίσης είναι ανεξαιρέτως όλοι οι (νέο) Έλληνες, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, επιβεβαιωτικές τού κανόνα.
Εάν καταλήξουμε, συζητώντας, σε κάποια πειστικά και τεκμηριωμένα συμπεράσματα, αυτά θα τεθούν ως βάση για τη διατύπωση προτάσεων άμεσης εξόδου από τη γενικευμένη κρίση, οι οποίες θα επιδιωχθεί να διαδοθούν ευρύτερα. Άλλωστε, τα όποια συμπεράσματα θα βοηθήσουν όλους μαζί και κάθε ένα χωριστά να αποφεύγονται άλλα λάθη και μπορεί ν’ αναληφθεί προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης. Αυτό μπορεί να γίνει, επειδή είμαστε πραγματικά ένας λαός αριθμητικά μικρός, χωρίς αυτό αναγκαστικά ν’ αποτελεί αδυναμία μας. Ίσως να είναι και η δύναμή μας ως λαού, που, αν θέλει, μπορεί, συνεργαζόμενος, να πετύχει τα άριστα.

Emmanuel Papadakis
Mon, 06/27/2011 - 00:10